GÂNDUL EXCLUSIV. Adrian Negrescu, despre dosarul Roșia Montană: „Cum s-a ajuns, Dumnezeule, la această sumă?”

Publicat: 08/03/2024, 22:49

Economistul Adrian Negrescu a fost invitatul lui Bogdan Pavel în ediția specială de vineri seara a GÂNDUL EXCLUSIV, ediție în care a fost discutată problema verdictului Curții de Arbitraj în dosarul „Roșia Montană”.

Acesta spune că sumele vehiculate în spațiul public sunt, din punctul său de vedere, exagerate și nu sunt în concordanță cu investițiile realizate de Gabriel Resources.

„Eu nu înțeleg, în primul rând, cum s-a ajuns la această sumă, de ce ministrul Boloș vorbește de 6-7 miliarde de dolari ca fiind paguba în cadrul acestui dosar, cum s-a ajuns, Dumnezeule, la această sumă, în condițiile în care chiar investitorii canadieni, în momentul în care au lansat această investiție, spuneau că în momentul exploatării aurului, suma maximă care va intra în economia românească va fi de 5 miliarde de dolari? Cum au ajuns la 7 miliarde, nu știu, habar n-am. Și mai e un lucru important, oare chiar au investit ei atâția bani în explorarea aurului și argintului din Munții Apuseni, în așa fel încât să trebuiască să le plătim această pagubă atât de mare? Eu nu cred că au investit atât.

Eu din câte am înțeles, nu am datele oficiale, dar cred că nu au investit mai mult de un miliard de euro și asta e o sumă, din punctul meu de vedere, supraevaluată și care, din punctul meu de vedere, include și achizițiile de terenuri, de case, tot ce au investit, inclusiv în publicitate, în momentul în care au deschis această exploatare mai mult virtuală, pentru că, în fapt, nu s-a întâmplat nimic acolo. Legat de ce se întâmplă la tribunal, din punctul meu de vedere, cred că este o gură de oxigen pentru autoritățile române, care au timp să vină să explice și să ceară detalii, dacă n-au cerut până acum, în privința acestor despăgubiri. De ce, până la urma urmei, să plătim atâția bani investitorilor canadieni, în condițiile în care ei n-au scos un gram de aur de aici?”, spune economistul la GÂNDUL EXCLUSIV.

Adrian Negrescu: Nu s-a mai auzit așa ceva nicăieri în lume

Totodată, acesta spune că acest caz este unul unic în lume.

„Da, ei n-au avut decât niște investiții în explorarea acestei zone, mai cu seamă că au preluat o licență de la o companie publică a statului român, care anterior făcuse, de asemenea, niște lucrări de explorare, adică de identificare a zăcămintelor de aur și argint care se află în această zonă. Sunt atât de multe semne de întrebare, încât toată povestea asta pare cusută cu ață albă. Și de ce vă spun acest lucru? Pentru că n-am auzit nicăieri în lume ca un stat să plătească despăgubiri pentru o exploatare care n-a început și despăgubiri de două miliarde, trei miliarde de euro, cât ne spune dl. Boloș”, mai adaugă el.

Decizia instanței nu va fi făcută publică imediat

Decizia în cazul Roșia Montană este așteptată în această seară de la Tribunalul de Arbitraj din Washington, doar că documentul nu va fi făcut public în următoarele 20 de zile ca urmare a regulamentului Tribunalului de Arbitraj, deoarece în acest timp se pot face contestații.

În această seară primim de fapt un dispozitiv al deciziei, iar peste 20 de zile Ministerul Finanțelor va face public un memorandum al deciziei. În timp de 20 de zile există posibilitatea de negocierie între părți, respectiv între Guvern și Roșia montană Gold Corporation.

În scenariul în care România ar putea fi bună de plată, avem posibilitatea 20 de zile să contestăm această decizie, iar termenul de plată ar fi de 4 luni, cu alte cuvinte, vorbim de 140 de zile, iar ulterior se va face executarea silită pe teritoriul României.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari