Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie / Ghid de colectare separată a deșeurilor de ambalaje

Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie / Ghid de colectare separată a deșeurilor de ambalaje
FOTO - Profimedia
Publicat: 30/05/2022, 20:00
Actualizat: 31/05/2022, 14:20

Într-o societate de consum, în care nevoia de mai mult duce invariabil la accesarea unor cantități tot mai mari de resurse primare, hârtie, sticlă, metal, plastic, sortarea deșeurilor și reciclarea lor se transformă pe zi ce trece într-o condiție sine qua non a societății în care trăim.

Tocmai de aceea, autoritățile locale sunt obligate prin lege să pună la dispoziția cetățenilor un sistem de colectare separată pentru cele patru fracții plus deșeuri menajere.

Ca membri ai acestei societăți, stă la latitudinea și inițiativa fiecăruia dintre noi – a se citi este obligația civică a fiecăruia – de a ne implica în rezolvarea problemelor care ne privesc și ne afectează pe toți. Nu de alta, dar în joc este sănătatea noastră, mediul înconjurător și resursele care trebuie să fie folosite și de generațiile viitoare.

Totodată, există și un alt mare avantaj, cel de reducere al tarifului la salubrizare, ceea ce pentru o familie poate fi o sumă importantă.

Generăm deșeuri iar abandonarea lor în spații neconforme crează un impact negativ și major asupra mediului înconjurător. Așa că, a colecta separat deșeurile nu reprezintă decât un mic gest din partea fiecăruia, dar, cumulând aceste gesturi, asigurăm un mediu curat, sănătos și resurse generațiilor care vor veni.

Iată ce pași simpli pot fi făcuți de persoanele care stau la bloc. În teorie, asociațiile de proprietari au canal direct de comunicare cu primăria, situație în care pubelele pot fi ușor obținute și plasate în apropierea locuinței.

Pentru că există o legătură directă între asociația de proprietari și primărie, asociațiile pot solicita și saci de diferite culori dacă ele consideră că astfel pot mări cantitățile colectate separat. Totodată, membrii asociațiilor, locatarii, vor fi informați asupra programului de ridicare a deșeurilor.

O situație deosebită este în cartierele cu case acolo unde importante sunt grupurile de inițiativă care să disemineze informația în rândul locuitorilor, cu sprijinul ONG-urilor și al voluntarilor. Însă, stă la îndemâna fiecăruia de a colecta separat.

În acest sens a fost lansată o nouă campanie privind colectarea separată a deșeurilor de ambalaje, inițiată de Asociația OIREP Ambalaje cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ce are la bază o idee simplă: Desfaci. Folosești. Arunci unde și cum trebuie.

Cel mai des întâlnite deșeuri pe care le producem acasă sunt hârtia și cartonul, pet-urile sau plasticul, metal și sticlă. Cu o frecvență mult mai redusă transformăm în deșeuri îmbrăcămintea, încălțămintea, bateriile, detergenții, medicamentele, materialele de construcții și uleiul de gătit.

Cel mai simplu este să separăm în primă instanță aceste deșeuri, iar pentru a nu ocupa prea mult loc în casă ori pentru a nu umple sacii repede, hârtia, peturile și dozele de aluminiu pot fi presate. Sacii care conțin deșeurile pot fi duși atât la pubelele ce le sunt destinate – verde pentru sticlă, galben pentru plastic și metal, albastru pentru hârtie și carton – cât și la centrele de colectare.

DE ȘTIUT!

Sticla poate fi refolosită la infinit, iar aruncată în natură se descompune într-un million de ani!

PET-urile se descompun în 700-800 de ani și se dezintegrează complet în natură în 1.000 de ani. PET-urile sunt reciclabile și pot fi reciclate de 10 ori, în vreme ce plasticul se poate recicla de cel mult patru-cinci ori.

Aluminiul poate fi valorificat la nesfârșit, iar dacă este abandonat în natură are nevoie de 500 de ani pentru a se descompune.

Hârtia poate fi reciclată de până la șase ori și se biodegradează în natură în 5 ani.

Acest articol face parte din campania Un Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.

Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi. Haideți să le punem unde trebuie. Să nu le mai aruncăm oriunde!

Un Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Trecutul întunecat al lui Mirel, criminalul Andreei: şi-a agresat şi fostele iubite. Reacţia mamei sale,...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Protejarea demnităţii lui David a lui Michelangelo: O luptă pentru libertatea de exprimare
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Anunțul care O DĂRÂMĂ pe Simona Halep. Sportiva NU SCAPĂ nici acum: Dopajul a existat
Scandalul puilor vopsiți. Ce ascund autoritățile
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Topirea calotelor glaciare modifică forma Pământului și îi accelerează rotația