GREȘEALA pe care a făcut-o familia din Timiș, internată cu botulism, atunci când a mâncat șuncă de porc preparată acasă

GREȘEALA pe care a făcut-o familia din Timiș, internată cu botulism, atunci când a mâncat șuncă de porc preparată acasă
Sursa FOTO: medijobs.ro/ Caracter ilustrativ
Publicat: 31/08/2023, 19:59

O femeie și un bărbat, ambii în vârstă de 50 de ani, dar și fiul lor în vârstă de 21 de ani au fost internați în Clinica 2 de Boli Infecțioase a Spitalul Victor Babeș Timișoara cu simptome de botulism. Cu toții au consumat, în ultimele 14 zile, șuncă de porc preparată în propria gospodărie. Ancheta epidemiologică a scos la iveală ce se întâmplase, de fapt.

Toți spun că în urmă cu aproape două săptămâni au mâncat șuncă de porc preparată în gospodărie, la Crăciun, și păstrată în afumătoare, inclusiv pe caniculă. Botulismul este o toxiinfecție alimentară severă, care poate paraliza nervii și mușchii. Netratată, boala poate duce la deces.

Cei patru pacienți spun că au mâncat șuncă afumată provenită din porcul tăiat de Crăciun. Problema a fost că nu au păstrat preparatul în condiții corespunzătoare, ci l-au lăsat în afumătoare, descoperit, inclusiv peste vară.

„Este vorba de o șuncă de casă, pregătită în casă, din care în urmă cu aprox două săptămâni cei trei membri ai familiei, împreună cu alte 10-12 persoane au consumat sistematic, până în preziua prezentării”, spune Ruxandra Laza, medic Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Timișoara:

Când au ajuns la spital, cei doi părinți și fiul lor de 21 de ani acuzau o stare de rău, tulburări digestive și de vedere. Medicii au constatat că este vorba de botulism. Miercuri seară, al doilea băiat al familiei, aflat în penitenciar, a fost adus și el la spital, cu aceleași probleme.

„Este internat sub pază. A primit pachet de acasă, ei au voie să primească pachet și a consumat și el”, adaugă medicul.

Peste 3000 de lei, prețul pe o fiolă pentru tratament

Toți pacienții primesc tratament de specialitate, inclusiv fiole de ser antibotulinic.

„Tratamentul constă pentru prima administrare în cinci fiole și este într-adevăr foarte costisitor, prețul per fiolă este de în jur de 3000 și ceva de roni. Au fost anunțate restul spitalelor din zona Transilvaniei, au venit aceste doze azi-noapte.”, spune Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Timișoara.

Cornelia Bubatu, purtător de cuvânt DSP Timiș: „Ancheta epidemiologică se află în desfășurare, până la această dată fiind identificate 7 cazurile probabile în cadrul focarului familial de botulism.”

În cazul celor trei membri de familie, simptomele au apărut în urmă cu nouă zile. Oamenii aveau stare generală de rău, tulburări de vedere, dificultate la înghițire, uscăciune a mucoasei bucale și probleme digestive.

„În cursul serii trecute am sesizat Direcția de Sănătate Publică Timiș pentru demararea unei anchete epidemiologice. Există riscul ca numărul persoanelor infectate să fie mai mare, întrucât potențialul de extindere este legat de consumul alimentului contaminat. De asemenea, a fost sesizat Centrul Național de Control pentru Boli Transmisibile pentru a identifica dozele de ser botulinic disponibile la nivel național, aceasta dacă va exista o escaladare a numărului pacienților”, a precizat Diana Manolescu, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, potivit ziare.com

Specialiștii sanitar-veterinar recomandă să nu consumați carne care nu a fost preparată sau păstrată în condiții bune, dar nici conserve cu capacul deformat.

„Cele mai pronunțate simptome le are pacienta în vârstă de 50 de ani, care a venit pentru consult la camera de gardă. A fost evaluată și internată imediat în Clinica 2 de Boli Infecțioase. S-au administrat de urgență fiolele de ser antibotulinic polivalent și tratament simptomatic. Starea ei de sănătate este acum stabilă, dar pacienta rămâne în continuare sub monitorizare atentă, pentru că în orice moment pot interveni complicații. În ceea ce-i privește pe ceilalți doi membri ai familiei, soțul și fiul, și aceștia internați, au primit și ei tratamentul specific cu ser antibotulinic”, a explicat Ruxandra Laza, medic primar boli infecțioase Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Vestea primită acum de Simona Halep. WTA a făcut anunțul oficial luni, 6 mai
Cinci zodii obsedate de control. Le place să dea ordine și să aibă mereu dreptate
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?