Haos administrativ. Gabriela Firea „conduce” în continuare transportul public din București / În statutul instituției care reglementează acest serviciu președinte este fostul edil

Haos administrativ. Gabriela Firea „conduce” în continuare transportul public din București / În statutul instituției care reglementează acest serviciu președinte este fostul edil
Foto: Colaj Gandul / Facebook Gabriela Firea, / STB
Publicat: 11/05/2021, 16:39

Transportul public de suprafață din București este într-o situație fără precedent. În prezent, fostul edil Gabriela Firea figurează în continuare ca președinte în statutul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București – Ilfov (TBPI). Potrivit surselor Gândul.ro, hotărârile care s-au luat din toamnă până în prezent la nivelul acestei instituții, care se ocupă cu reglementarea transportului în Capitală, ar fi nule de drept.   

  • Pe lângă Gabriela Firea, care figurează în continuare ca președinte al Asociației, vicepreședinte este Marian Petrache, fost șef la CJ Ilfov
  • Sursele Gândul.ro spun că hotărârile luate de Asociație din toamnă și până în prezent nu ar avea valabilitate, iar transportul public ar funcționa ilegal
  • Directorul Asociației spune că statutul este în curs de modificare

Potrivit surselor Gândul.ro din cadrul Municipialității, în prezent, mijloacele de transport în comun ar funcționa ilegal, pentru că nu au fost făcute modificările în actele statutare ale TBPI, iar în prezent în statutul oficial al Asociației președinte este tot Gabriela Firea. De asemenea, vicepreședintele Consiliului Director a rămas Marian Petrache, fostul președinte al Consiliului Județean Ilfov, așa cum apare în statutul TBPI publicat pe site-ul instituției.

„Orice hotărâre luată de organe nestatutare este nulă de drept, inclusiv aprobarea contractului de transport public pe durata a 10 ani. În 9 luni de mandat nu au făcut modificările statutare, iar acestea să fie înregistrate la judecătorie prin încheiere definitivă.

Pentru ca hotărârile Asociției să fie valabile trebuie semnate de președintele statutar, și anume de către Gabriela Firea sau de persoana mandatată/ împuternicită de aceasta în perioada când era reprezentantul municipiului”, spun sursele Gândul.ro.

Gabriela Firea figurează și în prezent ca președinte în statutul TBPI

Potrivit Legii nr. 276 din 27 noiembrie 2020,  articolul 33 „modificarea statutului asociației se face prin înscrierea modificării în Registrul asociațiilor și fundațiilor aflat la grefa judecătoriei în a cărei circumscripție își are sediul asociația, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 8-12;  Cererea de înscriere a modificării va fi însoțită de hotărârea adunării generale”, se arată în lege.

Directorul TBPI: Da, statutul trebuie modificat, mai ales că au avut loc mai multe schimbări

Actualul director general al TBPI, Vlad Ghițulescu, admite că trebuie modificat statutul.

„Statutul, într-adevăr, trebuie modificat, este în curs de modificare. Este o procedură mai îndelungată, este multă birocrație. Dar, da, trebuie modificat, mai ales că au mai avut loc schimbări la nivelul Asociației, și datorită înlocuirii unor primari, a mai decedat și primarul de la Găneasa, și din acest motiv s-a tot lungit. Au fost niște motive pur obiective care au întârziat modificarea”, a declarat Vlad Ghițulescu pentru Gândul.ro.

Acesta mai precizează că în ciuda faptului că statutul nu este modificat, adunarea generală a asociației ar fi decis, în noiembrie, să-l numească președinte pe actualul edil, Nicușor Dan.

A expirat contractul de delegarea a gestiunii serviciului de transport

O altă problemă cu care se confruntă transportul public din București este că a expirat, încă din martie, contractul de delegare a gestiunii serviciului de transport public local de călători, încheiat în 2018 între TBPI  și STB S.A.

Pratic, trebuie semnat un nou contract, dar care întârzie.

„Încă nu s-a semnat contractul, au fost câteva întâlniri, între Vlad Ghițulescu și Adrian Criț (director general STB),  și știu că Nicușor Dan a dat un termen limită data de 20 mai, ca să se vină cu soluții. Cel mai rău scenariu ar fi ca în cazul în care nu se semnează un nou contract, transportul public să funcționeze în afara unui cadru juridic”, a declarat, pentru Gândul.ro, Florin Melciu,  președintele Comisiei de transport și mobilitate urbană din cadrul Consiliului General al Municipiului București.

Surse din cadrul TBPI au declarat pentru Gându.ro că în prezent se lucrează „intens” pentru semnarea unui nou contract de delegare a serviciului pentru transportul public din București.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ce sport practică fiica lui Corduneanu? Elisa îi calcă pe urme, deși are 12 ani
EXCLUSIV: Cât plătesc românii pentru o sticlă de apă plată în restaurantele din București. Prețurile...
Wow sau Bau? Mike a uimit trecătorii după ce a apărut în colanţi la braţul...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Legea care intră în vigoare în România. Devine obligatoriu în toată țara
Apelul care te lasă fără bani. Metoda folosită de infractori
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Gestul disperat făcut de David Pușcaș pentru a avea bani de chirie: "Eram în momente...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Descoperiți ce se ascunde în construcția unui model de masă rece de top