Gabriela Firea, despre liberalizarea pieței de energie: ”Sarabanda scumpirilor, încă o dovada a incompetenței actualilor guvernanți”

Gabriela Firea, despre liberalizarea pieței de energie: ”Sarabanda scumpirilor, încă o dovada a incompetenței actualilor guvernanți”
Gabriela Firea, despre liberalizarea pieței de energie
Publicat: 28/07/2021, 10:53

Liberalizarea pieței de energie din România a dat naștere unor semne de întrebare firești referitoare la protecția consumatorilor, iar senatorul PSD Gabriela Firea acuză reprezentanții Coaliției de Dreapta, aflată la guvernare, de incompetență.

Această liberalizare a pieței de energie se va transforma într-o ”lovitură” pentru bugetul familiilor din România, scrie Gabriela Firea în mediul online, neexistând mecanismele de protecție pentru ”consumatorii vulnerabili”.

Dacă guvernații promiteau o scădere a tarifelor, în contextul liberalizării pieței de energie, lucrurile stau cu totul altfel în realitate, avertizează senatorul social-democrat.

”Lovitură pentru bugetul majorității familiilor! Îmi pare rău să spun dar s-a dovedit că am avut dreptate când a spus că liberalizarea pieței de energie nu trebuie să se facă fără mecanisme de protecție pentru consumatorii vulnerabili. În urma liberalizării, tarifele nu au scăzut așa cum promitea guvernul, ci au explodat de-a dreptul. Peste 500.000 de români riscă să fie debranșați, pentru că nu-și pot plăti facturile.

De asemenea, evoluția explozivă din ultimul timp a tarifelor la energie, justifică din plin convocarea unei sesiuni extraordinare pentru a reglementa în regim de urgență măsurile de protecție pentru consumatorii vulnerabili, inclusiv plafonarea din nou a prețului la energie. Sarabanda scumpirilor la energia electrică este încă o dovada a incompetenței actualilor guvernanți, care au promis o liberalizare a pieței fără impact major asupra facturilor romanilor”, acuză Gabriela Firea pe pagina sa de socializare.

”Liberalii uită cum au abrogat în Parlament înghețarea prețului la energie electrică și au vândut oamenilor iluzia unor facturi mai mici. Iată acum cât de mici sunt! Când a fost la guvernare, PSD a plafonat prețul, TOCMAI pentru că toate datele arătau că nu există o concurență reală”

Gabriela Firea

Gabriela Firea: ”Există o soluție legală. Prețurile pot fi, din nou, plafonate!”

Pe de altă parte, Gabriela Firea îi acuză pe reprezentanții guvernului condus de Florin Cîțu că ascund faptul că o soluție legal există, iar prețurile ar putea fi, din nou, plafonate. Senatorul PSD face referire la articolul 4 din Legea Concurenței, solicitând o intervenție de urgență pentru ca toți consumatorii vulnerabili să fie protejați.

În caz contrar, mai scrie Gabriela Firea, există riscul ca mulți dintre aceștia să acumuleze restanțe din ce în ce mai mari și chiar să fie debranșați de la rețeaua electrică până la venirea iernii.

”Ce nu spun guvernanții este faptul că există soluție legală prin care – pentru maximum 3 ani -, prețurile pot fi din nou plafonate!

Art. 4 din LEGEA nr. 21 din 10 aprilie 1996 A CONCURENŢEI:

(3) ”Pentru sectoare economice determinate şi în împrejurări excepţionale, precum: situaţii de criză, dezechilibru major între cerere şi ofertă şi disfuncţionalitate evidentă a pieţei, Guvernul poate dispune măsuri cu caracter temporar pentru combaterea creşterii excesive a preţurilor sau chiar blocarea acestora. Asemenea măsuri pot fi adoptate prin hotărâre pentru o perioadă de 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă împrejurările care au determinat adoptarea respectivei hotărâri.

(4) Intervenţia Guvernului în situaţiile prevăzute la alin. (2) şi (3) se face cu avizul Consiliului Concurenţei.”

Este important să se intervină acum pentru protejarea consumatorilor vulnerabili astfel încât aceștia să nu acumuleze restanțe uriașe sau chiar să fie debranșați până la venirea anotimpului rece”, încheie Gabriela Firea.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Președintele CNCD: Nu există cadru legal pentru introducerea certificatului verde
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
O țară cunoscută și-ar putea schimba numele curând. Titulatura propusă le va suna ciudat europenilor
Ludovic Orban încalcă legea, din nou. Ce și-a permis să facă în timpul unei ședințe...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Adevărata cauză a morții a celebrului manelist Petrică Cercel
Lovitură totală pentru Pfizer! Informația care dă totul peste cap în lumea medicală. Ce au...
Scandal monstru cu Becali dezlănțuit. A BĂTUT și UMILIT oamenii, în plină stradă. La un...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....