Gabriela Firea: ”Cîțu și Orban alocă prin PNRR 2,9 miliarde de lei pentru unul din sponsorii de partid”

Gabriela Firea: ”Cîțu și Orban alocă prin PNRR 2,9 miliarde de lei pentru unul din sponsorii de partid”
Gabriela Firea, acuzații grave la adresa PNL
Publicat: 08/06/2021, 10:43

Ludovic Orban, președintele PNL, a anunțat că următoarea majorare a alocațiilor pentru copii va avea loc pe 1 ianuarie 2022, iar guvernul condus de Florin Cîțu trebuie să fie pregătit să emită o Ordonanță de Urgență în acest sens. Coaliția de dreapta își menține angajamentul de a realiza dublarea alocațiilor conform legii, a mai spus Orban.

Senatorul PSD Gabriela Firea contraatacă în mediul online și lansează acuzații grave la adresa guvernului, menționând că social-democrații vor depune, în această săptămână, un proiect de lege care are ca scop obligarea Guvernului Cîțu la majorarea imediată a alocațiilor pentru copii, astfel încât nivelul acestora să ajungă la cel adoptat în 2020, respectiv de la 214 lei la 300 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani și de la 427 lei la 600 lei pentru copii sub 2 ani sau pentru cei cu dizabilități.

În aceeași postare de pe pagina sa de socializare, Gabriela Firea, membră a comisiei de Muncă, îi acuză pe Ludovic Orban și pe Florin Cîțu că ”fură bani de la copii” în timp ce – prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – 2,9 miliarde de lei ar ajunge la ”unul din sponsorii de partid”.

”Ce ar mai fi de spus despre decizia celor de la putere de a anula majorările la alocațiile pentru copii? Trist! După ce Cîțu și Orban au promis înainte de alegeri că vor eșalona în 5 tranșe dublarea alocațiilor adoptată de PSD, acum anunță că anulează două dintre acestea. Spun că nu au 2,1 miliarde de lei pentru copii, dar alocă prin PNRR 2,9 miliarde de lei pentru unul din sponsorii de partid. Cîțu și Orban fură peste 500 de lei din buzunarul fiecărui copil între 2 și 18 ani și peste 1.000 de lei de la cei sub doi ani sau cu dizabilități.

Până în prezent, majoritatea PNL-USR-UDMR din Senat a adoptat, cu amendamente, Legea de aprobare a OUG 123/2020 prin care Guvernul Orban (cu Cîțu ministru al Finanțelor) a eșalonat dublarea alocațiilor. Prin modificările făcute, Coaliția de guvernare a anulat acordarea tranșelor 3 și 4 din calendarul propus inițial. Mai exact, nu se mai acordă tranșele de majorare prevăzute pentru 1 iulie 2021 și pentru 1 ianuarie 2022, cu promisiunea că toate tranșele rămase neacordate (3, 4 și 5) se vor aplica de la 1 iulie 2022”, scrie senatorul PSD Gabriela Firea.

Gabriela Firea: ”În total, Guvernul fură 2,1 miliarde de lei de la copii”

Potrivit Gabrielei Firea, Guvernul Cîțu nu mai prezintă credibilitate, în acest moment, fiindcă promisiunile făcute în timpul campaniei electorale nu sunt respectate. Copiii nu vor beneficia de majorările promise, iar totul se reduce la ”un furt”.

În ultimă instanță, Gabriela Firea conchide că – pentru cea de-a doua jumătate a acestui an – ”Cîțu fură 700 de milioane de lei, iar pentru prima jumătate a anului viitor mai fură încă 1,4 miliarde de lei”.

”Proiectul aprobat deja de Senat se află în dezbatere la comisia de Muncă din Camera Deputaților, din care fac și eu parte. Pe lângă faptul că nimeni nu mai poate avea încredere în acest Guvern, după ce tocmai a spus că nu-și mai respectă promisiunile din campanie, chiar dacă ar face așa cum spune acum, faptul că în acest interval copiii nu vor beneficia de majorările promise reprezintă un furt din banii ce li se cuveneau prin lege. Astfel, pentru a doua jumătate a acestui an, Cîțu fură 700 de milioane de lei, iar pentru prima jumătate a anului viitor mai fură încă 1,4 miliarde de lei. În total, Guvernul fură 2,1 miliarde de lei de la copii, respectiv câte 522 de lei de la fiecare copil de 2-18 ani și câte 1.044 lei de la cei sub doi ani sau cu dizabilități”, notează Gabriela Firea.

Argumentul ”Nu sunt bani!” și ”clientela de partid”

Gabriela Firea face și o comparație cu perioada în care Emil Boc a tăiat pensiile și salariile în 2010, acuzându-i pe Florin Cîțu și Raluca Turcan că se folosesc de același argument, lipsa banilor.

Cu toate acestea, social-democrații constată că există bani ”pentru clientela de partid”, iar Raluca Turcan, pur și simplu, ”minte”.

”Argumentul invocat de Cîțu și Raluca Turcan e același folosit și de Emil Boc când a tăiat pensiile și salariile în 2010: „Nu sunt bani”! În realitate, zic că nu au bani pentru copii, dar au bani pentru clientela de partid. Ministrul Turcan tocmai a confirmat că Guvernul Cîțu nu a prevăzut în Buget banii pentru a doua tranșă de majorare a alocațiilor prevăzută în acest an de la 1 iulie. Acest lucru arată premeditarea furtului din buzunarul copiilor, încă de la finalul anului trecut (când s-a modificat calendarul celor 5 tranșe în Senat).

Ministrul Raluca Turcan minte când susține că efortul bugetar din acest an ar fi de 2 miliarde lei. Acesta este efortul pentru tot intervalul până la 1 iulie 2022! Pentru bugetul din acest an, efortul este 700 milioane lei, adică doar un sfert din suma alocată prin PNRR sponsorului PNL”, concluzionează Gabriela Firea.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
FOTO. Gimnasta Larisa Iordache, imagini senzuale! Cum își expune trupul celebra campioană
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la...
A mințit sau nu Bianca Drăgușanu? De câte ori a bătut-o, de fapt, Alex Bodi...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscop SPECIAL! Se anunţă câştiguri COLOSALE pentru aceşti nativi
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea...
Cele mai bune anvelope de iarnă în 2021 după distanța de frânare pe zăpadă
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Discriminare în era Covid. O femeie a fost refuzată la gogoșerie pe motiv că era...
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Schimbare majoră privind alocațiile de stat în 2022. Posibile vești bune pentru milioane de copii
ADRIAN POLEC vrea și el un BLOC cu 8 etaje în Mamaia
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă
RĂZBOI LÂNGĂ ROMÂNIA?! Este șoc total la graniță. Rusia ar putea invada un fost teritoriu...
Andreea Esca a vărsat lacrimi amare. Despărțirea a lăsat urme adânci pentru vedetă. „Mai greu...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...