Gogoșile sunt printre cele mai iubite deserturi clasice. Presărate cu zahăr pudră, cu dulceață sau simple, ele sunt foarte delicioase. Iată ingredientele care fac desertul clasic de neuitat.
Folosirea drojdiei uscate face ca aluatul să fie mai ușor de pregătit și mai stabil, dar este esențial ca aceasta să fie activată corespunzător și să fie amestecată cu ingrediente la temperatura camerei. Mai mult, un adaos de coajă rasă de lămâie sau portocală, esență de vanilie, un praf de nucșoară sau chiar puțin rom autentic transformă acest aluat într-un desert parfumat. Untul topit se adaugă la finalul frământării. El oferă un plus de finețe, iar laptele integral cotribuie la o textură moale și elastică.
Iar pentru un rezultat cu adevărat impresionant, aluatul trebuie să se dospească lent, într-un loc cald și fără curenți de aer, până ce își dublează volumul.
Prăjirea se face în baie de ulei la o temperatură constantă de 170-180 grade C, pentru ca gogoșile să rămână aurii, ușor crocante la exterior și foarte aerate la interior.
Făina se cerne într-un bol încăpător. Apoi, se dizolvă drojdia uscată în laptele călduț, amestecat cu o linguriță de zahăr și se lasă vreme de 10 minute până devine spumoasă. Se adaugă apoi peste făină împreună cu ouăle bătute ușor, restul de zahăr, zahărul vanilat, coaja rasă de la lămâie și sarea. Se începe apoi frământarea, iar pe măsură ce aluatul capătă consistență, se încorporează și untul moale, câte puțin, frământând energic vreme de 10-12 minute, până ce aluatul devine elastic și nu se mai lipește de mâini. Apoi, se acoperă vasul cu un prosop și se lasă la dospit într-un loc călduros, timp de o oră sau până ce își dublează volumul.
După ce aluatul s-a dospit, se răstoarnă pe masa presărată cu făină, se întinde cu sucitorul la o grosime de 1,5 cm și se decupează forme rotunde cu un pahar sau cu o formă specială. Se așază apoi pe hârtie de copt și se mai lasă la crescut timp de 15-20 de minute. Gogoșile se prăjesc apoi într-un ulei bine încins, la foc mediu, câte 1-2 minute pe fiecare parte, până ce devin aurii. Se scot apoi cu spumiera pe șervețele absorbante, după care se pudrează cu zahăr vanilat. Se servesc calde sau reci.
CITEȘTE ȘI:
Rețetă de Clătite cu chefir. Răsfață-te cu acest desert simplu și delicios