GÂNDUL LIVE | Florian Bichir, despre dezvăluirile Recorder: „Nu este o anchetă, este un atac la Patriarh, la toate cultele”

Publicat: 15/10/2021, 18:46
Actualizat: 15/10/2021, 18:47

Florian Bichir, fost jurnalist, doctor în teologie, conferențiar universitar doctor la Facultatea de securitate și apărare, consideră materialul publicat de jurnaliștii de la Recorderd nu este de fapt o anchetă, pentru că nu dezvăluie acte de corupție, ci un atac la adresa Patriarhului Daniel și, de fapt la adresa tuturor cultelor care sunt susținute financiar, conform Constituției, de către stat.

Invitat la GÂNDUL LIVE, Florian Bichir, fost jurnalist cu formare în domeniul teologic, a caracterizat investigația publicată de Recorder drept „destul de penibilă”.

Miercuri, după publicarea materialului, un membru al Consiliului General al Bucureștiului, Lazăr Neacșu, şi-a dat demisia din PSD şi din funcţia de consiler general, după ce a fost înregistrat de jurnaliștii de la Recorder în timp ce dădea detalii despre felul în care Biserica Ortodoxă ridică locașuri de cult din bani publici și îl numește pe patriarhul Daniel, „Marele Alb” și „securist”.

Ulterior, Arhiepiscopia Bucureștilor a venit cu unele lămuriri și a anunțat că Lazăr Neacși lu Pr, Aurel Mihai şi-au prezentat demisia şi, prin urmare, nu mai ocupă niciun post în administrația bisericească. Jurnaliștii de la Recorder au informat miercuri seara, pe pagina de Facebook a publicației, că, potrivit unor surse, Direcția Națională Anticorupție (DNA) s-ar fi autosesizat în urma investigației „Clanul Marelui Alb”.

„Poate fi un eseu publicistic, o opinie, dar în niciun caz o anchetă”

„Destul de penibilă, fie vorba între noi. Am citit toate reacțiile din presă, am rămas, deși de zece ani sunt profesor, am rămas cu ticul ăsta al jurnalistului, am desfășurat și eu 30 de ani anchete, am condus publicații importante”, a spus Florian Bichir, care a apreciat opinia directorului editorial al Grupului de presă GÂNDUL, Adrian Artene.

„Foarte pe scurt, am o activitate, zic eu, prestigioasă, de 30 de ani în presă și nu este o anchetă, din punctul meu de vedere. Poate fi un eseu publicistic, o opinie, dar în niciun caz o anchetă. Eu nu am găsit niciun fel de corupție și o să o demonstrez. În afara faptului că avem o Constituție care prevede foarte clar la articolul 29, că «cultele se bucură de sprijinul statului». Avem un stat factual, un lucru pe care putea să îl facă orice om de bună credință, că în toată Uniunea Europeană, în țări precum Belgia, Danemarca, Germania, lăcașurile de cult sunt întreținute, reparate și finanțate de către stat integral, respectiv de bugetele mari, centrale, sau cele locale”, consideră Florian Bichir.

„Ce demonstrează filmul? Că Biserica accesează niște bani publici, care, de fapt, sunt banii ei. Supărarea poate trebuia să fie a Bisericii, că birocrația asta a creat, așa, ceva încât din banii ei opresc unii, dacă vreți, dijmuiesc, dar sunt banii Bisericii. Autoritățile locale oferă, da? Nu am înțeles care e supărarea. N-a găsit corupția că vă zic sigur, astăzi erau în DNA și îi luau”, a spus fostul jurnalist, la GÂNDUL LIVE.

„Ce demonstrează filmul? Că niște preoți amărâți care încearcă să facă nu cârciumi, ci lăcașuri de cult, da?, pentru că nu știu să facă o documentație, pentru că nu o studiem în facultățile de teologie, nu se studiază managementul ăsta al banului care să vină spre biserică, apelează la unele firme și alea iau o parte din banii Bisericii. Dar nu sunt fapte de corupție. Nu s-a demonstrat corupția, nu s-a demonstrat nimic. Din punctul meu de vedere, e un limbaj licențios care m-a deramnjat și pe mine, cu „Marele Alb”, dar există un jargon bisericesc peste tot. Nu am văzut nicio dezvăluire, nicio… în Constituție spune că birericile au gradul lor de libertate, sunt autonome”, a completat Florian Bichir.

Potrivit lui Florian Bichir, „materialul este făcut cu schepsis și este foarte clar anticlerical”. „Probabil colegii mei știu că se caută, cu ghilimelele de rigoare, scandalurile cu popi, cum spun într-un jargon, dar faptul de a accentua, curs de 30 de minute, tot timpul «banul public», «banul public» mă deranjează pe mine, ca un simplu credincios – fie cam doctorat în teologie, vorba nemuritorului Vadim Tudor, nu cred că Dumnezeu e bolnav, nu are nevoie de doctor, sunt un om care zic că mă mai pricep în viața asta religioasă”, a spus fostul jurnalist.

Potrivit lui Florian Bichir, folosirea cu insistență a sintagnei „banul public” sugerează, fără sp o spună direct, că banii ar merge la un SRL, în timp ce biserica este a tuturor românilor, a neamului român.

„Chestiunile astea induse, mult mai vicelene decât ce eram noi oblișnuiți până acum, astea m-au deranjat și am luat public o reacție, am vrut să spun. Eu nu pot, după 30 de ani, să îmi acuz colegii că ar fi vânduți, că sunt vânduți dracului, Ocultei sau ceva de genul ăsta, mai ales că la vreo trei, patru le-am pus și pixul în mână, am muncit cu ei. Dar anticlericalismul și reaua voință de care au dat dovadă, pentru că puteau să se documenteze, m-a deranjat”, a afirmat Florian Bichir, amintind de episodul anterior al jurnaliltilor de la Recorder din seria la adresa bisericii, cel referitor la Catedrala Mântuirii Neamului, intitulat Catedrala prăduirii neamului.

„Poate Biserica trebuia să fie nemulțumită”

„Nu e nimic, e un fâs, un atac la Patriarh direct și la biserica… la toate cultele de fapt.Și moscheea și sinagoga în același stil se refac”, a spus Florian Bichir, precizând că aceeași procedură este pentru toate cele 18 culte din România.

„Nu vorbim de nicio mare dezvăluire, nu i-a prins cu banii în mână, nu s-a făcut trafic de influență, e un film anticlerical care sugerează, dincolo de porecla injurioasă dată dată unui șef de cult religios, a Patriarhului României, cu Marele Alb, un pamflet, mergea poate la Cațavencu, așa vreo două rânduri, dar nici acolo, mai ai, așa un bun simț. Mie nu mi-a demonstrat nimic. Filmări chinuite cu camera. Am fost șef de publicații, opt luni să lucrezi la u material care mi se pare penibil să să prezinți ca o mărgică, ca un mare munte, când … Eu nu m-aș mândri cu așa ceva, ca și jurnalist”, consideră Florian Bichir, precizând că cei filmați în material spun că e nevoie de avize.

„Aruncă un nebun – un rău-voitor – piatra, apoi se chinuie o sută de deștepți să explice că nu e așa. Probabil dreptul la replică nu va fi citit câte vizualizări a făcut mizeria asta”, consideră Florian Bichir.

„Poate Biserica trebuia să fie nemulțumită că, în loc să primească banii ăștia direct, apelează la mici firmulețe de genul ăsta. Deci e invers pusă problema”, a spus  Florin Bichis, care a conchis că se face o nedreptate nu numai unui cult, ci sunt atacate toate cultele în acest fel.

Florin Bichir a făcut referire și prevederile Codului penal, care amendează substituirea de persoane, de autorități.

În vârstă de 48 de ani, Florian Bichir a fost jurnalist și membru al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității. Este în prezent conferențiar universitar doctor Florian Bichir predă la Facultatea de securitate și apărare din cadrul Universității Naționale de Apărare „Carol I”, din 2018, după ce anterior a fost cadru didactic la Universitatea Pitești, din 2013. Conform CV-ului publicat pe site-ul instituției, a intra în presă în 1990, iar printre volumele publicate, în calitate de autor sau colaborator, se numără și „Alegerea Patriarhului. 41 zile ale dezinformarii”, respectiv perioada dintre trecerea la cele veșnice a Prea Fericitului Teoctist și alegerea Prea Fericitului Daniel, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO „Am 61 de ani, dar am corpul unui bărbat de 38”. Dave explică...
Ce salariu primește un angajat la 'împinge tava' în Mamaia, acum, în 2024. Are o...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Mișcarea strategică a lui Putin în Marea Neagră. Fotografii din satelit arată unde și-au mutat...
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
Vedeta celebră, diagnosticată cu CANCER la sân. A suferit 4 operații în doar 10 luni
Afacerea cu care investitorii arabi ar putea da lovitura în România. Şeicii vor să facă...
Ireal ce au găsit medicii din Botoșani în burta ei: E URIAȘĂ!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
România a luat fața Ungariei. Anunț ISTORIC sâmbătă, 20 aprilie: Așa cum am promis
Casa Regală are un membru necunoscut, dar foarte important. Și are și o avere impresionantă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Gabriela Cristea, despre sacrificiile prin care a trecut pentru a ajunge un antreprenor de succes:...
Tânăra de 19 ani dispărută, găsită moartă într-o pădure. Suspectul crimei este un fost polițist
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Anders Celsius, omul din spatele scalei de temperatură