Salariul minim va fi indexat în şedinţa de Guvern. Turcan: „Va crește cu 70 de lei brut”

Salariul minim va fi indexat în şedinţa de Guvern. Turcan: „Va crește cu 70 de lei brut”
Salariul minim va fi indexat în şedinţa de Guvern. Turcan: „Va crește cu 70 de lei brut” / Mediafax Foto / Liviu Chirică
Publicat: 13/01/2021, 07:35

Salariul minim va fi indexat miercuri, în şedinţa de Guvern, cu 3,1%.

Totodată, pensiile vor fi majorate în acest an cel puţin cu rata inflaţiei, a afirmat, marţi seara, ministrul Muncii, Raluca Turcan, la Digi 24.

Salariul minim va fi indexat mâine, în şedinţa de Guvern. Vom adopta Hotărârea de Guvern. Acesta va fi indexat cu 3,1%.

După cum bine cunoaşteţi, au fost două direcţii diferite: una a patronatelor, una a sindicatelor. Patronatele doreau moratoriu, să rămână îngheţat salariul minim, iar sindicatele doreau o creştere până la 2.400 de lei, de la 2.230 de lei.

Am găsit o variantă care să fie ancorată în realitate şi anume rata inflaţiei şi creşterea productivităţii.

Ţinând cont că a fost un an de criză, productivitatea muncii nu a crescut foarte mult, doar cu 0,8%, şi ca urmare majorarea salariului minim va fi de 3,1%, 70 de lei brut”, a explicat Turcan.

Ministrul Muncii, despre pensii: Vor fi indexate cel puțin cu rata inflației în 2021

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunțat, marți seară, că în 2021 pensiile vor fi indexate „cel puțin cu rata infației”.

De asemenea, Turcan a spus că și-a propus să elaboreze o nouă lege a pensiilor care să respecte principiul contributivității.

„Se va produce cel puțin indexarea cu rata inflației”

„În 2021, am discutat cu prim-ministrul, şi cel puţin indexarea cu rata inflaţiei se va produce în anul 2021. Vom anunţa. Suntem în etapa de pregătire a bugetului pentru 2021”, a declarat Raluca Turcan, la Digi 24.

Ministrul Muncii a mai precizat că Legea 127 care prevede creșterea cu 40% a pensiilor a fost publicată în Monitorul Oficial pe 11 iulie 2019, în timpul guvernării social-democrate. Pentru ca veniturile pensionarilor să fie recalculate și majorate ar fi fost nevoie de un ordin al ministrului Muncii, care să fie elaborat în termen de 90 de zile.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase