GREVĂ în mai multe prefecturi din țară. Funcționarii, nemulțumiți de salariile pe care le primesc

GREVĂ în mai multe prefecturi din țară. Funcționarii, nemulțumiți de salariile pe care le primesc
Grevă în mai multe prefecturi din țară. Funcționarii, nemulțumiți de salarii
Publicat: 10/04/2023, 12:04

Angajații mai multor prefecturi din țară au făcut grevă lui, 10 aprilie. Funcţionarii publici se declară nemulțumiți de salariile primite, pe care le consideră prea mici în comparaţie cu lefurile din alte instituții de stat.

În jur de 1800 de salariați participă la acțiunea declanșată.

Ce solicită sindicaliștii

Funcţionarii publici şi personalul contractual din instituţiile prefectului din ţară, declară grevă generală în data de 10 aprilie 2023. La această acţiune vor participa 1800 salariaţi prin încetarea colectivă şi voluntară a lucrului la sediul instituţiei prefectului.

Solicităm trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcţiilor teritoriale în cea a funcţiilor de stat. Salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului trebuie să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că instituţia prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale şi de conducere a serviciilor publice deconcentrate”, a transmis Sindicatul „Egalitatea” al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică

Potrivit sindicaliștilor, un funcționar din instituția prefectului câștigă mai puțin decât un angajat de la consiliul judeţean, primării sau serviciile publice deconcentrate.

La București, „activitatea desfăşoară în condiţii normale”

Greva din prefecturi a început luni, 10 aprilie 2023, la ora 09:00. Funcționarii sunt deciși să protesteze până când solicitările lor vor primi un răspuns de la autoritățile centrale.

La București, Prefectura Capitalei anunță că activitatea instituției nu este afectată de greva generală declanşată la nivel naţional de Sindicatul „Egalitatea” al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică. „Activitatea tuturor serviciilor care desfăşoară operaţiuni cu publicul se desfăşoară în condiţii normale, conform programului afişat pe site-ul instituţiei. Vom informa cu promptitudine cetăţenii, în măsura în care situaţia actuală va suferi orice modificare”, a transmis Prefectura.

În schimb, la Brașov, activitatea Instituţiei Prefectului a fost blocată. Însuși prefectul Cătălin Văsii a spus că „există adevăr” în revendicările funcționarilor. „Dreptul la grevă este prevăzut de Constituţia României şi, aşa cum am mai spus-o şi la precedentele greve, cred că există adevăr în argumentele celor care susţin această grevă. Într-adevăr, drepturile salariale ale angajaţilor din Instituţiile prefectului sunt sub cele ale multor altor categorii profesionale. Cred că trebuie să existe o normalitate şi în ce priveşte plata salariilor”, a declarat prefectul Braşovului, Cătălin Văsii.

Astfel, activitatea în aproape toate serviciile a fost suspendată, cu excepţia Paşapoartelor, Înmatriculărilor auto şi Permiselor.

La Iași, peste jumătate dintre cei 50 de angajaţi ai Prefecturii au intrat în grevă. Funcționarii de aici arată că un consilier superior, cu o vechime de 20 de ani, are un salariu net de aproape 4200 de lei, în timp ce în serviciile deconcentrate ale ministerelor același rang de consilier superior este plătit cu aproape 8000 de lei.

Și Sibiul protestează. „Vă informăm că Sindicatul Egalitatea al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Sibiu organizează luni, 10 aprilie a.c., grevă generală. Pe durata grevei, activitatea din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Sibiu va fi suspendată, cu excepţia activităţilor desfăşurate de către Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor şi Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor”, a anunţat Instituţia Prefectului Sibiu.

În județul Sălaj, angajații Instituţiei Prefectului au ieşit în stradă afişând mesaje precum „Redaţi demnitatea angajaţilor Instituţiei Prefectului”, „Instituţia Prefectului = cenuşăreasa administraţiei publice”, „Echivalarea funcţiilor din Instituţia Prefectului cu funcţiile publice de stat” sau „Aplicaţi echitabil prevederile Legii salarizării 153/ 2017”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula pe care șoferii NU TREBUIE să o încalce niciodată. Legea din ROMÂNIA spune clar
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Amendă uriașă după o ceartă pe social media