Haos administrativ. Gabriela Firea „conduce” în continuare transportul public din București / În statutul instituției care reglementează acest serviciu președinte este fostul edil

Haos administrativ. Gabriela Firea „conduce” în continuare transportul public din București / În statutul instituției care reglementează acest serviciu președinte este fostul edil
Foto: Colaj Gandul / Facebook Gabriela Firea, / STB
Publicat: 11/05/2021, 16:39

Transportul public de suprafață din București este într-o situație fără precedent. În prezent, fostul edil Gabriela Firea figurează în continuare ca președinte în statutul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TBPI). Potrivit surselor Gândul.ro, hotărârile care s-au luat din toamnă până în prezent la nivelul acestei instituții, care se ocupă cu reglementarea transportului în Capitală, ar fi nule de drept.   

  • Pe lângă Gabriela Firea, care figurează în continuare ca președinte al Asociației, vicepreședinte este Marian Petrache, fost șef la CJ Ilfov
  • Sursele Gândul.ro spun că hotărârile luate de Asociație din toamnă și până în prezent nu ar avea valabilitate, iar transportul public ar funcționa ilegal
  • Directorul Asociației spune că statutul este în curs de modificare

Potrivit surselor Gândul.ro din cadrul Municipialității, în prezent, mijloacele de transport în comun ar funcționa ilegal, pentru că nu au fost făcute modificările în actele statutare ale TBPI, iar în prezent în statutul oficial al Asociației președinte este tot Gabriela Firea. De asemenea, vicepreședintele Consiliului Director a rămas Marian Petrache, fostul președinte al Consiliului Județean Ilfov, așa cum apare în statutul TBPI publicat pe site-ul instituției.

„Orice hotărâre luată de organe nestatutare este nulă de drept, inclusiv aprobarea contractului de transport public pe durata a 10 ani. În 9 luni de mandat nu au făcut modificările statutare, iar acestea să fie înregistrate la judecătorie prin încheiere definitivă.

Pentru ca hotărârile Asociției să fie valabile trebuie semnate de președintele statutar, și anume de către Gabriela Firea sau de persoana mandatată/ împuternicită de aceasta în perioada când era reprezentantul municipiului”, spun sursele Gândul.ro.

Gabriela Firea figurează și în prezent ca președinte în statutul TBPI

Potrivit Legii nr. 276 din 27 noiembrie 2020,  articolul 33 „modificarea statutului asociației se face prin înscrierea modificării în Registrul asociațiilor și fundațiilor aflat la grefa judecătoriei în a cărei circumscripție își are sediul asociația, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 8-12;  Cererea de înscriere a modificării va fi însoțită de hotărârea adunării generale”, se arată în lege.

Directorul TBPI: Da, statutul trebuie modificat, mai ales că au avut loc mai multe schimbări

Actualul director general al TBPI, Vlad Ghițulescu, admite că trebuie modificat statutul.

„Statutul, într-adevăr, trebuie modificat, este în curs de modificare. Este o procedură mai îndelungată, este multă birocrație. Dar, da, trebuie modificat, mai ales că au mai avut loc schimbări la nivelul Asociației, și datorită înlocuirii unor primari, a mai decedat și primarul de la Găneasa, și din acest motiv s-a tot lungit. Au fost niște motive pur obiective care au întârziat modificarea”, a declarat Vlad Ghițulescu pentru Gândul.ro.

Acesta mai precizează că în ciuda faptului că statutul nu este modificat, adunarea generală a asociației ar fi decis, în noiembrie, să-l numească președinte pe actualul edil, Nicușor Dan.

A expirat contractul de delegarea a gestiunii serviciului de transport

O altă problemă cu care se confruntă transportul public din București este că a expirat, încă din martie, contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de călători, încheiat în 2018 între TBPI  și STB S.A.

Pratic, trebuie semnat un nou contract, dar care întârzie.

„Încă nu s-a semnat contractul, au fost câteva întâlniri, între Vlad Ghițulescu și Adrian Criț (director general STB),  și știu că Nicușor Dan a dat un termen limită data de 20 mai, ca să se vină cu soluții. Cel mai rău scenariu ar fi ca în cazul în care nu se semnează un nou contract, transportul public să funcționeze în afara unui cadru juridic”, a declarat, pentru Gândul.ro, Florin Melciu,  președintele Comisiei de transport și mobilitate urbană din cadrul Consiliului General al Municipiului București.

Surse din cadrul TBPI au declarat pentru Gându.ro că în prezent se lucrează „intens” pentru semnarea unui nou contract de delegare a serviciului pentru transportul public din București.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Șoc în lumea interlopă! Temutul 'Valentino' a fost 'executat'
FOTO. Corina Bud, apariție explozivă! Aproape goală într-un costum de baie `invizibil`
Serena Williams a fost surprinsă pe plajă, în costum de baie. Câte kilograme are sportiva
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Toni Iuruc pregătește o surpriză scumpă pentru Simona Halep! Unde a fost surprins viitorul soț...
Care este cea mai frumoasă stradă din lume. Cine a reușit să intre în top...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Femeile satisfăcute și afaceristul ingenios
Un bărbat din Spania și-a omorât și mâncat mama. Și-a hrănit și câinele cu bucăți...
Șoc în lumea interlopă! Temutul 'Valentino' a fost 'executat'
În timp ce SĂPAU pe un șantier, muncitorii au dat peste ceva ULUITOR. Surpriza a...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Doi șobolani, în rafturile de patiserie de la Mega Image. Image halucinantă din București
Motivul bizar pentru care nu se încheie nasturele de jos la sacou. Mulţi cred că...
A primit 17 ANI DE ÎNCHISOARE! Vestea care șochează întreaga țară
Orban e terminat! S-au făcut deja jocurile în PNL. Cine îi va lua locul
Ce nu s-a văzut la întâlnirea dintre Putin și Biden. Cum i-a luat Iohannis fața...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este „Regele asfaltului”, unul dintre cei mai discreţi oameni de afaceri români, şi ce...