Prima pagină » Actualitate » Fructul care reduce tensiunea arterială mai eficient decât renunțarea la sare. Ce spune un studiu

Fructul care reduce tensiunea arterială mai eficient decât renunțarea la sare. Ce spune un studiu

Fructul care reduce tensiunea arterială mai eficient decât renunțarea la sare. Ce spune un studiu
foto ilustrativa: sursa foto: Envato

Un nou studiu publicat în SUA indică faptul că un fruct comun, bogat în potasiu, poate să fie mai eficient în reducerea tensiunii arterială decât renunțarea la sare, dacă este adăugat în dietă. Cercetătorii susțin că echilibrul dintre potasiu și sodiu este esențial pentru sănătatea cardiovasculară.

Aproape o treime dintre adulții din întreaga lume sunt afectați de hipertensiune arterială și complicațiile ei. Controlul potasiului din alimentație, prin consumul mai mare de banana ar putea fi cheia pentru reducerea tensiunii arteriale, mai degrabă decât numai reducerea consumului de sodiu, indică un nou studiu citat de The Independent.

În prezent, medicii le recomandă pacienților cu hipertensiune arterială să reducă consumul de sare pentru a controla nivelurile de sodiu din organism. Chiar și așa, noul studiu, publicat în American Journal of Physiology-Renal Physiology, recomandă ca acești pacienți să adauge banana în alimentația lor, pe lângă reducerea sării, pentru a-și reglementa mai eficient tensiunea arterială.

„De obicei, atunci când avem hipertensiune arterială, ni se recomandă să consumăm mai puțină sare”, atrage atenția Anita Layton, unul dintre autorii studiului de la Universitatea din Waterloo. „Cercetările noastre sugerează că adăugarea unor alimente bogate în potasiu, cum ar fi bananele sau broccoli, ar putea avea un impact pozitiv mai mare asupra tensiunii arteriale decât doar reducerea sodiului.”

De ce e important raportul de sodiu/potasiu

Sodiul și potasiul sunt electroliți care ajută corpul să transmit semnale electrice pentru a contracta mușchii. Ei joacă, de asemenea, un rol în alte funcții esențiale, precum retenția de apă. Totodată, studiul recent spune că creșterea raportului de potasiu față de sodiu ar putea să fie mai eficientă pentru reducerea tensiunii arteriale, decât numai reducerea consumului de sodiu.

În vreme ce cercetărie anterioare au indicat că creșterea potasiului din alimentație ajută la controlul tensiunii arteriale, echilibrul exact între potasiu și sodiu ce trebuie menținut pentru un efect optim rămânea neclar.

„Deși relația dintre consumul excesiv de sodiu din alimentație și hipertensiunea arterială este bine acceptată în rândul publicului, efectele benefice ale unui consum mai mare de potasiu din alimentație au primit, istoric, mai puțină atenție”, spun cercetătorii.

Hipertensiunea, o problemă tot mai des întâlnită

Astfel, noul studiu utilizează un model mathematic specific pe sexe pentru a evalua modul în care raportul potasiu/sodiu influențează corpul, simulând diferite niveluri de sodiu și potasiu în organism, precum și efectele lor asupra tensiunii arteriale.

Spre exemplu, studiul a arătat că bărbații dezvoltă mai ușor hipertensiune arterială decât femeile aflate în perioada premenopauzală. Cu toate acestea, bărbații sunt, la fel, mai susceptibili să răspundă pozitiv la un raport mai mare de potasiu față de sodiu.

Noua metodă ar putea ajuta la realizarea de experimente pentru a identifica rapid și etic modul în care diferiți factori influențează corpul, susțin cercetătorii.

„Oamenii primitivi consumau multe fructe și legume, iar în acest fel, sistemele noastre de reglementare a corpului ar fi evoluat pentru a funcționa cel mai bine cu o dietă bogată în potasiu și săracă în sodiu”, spune Melissa Stadt, alt autor al studiului. „Astăzi, dietele occidentale tind să fie mult mai bogate în sodiu și mai sărace în potasiu. Acesta ar putea explica de ce hipertensiunea arterială se găsește în principal în societățile industrializate, nu în societățile izolate”, adaugă Melissa Stadt, doctorand la Universitatea din Waterloo.

CITEȘTE ȘI:

Mirabela Năstase a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității Hyperion. Vreme de 3 ani a fost redactor la revista VIP, unde a făcut reportaje și interviuri ... vezi toate articolele