Garry Kasparov, despre Anatoly Karpov: „Este parte a unui regim criminal și un susținător al războiului din Ucraina”

Garry Kasparov, despre Anatoly Karpov: „Este parte a unui regim criminal și un susținător al războiului din Ucraina”
Garry Kasparov. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10/05/2022, 18:31

Fostul mare șahist Garry Kasparov l-a criticat pe marele său rival Anatoly Karpov, despre care a declarat că ar susține acțiunile lui Vladimir Putin în Ucraina.

Într-o declarație exclusivă pentru ProSport, Kasparov, un cunoscut opozant al regimului lui Vladimir Putin, spune că Anatoly Karpov nu are nicio scuză pentru faptul că susține acțiunile președintelui rus.

Karpov este membru al Dumei de Stat al Rusiei de 14 ani și un susținător al lui Putin, fiind, de altfel, pe lista oficialilor ruși sancționați atât de Uniunea Europeană, cât și de Statele Unite.

„Nu, nu e în regulă! E alegerea lui, dar nu e OK. Dacă ești parte a unui regim criminal și un susținător al crimelor de război din Ucraina, nu e deloc OK. E sancționat de Europa și de America, e pe lista acelor membri ai Parlamentului și nu cred că marea sa carieră în șah este vreo scuză pentru actuala sa atitudine politică”, a declarat Garry Kasparov.

Kasparov a mai adăugat că Federația Internațională de Șah este controlată de serviciile secrete ruse, însă a spus că el nu a putut fi niciodată racolat de aceste servicii.

Garry Kasparov și Anatoly Kasparov, o rivalitate istorică în lumea șahului

Garry Kasparov, în vârstă de 59 de ani, a devenit mare maestru în 1980, iar cinci ani mai târziu în învingea pe Karpov, devenind campion mondial, titlu păstrat până în 2000.

Rivalitatea dintre Kasparov și Karpov este considerată ca fiind una dintre cele mai mari din istoria șahului. Kasparov și Karpov, care a dominat în perioada 1975 – 1985 lumea șahului, s-au duelat de cinci ori și de fiecare dată Garry a câștigat.

Kasparov a sosit în România cu ocazia competiției Superbet Chess Classic Romania 2022.