Gabriela Firea: Bucureștiul riscă să piardă aproape 300 de milioane de euro din fondurile UE pentru înlocuirea conductelor vechi de termoficare

Gabriela Firea: Bucureștiul riscă să piardă aproape 300 de milioane de euro din fondurile UE pentru înlocuirea conductelor vechi de termoficare
Publicat: 18/01/2022, 10:23

Fostul primar al Capitalei Gabriela Firea susține, marți, pe Facebook, că Bucureștiul riscă să piardă aproape 300 milioane de euro din fondurile europene destinate înlocuirii conductelor vechi de termoficare.

Firea îl acuză pe edilul Nicușor Dan că „nu a mișcat un deget din ziua în care a ajuns primar”.

„Strigător la cer! Bucureștiul riscă să piardă o șansă financiară unică, în timp ce mii de familii îngheață în case! Fondurile europene nerambursabile pentru înlocuirea conductelor vechi de termoficare, aproape 300 de milioane de euro, sunt la un pas de a fi pierdute! Nicușor Dan nu a mișcat un deget din ziua în care a ajuns primar, pentru a folosi banii pe care i-a moștenit, fără niciun efort, și cu care putea începe reabilitarea sistemului. Este inexplicabil de ce NU a scos la licitație proiectarea și execuția lucrărilor, în aproape un an și jumătate de la semnarea contractului! Sunt proceduri de durată, dar care puteau fi începute imediat”, susține Gabriela Firea.

Firea precizează că, și dacă licitațiile ar porni astăzi, totul ar fi în zadar: „proiectul este finanțat pentru exercițiul financiar 2014 – 2020, iar regulile spun că fondurile trebuie cheltuite până în 2023. Minimum un an si jumatate pentru licitatie si minimum tot atât pentru proiectare, e clar cā va iesi din calendar iar banii se vor pierde!”

Firea: Chiar meritau bucureștenii să fie pedepsiți?

„Viața, siguranța și confortul a 1,2 milioane de bucureșteni sunt într-un real pericol! Fără investiții și reparații, sistemul de termoficare poate intra în colaps”, adaugă Firea.

Fostul primar afirmă că a muncit asiduu pentru a obține fondurile de la UE, pentru a schimba 200 kilometri de conducte vechi.

„Sute de documente și studii au fost gândite de specialiștii din fostul Radet și experții în fonduri europene. Am lăsat totul «la cheie» și mă doare sufletul când văd că proiectul nu a avansat. Nici măcar o hârtie. Nicușor Dan s-a grăbit doar să semneze contractul, în locul meu si al echipei mele, ținut în sertar de mentorul său politic. Nu cred că a uitat nimeni cum mărturisea fără scrupule Ludovic Orban că, odată cu venirea lui Nicușor la primărie, guvernul poate da bani pentru apă caldă și căldură! Chiar meritau bucureștenii să fie pedepsiți așa pentru un joc politic murdar?”, conchide Firea.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult