Hackerii au atacat un post de radio din Rusia, difuzând imnul național al Ucrainei și cântece împotriva războiului

Hackerii au atacat un post de radio din Rusia, difuzând imnul național al Ucrainei și cântece împotriva războiului
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 08/06/2022, 18:34

Postul de radio rus, Kommersant FM, a fost atacat miercuri de o grupare de hackeri, care a difuzat imnul național ucrainean și cântece împotriva războiului. Acțiunea de hacking face parte dintr-o serie de atacuri cibernetice, în semn de protest față de invazia rusă în Ucraina.

La scurt timp după atacul cibernetic, postul de radio și-a încetat emisia și a transmis prin intermediul unui comunicat: „Postul radio a fost atacat. Emisia pe internet va fi reluată în curând”. Filmările publicate pe rețelele sociale cum imnul național al Ucrainei și numeroase cântece anti-război au răsunat timp de câteva minute la Kommersant FM.

De asemenea, hackerii au difuzat și melodia „We Don’t Need a War” (Nu avem nevoie de război), a trupei ruse de rock, Nogu Svelo!. Pe parcursul piesei a putut fi auzit de mai multe ori un citat al ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, care se traduce prin „un om dur se ține întotdeauna de cuvânt”.

Atacul cibernetic asupra Kommersant FM este cel mai recent dintr-o serie de acțiuni de hacking asupra unor instituții guvernale și mass media, după ce Rusia a invadat Ucraina. La începutul lunii mai, Rutube, o variantă rusească a platformei YouTube, a picat în urma unui atac cibernetic, chiar înainte de parada anuală de Ziua Victoriei din Piața Roșie din Moscova, informează The Moscow Times.

Tot în luna mai, presa ucraineană a publicat numeroase fotografii care arătau atacurile cibernetice asupra multor canale de televiziune rusești. Acestea au afișat un mesaj pe care scria: „Sângele miilor de ucraineni și a sutelor de copii ai lor este pe mâinile voastre. Televiziunea și autoritățile mint. Nu războiului”.

În luna aprilie, o grupare de hackeri a publicat datele personale ale a 120.000 de militari ruși, despre care au spus că luptă în Ucraina, precum și date de la Ministerul Culturii, Banca Centrală și autoritatea de reglementare a comunicațiilor, Roskomnadzor.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București, și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase