„GHEȚARUL Apocalipsei” își dezvăluie trecutul și amenință într-un mod catastrofal viitorul odată cu topirea accelerată din ultimii ani

„GHEȚARUL Apocalipsei” își dezvăluie trecutul și amenință într-un mod catastrofal viitorul odată cu topirea accelerată din ultimii ani
Sursa foto: Profimedia images
Publicat: 27/02/2024, 11:26

Oamenii de știință au cercetat în amănunt în ultimii zeci de ani pentru a reconstitui viața „de odinioară” a „Ghețarului Apocalipsei” din Antarctica – poreclit astfel deoarece prăbușirea sa ar putea provoca o adevărată catastrofă la nivel planetar.

Ghețarul Thwaites, cel mai mare din lume, și-a pierdut gheața într-un ritm accelerat încă din anii 1970 în acesta a început să se topească încă din anii 1940, potrivit unui nou studiu care oferă o perspectivă alarmantă asupra topirii viitoare.

Ghețarul Thwaites din vestul Antarcticii este cel mai lat din lume și are aproximativ dimensiunea Floridei.

Analizând carote de sedimente marine extrase de sub fundul oceanului, cercetătorii au descoperit că ghețarul a început să se retragă în mod semnificativ în anii 1940, probabil declanșat de un alt eveniment meteorologic datorat încălzirii globale – fenomenul El Niño – o fluctuație climatică naturală care tinde să aibă un impact de încălzire.

De atunci, ghețarul nu a reușit să se refacă, ceea ce ar putea reflecta impactul tot mai mare al încălzirii globale cauzate de om, potrivit raportului.

Ceea ce se va întâmpla cu Thwaites(Ghețarul Apocalipsei) va avea reverberații globale. Ghețarul contribuie deja cu 4% la creșterea nivelului mării, deoarece varsă anual miliarde de tone de gheață în ocean. Prăbușirea sa completă ar putea crește nivelul mării cu peste 1,5 metri.

Sursa foto: Profimedia images
Sursa foto: Profimedia images

Topirea „ghețarului apocalipsei” ar provoca inundații catastrofale la nivel global

Ghețarul joacă, de asemenea, un rol vital în stabilitatea stratului de gheață din vestul Antarcticii, acționând ca un dop de plută care reține întinderea vastă de gheață din spatele său. Prăbușirea lui Thwaites în ocean ar submina stabilitatea stratului de gheață, care reține suficientă apă pentru a ridica nivelul mării cu cel puțin 3 metri, provocând inundații catastrofale la nivel global.

Constatările studiului se potrivesc cu cercetările anterioare privind ghețarul vecin Pine Island, unul dintre cele mai mari fluxuri de gheață din Antarctica, despre care oamenii de știință au constatat, de asemenea, că a început să se retragă rapid în anii 1940.

Sursa foto: Profimedia images
Sursa foto: Profimedia images

Acest lucru face ca cercetarea să fie semnificativă, a declarat Julia Wellner, profesor asociat de geologie la Universitatea din Houston și unul dintre autorii studiului. Ceea ce se întâmplă cu Thwaites nu este specific unui singur ghețar, ci face parte din contextul mai larg al unei clime în schimbare, a declarat ea pentru CNN.

„Dacă ambii ghețari se retrag în același timp, aceasta este o dovadă în plus că sunt de fapt forțați de ceva”, a spus Wellner.

Fiecare strat de gheată oferă informații cruciale despre ocean

Pentru a construi o imagine a vieții lui Thwaites în ultimii aproape 12.000 de ani, oamenii de știință au dus o navă (spărgător de gheață) aproape de marginea ghețarului pentru a colecta carote de sedimente oceanice de la o serie de adâncimi.

Aceste carote oferă o cronologie istorică. Fiecare strat oferă informații despre ocean și gheață cu mii de ani în urmă. Prin scanarea și datarea sedimentelor, oamenii de știință au reușit să stabilească cu exactitate momentul în care a început topirea substanțială.

Din aceste informații, ei cred că retragerea lui Thwaites a fost declanșată de un fenomen El Niño extrem, care a avut loc într-un moment în care ghețarul era probabil deja într-o fază de topire, dezechilibrându-l. „Este ca și cum ai fi lovit cu piciorul când ești deja bolnav, va avea un impact mult mai mare”, a spus Wellner.

Descoperirile sunt alarmante deoarece sugerează că, odată ce sunt declanșate schimbări mari, este foarte greu să le oprești, a declarat James Smith, geolog marin la British Antarctic Survey și coautor al studiului.

„Odată ce o retragere a stratului de gheață este pusă în mișcare, aceasta poate continua timp de zeci de ani, chiar dacă ceea ce a declanșat-o nu se înrăutățește”, a declarat el.

Ghețarii din Antarctica „nu dau semne de recuperare”

Retrageri similare au avut loc mult mai demult în trecut, calota de gheață și-a revenit și a crescut din nou, a spus Smith. Dar acești ghețari „nu dau semne de recuperare, ceea ce reflectă probabil influența tot mai mare a schimbărilor climatice cauzate de om”.

Ted Scambos, un glaciolog de la Universitatea din Colorado Boulder, care nu a fost implicat în cercetare, a declarat că studiul confirmă și adaugă detalii la înțelegerea noastră despre cum a început retragerea ghețarilor Thwaites.

Un sistem care era deja aproape de a fi instabil „a primit o lovitură puternică de la un eveniment în mare parte natural”, a spus Scambos, referindu-se la El Niño. „Alte evenimente care au apărut mai mult din cauza tendinței de încălzire a climei au dus lucrurile mai departe și au început retragerea generalizată pe care o vedem astăzi”, a declarat el.

Martin Truffer, profesor de fizică la Universitatea din Alaska Fairbanks, a declarat că cercetarea arată că, dacă un ghețar se află într-o stare sensibilă, „un singur eveniment îl poate arunca într-o retragere din care este greu de recuperat”.

„Oamenii schimbă clima, iar acest studiu arată că mici schimbări continue ale climei pot duce la schimbări în trepte ale stării ghețarilor”, a declarat Truffer,

Antarctica este numită uneori „gigantul adormit”, deoarece oamenii de știință încearcă încă să înțeleagă cât de vulnerabil poate fi acest continent înghețat și izolat, pe măsură ce oamenii încălzesc atmosfera și oceanele.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Investiţie de 165 de milioane de euro în România. Oraşul unde se va construit un...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Zodii cu mare noroc de Florii. Vor trăi bucurii explozive
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică