Care sunt fructele cu care o româncă întoarsă din Germania a dat lovitura. Ea obține un profit de 20.000 de euro la hectar. Aceasta a mizat pe o cultură „riscantă”, însă foarte profitabilă.
Românca cultivă afine, iar profitul ajunge și la 20.000 de euro la hectar. Ea se pregătește să culeagă deja roadele de pe plantația pe care a înființat-o în Alba.
„Sunt coapte, sunt bune de cules. Cred că în două zile intru la cules”, a spus Maia Sîrbu despre afinele cultivate de ea, conform Observator.
Astfel, românca a plantat pe 3.000 de metri pătrați afini și se așteaptă la o recoltă consistentă și un profit pe măsură, având în vedere că poate vinde fructele inclusiv ca sirop, dulceață sau afinată, cu 40 de lei kilogramul.
„Am riscat, e o cultură grea. Momentan lucrez singură”, mărturisește românca întoarsă din Germania.
De precizat este că afinele sunt bogate în polifenoli, în special antociani, care nu mumai că le oferă o culoare vibrantă, dar susțin și sănătatea inimii prin reducerea stresului oxidative și a inflamației, fiind considerate „elixirul tinereții”.
Mai mult, microbiomul intestinal, care joacă un rol important în sănătatea general, poate fi influențat pozitiv de polifenolii din afine. Iar datorită nivelului ridicat de antioxidanți, aceste fructi ajută la combaterea stresului oxidativ și reducerea riscului apariției de boli cronice. În plus, afinele pot îmbunătăți funcțiile cognitive și memoria și pot să reducă riscul de apariție a bolii Alzheimer.
CITEȘTE ȘI: