GALERIE FOTO | Cum arată noile tramvaie turcești care au apărut pe străzile din Iași. Costă 2,2 milioane de euro bucata

Publicat: 06/06/2022, 17:07

Trei noi tramvaie ale companiei turcești Bozankaya vor circula începând de luni, 6 iunie 2022, pe străzile din Iași. Acestea vor fi puse în circulație pe trei trasee, pe rutele 5, 7 și 8, iar cu această ocazie, a fost inaugurat și rondul Țuțora, care va fi capătul de linie al acestor rute.

În total, la Iași urmează să ajungă 16 tramvaie noi până la finalul lunii mai 2023, în valoare de aproximativ 35 de milioane de euro, respectiv 2,2 milioane de euro pentru fiecare tramvai.

„Aceste tramvaie oferă condiții normale și firești pentru secolul în care ne aflăm: au podea joasă, aer condiționat și sistem modern de informare a călătorilor și de validare a biletelor. Ele vor circula pe traseele 5, 7 și 8, cu mențiunea că traseul 7 va fi modificat să treacă prin Podu Roș ca să acopere toate axele de deplasare ale celor care vin din afara orașului și a celor care ies de la serviciu din zona industrială”, a declarat Cristian Stoica, directorul Companiei de Transport Public (CTP) Iași.

Patru alte tramvaie se află deja în depoul CTP, iar celelalte nouă urmează să fie livrate și puse în circulație pe măsură ce vatmanii vor fi instruiți de reprezentanții companiei producătoare. Tramvaiele deja livrate au ajuns la Iași în perioada septembrie 2021 – iunie 2022.

„Ultimul lot va fi furnizat până la finalul lunii mai 2023”

„Ultimul lot va fi furnizat până la finalul lunii mai 2023, dar nu este important doar tramvaiul, ci toată partea de infrastructură pe care am reușit să o modernizăm pe fonduri europene. Întreg proiectul pe care îl parcurgem astăzi a costat peste 20 milioane de euro: linia de tramvai, punctul intermodal și tramvaiele noi care vor circula începând de astăzi (n.red. luni) pe traseul pe care au fost dedicate”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

În cadrul programului cu finanțare europeană de modernizare a liniilor de tramvai din Iași, pe bulevardul Virgil Săhleanu a fost construit un punct intermodal, de unde întregul transport public va fi preluat către interiorul orașului.

„Pe măsură ce completăm parcul de tramvaie cu tramvaie noi începem să retragem din lotul de tramvaie vechi. Din analiza pe care am făcut-o cu colegii de la Compania de Transport, la capătul furnizării și a celui de-al doilea lot, vom retrage din transport 30 de tramvaie din seriile B, GT2 și GT4. Sigur, retrase și casate, urmând a le transforma în alte materiale refolosibile. Și furnizarea de autobuze este spre partea sa finală. Sperăm să vedem până la sfârșitul lunii septembrie și primul lot de 20 de autobuze produse în Polonia, autobuze complet electrice”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

Tramvaiele au o capacitate de transport totală de minimum 230 de locuri

Tramvaiele au o capacitate de transport totală de minimum 230 de locuri, dintre care 30 pe scaune fixe, nerabatabile. Acestea sunt echipate cu instalație de aer condiționat, instalație de încălzire corespunzătoare pentru sezonul rece, instalație de evacuare a aerului viciat, sistem de numărare a călătorilor, instalație audio – video în interior, anunțuri vocale exterioare în stații (pentru persoanele cu dizabilități de vedere), instalație electrică și informatică pentru echipamentele de ticketing, instalație de informare a călătorilor (atât la interior, cât și la exterior), echipament wireless pentru emisia și recepția semnalelor privind funcționarea și modificările intervenite în exploatare.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Am fost la ambasada Rusiei să văd „Provocarea”, filmul interzis în România. S-a stricat ceva...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Schimbare uriașă în ROMÂNIA. Anunț de la Guvern azi, 20 APRILIE: Am decis foarte clar
Pozele devin filme cu un singur click. Vestea momentului de la Microsoft
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Modul ciudat prin care tardigradele supraviețuiesc radiațiilor