GÂNDUL LIVE. Dumitru Borțun, despre sporuri: „Cine stabilește care sunt meseriile cu spor de stres?” / „Avem prea mulți șmecheri pe metru pătrat”

Redactor:
Silviu Bănilă
GÂNDUL LIVE. Dumitru Borțun, despre sporuri: „Cine stabilește care sunt meseriile cu spor de stres?” / „Avem prea mulți șmecheri pe metru pătrat”
GÂNDUL LIVE. Dumitru Borțun, despre sporuri: „Cine stabilește care sunt meseriile cu spor de stres?” / „Avem prea mulți șmecheri pe metru pătrat”

Profesorul universitar Dumitru Borțun, președintele juriului de onoare ARRP, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre scandalul sporurilor, acordate chiar și pentru „praf” sau „statul la calculator”. „Avem prea mulți șmecheri pe metru pătrat!”, a declarat Borțun.

„Cine stabilește care sunt meseriile cu spor de stres? Haideți să dăm spor de stres la toți educatorii, profesorii. Să lucrezi cu 40 de omuleți.

Dă-le spor cadrelor didactice care merg în rural. Unde e nevoie de școală.

În momentul în care treaba asta se face transparent, dar noi nu avem o lege a lobby-ului… Treaba cu sporurile e o mizerie, degeaba o lași la latitudinea Parlamentului. Fiecare vrea o felie cât mai mare. E o amăgire să crezi că sporurile vor fi împărțite echitabil, în funcție de condițiile de muncă.

Eu am trăit și înainte de 1989, oamenii nu suportă să facă o schimbare în defavoarea lor nici măcar cu un leu. Unii sufereau îngrozitor că aveau cu 3 lei mai puțin decât colegul. Erau disperați. Veneau la șeful de catedră, se aștepta la reacții. Făcuse diferențe modice, nu îmi venea să cred. Toți au impresia că merită pensii speciale, că merită sporuri, nu o să facem niciodată o evaluare corectă.

„Cultura foloaselor necuvenite”

Eu numesc asta cultura foloaselor necuvenite. Dacă nu o demontăm prin reeducare, o să ne mănânce. Asta înseamnă corupția omoară România. Pe cultura asta nu poți să aplici nici meritismul, nici recompensa după calitatea muncii. Nu am putut aplica asta nici în socialism, era retribuția după muncă. O secundă nu s-a aplicat, în 40 de ani de comunism și era una dintre marotele lor propagandistice. Eram în România. În Polonia, Cehoslovacia s-a aplicat. Aici avem prea mulți șmecheri pe metru pătrat, care vor „easy money”, să câștige cât mai ușor cât mai mulți bani.

„Unii se lasă cumpărați cu 100 de lei”

Așa se câștigă alegerile cu pomeni electorale. Nu își dă seama că e cumpărat cu 100 de lei, 1.000 de lei și e furat cu zeci de mii de lei pe parcursul a patru ani. Unii realizează, dar tot votează în funcție de cadouri. E un sistem, aveți dreptate…

Ce e sus e și jos. Știți ce mă deranjează? Această demagogie ordinară. Nu au făcut nimic în 50 de zile de guvernare. Voiculescu e vinovat că nu a schimbat sistemul sanitar. Nu l-a restartat. Sunt de o ipocrizie… vin dintr-o cultură a minciunii, a prefăcătoriei. Minciuna ne satisface nouă așteptările. Știți cum e… E mai plăcut să gândești cum îți convine. Se numește gândire deziderativă. Te simți bine… Dar nu duce la soluții aplicabile, nu conduce spre adevăr. Face ca minciuna să fie preferabilă adevărului.”, a declarat Dumitru Borțun la GÂNDUL LIVE.

Captură şoc în vama României! Substanţa cu care s-au injectat românii: "Există decese şi efecte...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
FOTO. Nicole Cherry, apariție mai mult decât lipsită de inhibiții! Imagini spectaculoase
Bianca Drăgușanu, LOVITURĂ pentru Alex Bodi, după ce s-a despărțit de Daria Radionova: ”Toți cei...
Ionel Ganea, din nou într-o situație incredibilă! Noua sa soție a cerut ordin de protecție....
Cine este Andrei Criste, pilotul care se afla la manşa MiG-21 care s-a prăbuşit lângă...
Cine este Armin Laschet? Politicianul care pleacă cu prima şansă să o înlocuiescă pe Angela...
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Rusia a blocat spaţiul aerian şi maritim din jurul Ucrainei. Peste 100.000 de soldaţi aşteaptă...
EXCLUSIV. Revoltător! Scene +18 cu două eleve și un elev, într-o benzinărie din București
Planul DIABOLIC al lui Elon Musk prin care amenință întreaga omenire. L-a ținut ASCUNS până...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Elena Băsescu a atras toate privirile pe stradă, ieri. Detaliul observat de paparazzi la ea
„Înregistrare indecentă” cu Jessica Alba, pe Facebook. Cei care au dat clic au avut parte...
Culiță Sterp a dispărut de la ”Survivor România”. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Faimosul....
Top 10 alimente care scad colesterolul din sânge
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide