Remus Truică ar putea să iasă din închisoare. De ce a dispus ICCJ verificări în dosarul „Ferma Băneasa”, după sentința dată de judecători

Remus Truică ar putea să iasă din închisoare. De ce a dispus ICCJ verificări în dosarul „Ferma Băneasa”, după sentința dată de judecători
Prințul Paul (s) și Remus Truică, condamnați în dosarul „Ferma Băneasa”
Publicat: 22/12/2020, 16:49
Actualizat: 22/12/2020, 17:28

Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, Alina Corbu, a dispus verificări cu privire la respectarea cerințelor de repartizare aleatoare a dosarelor, de către calculator, în dosarul „Ferma Băneasa”. Verificările se vor extinde apoi la toate secțiile ICCJ.

Având în vedere aspectele vehiculate în spaţiul public, privind modalitatea de repartizare aleatorie a dosarului penal nr. 345/64/2016, precum şi, în general, referitor la respectarea dispoziţiilor legale şi regulamentare privind repartizarea aleatorie a cauzelor la nivelul instanţei supreme, în scopul cercetării cu celeritate a tuturor chestiunilor astfel invocate, pentru asigurarea încrederii publicului în Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi pentru apărarea prestigiului acesteia, prin ordinele de serviciu emise la data de 21.12.2020, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a dispus verificări cu următorul obiect:

– În prima fază, derulată în perioada 28-30.12.2020, se va verifica respectarea dispoziţiilor legale şi regulamentare privind repartizarea aleatorie a dosarului penal nr.345/64/2016. (dosarul ferma Băneasa, n.r.)
-În a doua fază, derulată în perioada 04-18 ianuarie 2020, se vor efectua verificări cu acelaşi obiect la nivelul tuturor secţiilor şi formaţiunilor de judecată ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Totodată, în ceea ce priveşte dosarele penale va fi verificată respectarea termenelor privind transmiterea/primirea dosarelor la/de la parchet pentru motivarea căilor de atac”, a comunicat, marți Instanța Supremă.

Vicepreședinții Curții se ocupă de control, alături de prim-magistratul asistent și compartimentul IT.

Dacă se vor constata nereguli, ar putea fi emisă o decizie de casare și de rejudecare a dosarului, care va duce automat la punerea în libertate a condamnaților, susțin surse judiciare citate de Știrile Pro TV.

Joi, Remus Truică a fost condamnat la şapte ani de închisoare și Prinţul Paul la trei ani şi patru luni, iar israelienii Benyamin Steinmetz şi Tal Silberstein au primit cinci ani de închisoare.

Avocatul Robert Mihăiţă Roşu a fost închis pentru cinci ani, iar jurnalistul Dan Andronic a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Remus Truică a fost reținut deja, iar Prințul Paul e dat în urmărie internațională. Acum, dacă se va dovedi că dosarul nu a fost repartizat spre judecată potrivit prevederilor legale, Remus Truică ar putea să iasă din închisoare.

ICCJ i-a obligat pe cei condamnaţi la plata unor despăgubiri, iar terenurile revin statului român.

Citește și: Declarațiile judecătorilor ”strânși cu ușa” de DNA în dosarul ”Ferma Băneasa”: ”Astăzi aș respinge o astfel de cerere”(EXCLUSIV)

Judecătorii care l-au condamnat pe avocatul Robert Roșu în dosarul „Ferma Băneasa”, criticați de Baroul București. „Și-a făcut meseria de avocat”

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție care l-au condamnat la cinci ani cu executare pe avocatul Robert Roșu, care fusese angajat ca apărător în dosarul „Ferma Băneasa”, au fost criticați de Baroul București, după ce colegii săi au considerat că acesta nu a făcut altceva decât să-și exercite profesia. Roșu fusese achitat inițial, însă magistrații Curții Supreme au considerat că se face vinovat de complicitate la abuz în serviciu și aderare la un grup infracțional organizat.

Avocatul Robert Roşu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare dosarul în care au mai primit pedepse cu închisoarea Paul de România și miliardarii Remus Truică, Tal Silberstein și Benyamin Steinmetz.

Potrivit stiripesurse.ro, condamnarea avocatului a generat, însă, un val de nemulțumiri în rândul avocaților, după ce mulți dintre aceștia au considerat că că judecătorii au comis o eroare. Totuși, reacția colegilor lui Robert Roșu a venit înainte ca magistrații care au dat soluția să publice motivarea condamnărilor.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alte vești proaste de la meteorologi. Ploi abundente, vineri
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York