G. Firea: „Au ajuns în București și ultimele autobuze Hybrid Mercedes Citaro, din cele 130 achizitionate. Misiune îndeplinită” GALERIE FOTO / Cât de eficiente sunt noile vehicule?

Publicat: 28/11/2020, 12:24

Fostul edil al Capitalei, Gabriela Firea, a scris sâmbătă pe Facebook că au ajuns în București și ultimele autobuze Hybrid Mercedes Citaro, din cele 130 achizitionate de Municipalitate. Șeful de sindicat al STB declara recent pentru Gândul.ro că aceste autobuze ar avea un consum electric foarte mic, de 5-7%.

„Au ajuns în București și ultimele autobuze Hybrid Mercedes Citaro, din cele 130 achizitionate. Misiune îndeplinită. Îmi aduc aminte cu emoție de ziua semnării contractului (12 august 2019) și de recepția primului lot sosit în Capitală.

Valoarea contractului a fost de 50 mil euro – fonduri europene

Valoarea contractului a fost de 50 mil euro – fonduri europene obținute de echipa mea.

Împreună cu cele 400 de autobuze Euro 6 achiziționate acum 2 ani, acestea contribuie la creșterea calității transportului public în comun.

„Nu mai vedem călători care circulă chinuiți pe scara autobuzului”

Nu mai vedem călători care circulă chinuiți pe scara autobuzului și timpi de așteptare îndelungați în stații.

Le mulțumesc angajaților Direcției Transporturi a PMB, celor de la STB și cei care au lucrat pentru atragerea fondurilor nerambursabile, pentru implicarea în interesul bucureștenilor.

Autobuzele ultramoderne sunt prevăzute cu funcții special destinate persoanelor cu dizabilități, au instalație de climatizare, prize USB pentru încărcarea rapidă a dispozitivelor mobile, precum şi un sistem informatic performant care permite furnizarea informațiilor despre călătorie pasagerilor, în timp real”, a scris pe Facebook Gabriela Firea.

Lidierul Sindicatului Transpublic din STB, Valer Ciobănescu, a declarat recent pentru Gândul.ro că noile autobuze Mercedes Citaro Hybrid cumpărate de Primăria Capitalei ar avea un consum electric de doar 5-7 la sută, iar restul consumului ar fi de fapt motorină. Șeful STB îl contrazice însă pe Ciobănescu și spune că autobuzele au un consum de 50-50%,  electric și motorină!

„Noile autobuze  hybrid au un consum electric de aproximativ 5-7 la sută, adică nu mare lucru, pentru că restul consumului este tot de motorină! Poate că la sute de autobuze se va simți la consum, dar așa la câteva vehicule este nesemnificativ. Noi avem nevoie să cumpărăm tot diesel?”, a declarat pentru Gândul.ro Valer Ciobănescu, lider de sindicat din STB.

„Dacă erau pe benzină și aveau un consum de 50-50% era altceva”

Aceste a mai explicat la ce ajută partea electrică în cazul acestor autobuze!

„Dacă erau pe benzină și aveau un consum de 50-50% era altceva. În cazul acestor autobuze, electricul intervine doar așa, ca un electromotor, ajută la demarare, dar sarcina mare tot pe motorul diesel este. Dacă era invers, era altceva, era o realizare mare”, a mai precizat Valer Ciobănescu.

„Pot să ajungă cel mai mult la 8% consum electric”

De altfel, o altă sursă din cadrul STB confirmă ceea ce spune Ciobănescu:

„Pot să ajungă cel mai mult la 8% consum electric. Ne-a surprins foarte mult când am constatat care este de fapt consumul lor de motorină”, a declarat sursa din cadrul STB pentru Gândul.ro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase