GÂNDUL LIVE. Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Sistemul hibrid, neperformant” / „Orice elev are posibilitatea să meargă fizic pentru a recupera orele pierdute în urma predării online”

Publicat: 08/03/2021, 13:14
Actualizat: 08/03/2021, 14:27

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a declarat, la GÂNDUL LIVE, că ordinul comun de ministru dă posibilitatea oricărui elev din orice clasă, orice scenariu, să meargă fizic pentru recuperarea materiei pierdute în anul de predare online.

„În primul rând aș vrea să vă spun că, dacă mă veți întreba care este diferența dintre două săli de clasă, în aceeași școală în scenariul roșu, pe același palier, cu suprafață identică, într-una sunt elevii de clasa a patra, care pot merge la școală în scenariul roșu, cu efective întregi, fără niciun fel de restricții, și în cea de lângă, în care sunt elevi de clasa a opta, care trebuie să aibă efective înjumătățite, și care dau și examenele naționale, evaluare națională, n-am să știu să vă răspund.

„Îndemn la respectarea tuturor regulilor”

Dar la Ministerul Educației avem competențele limitate și am înțeles că e necesară o precauție suplimentară.

Îndemn la respectarea tuturor regulilor, mai exact ventilația, aerisirea sălilor de clasă, asigurarea unei distanțări adecvate, purtarea măștii de protecție și recomand și testarea elevilor care prezintă simptome și a contacților lor, colegilor lor.

Sistemul hibrid este neperformant, o spun în continuare.

„Nu vorbim despre un sistem hibrid impus”

Ordinul de ministru este comun. Precizează acel maximum cu prezență fizică de jumătate de clasă. Am clarificat aceste lucruri raportându-ne la articolul 63 din legea educației naționale și am spus că prezența fizică este permisă la nivelul clasei a opta până la 15 elevi, iar la nivelul claselor terminale din liceu, învățământul postliceal și profesional, până la 17 elevi.

Nu vorbim de un sistem hibrid impus. Atunci când peste 17 elevi o să dorească să vină și al 18-lea elev în clasă, avem o situație pe care directorii școlilor o tratează ca atare. Nu putem vorbi de rotație, ca atare, între 17 și 1 pe de altă parte…

Dacă însă avem o clasă de 34 de elevi – nu s-a întâmplat până acum – abia atunci putem vorbi de acea rotație învățământ online-predare fizică, deci de învățământ hibrid.

Ministerul Educației, fiind pus în situația de a alege între a nu-i oferi niciunui elev din clasele terminale posibilitatea să meargă la școală și a accepta această condiție de maximum jumătate, între două variante problematice pentru sistemul de educație am fost nevoiți să alegem această variantă.

Orice elev poate recupera materia

Ordinul comun de ministru dă posibilitatea oricărui elev din orice clasă, orice scenariu, să meargă fizic pentru recuperarea materiei pierdute în anul de predare online.

Singura condiție necesară este să se înscrie în acest program de ore remediale. Am flexibilizat programul național de ore remediale, în care, la nivelul săptămânii trecute, s-au înscris 225.000 elevi, 75.000 de elevi de învățământ primar, 60.000 de elevi de gimnaziu și 90.000 de elevi de liceu.

Prin ordinul de ministru pe care îl vom publica astăzi în M.O. am eliminat termenul-limită pentru înscriere, am lăsat înscrierea deschisă, pentru a profita orice elev.

Totodată, școlile nu mai au nevoie să ceară aprobare inspectoratelor școlare județene pentru orele de recuperare, e suficient să le informeze, deoarece ministerul va plăti orele remediale prin intermediul inspectoratelor.”, a declarat Sorin Cîmpeanu la GÂNDUL LIVE.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Vremea se încălzește! Ce temperaturi au anunțat meteorologii?