Ieșenii își pot duce medicamentele expirate la 11 puncte de colectare din oraș timp de trei zile. „Aruncarea medicamentelor la coșul de gunoi trebuie să dispară”

Ieșenii își pot duce medicamentele expirate la 11 puncte de colectare din oraș timp de trei zile. „Aruncarea medicamentelor la coșul de gunoi trebuie să dispară”
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 13/09/2022, 15:31
Actualizat: 13/09/2022, 19:35

Farmaciștii ieșeni desfășoară în această perioadă o campanie de colectare a medicamentelor expirate sau neutilizate pe care oamenii le au acasă și nu știu unde ar trebui să le arunce. Astfel, în perioada 16 – 18 septembrie 2022, ieșenii pot merge la 11 centre de colectare amenajate în cartierele din municipiu, unde pot lăsa medicamentele pe care nu le mai folosesc.

Colegiul Farmaciștilor din România – Filiala Iași, împreună cu Primăria Municipiului Iași și alte autorități locale, organizează campania „Medicamentele expirate sunt deșeuri periculoase. Fii responsabil, colectează corespunzător!”, prin care își propun informarea populației în legătură cu colectarea corectă a medicamentelor care sunt în afara termenului de valabilitate sau neutilizate. Vor fi acceptate medicamentele expirate, cele care și-au schimbat culoarea sau consistența, dar și cele care nu mai au înscris pe ambalaj termenul de valabilitate sau dacă acesta nu mai este lizibil. Nu vor fi colectate medicamentele toxice și stupefiante (medicamente eliberate pe formulare verzi sau galbene) și citostaticele.

„Cred că pandemia de COVID-19 a generat în primă etapă o îngrijorare foarte mare pentru populație și, dacă ne amintim, ne cumpăram în fiecare zi, în fiecare săptămână, diferite medicamente în funcție de ghidurile de la acea vreme. Astfel, am ajuns să avem acasă tot felul de medicamente expirate. Cel mai simplu e sa le aruncăm la gunoi, dar acest lucru ar trebui să ne dea de gândit. Multe dintre ele sunt substanțe chimice, care ajunse în mediu pot avea efecte negative asupra solului, pânzei freatice și, fără să ne dăm seama, asupra sănătății noastre”, a declarat Gabriela Tătărângă, președintele Colegiului Farmaciștilor Iași.

Aceasta a mai precizat că în momentul de față legislația în domeniul colectării medicamentelor este una incompletă și că prin acest proiect se intenționează și elaborarea unor măsuri concrete. Mai mult, se observă o creștere constantă a consumului de medicamente, influențată atât de faptul că populația este tot mai îmbătrânită, cât și de apariția medicamentelor noi.

„Avem aproape 100% convingerea că sunt date populației mai multe medicamente decât ar fi efectiv nevoie”

Primăria Municipiului Iași va asigura amenajarea punctelor de colectare, iar firma Demeco se va ocupa de preluarea și distrugerea, în mod gratuit, a deșeurilor medicamentoase colectate de la cetățeni. Punctele de colectare vor fi disponibile la centrele de cartier din Nicolina, Frumoasa, Tătărași, Alexandru cel Bun, Păcurari, în zona pietonală de pe Bulevardul Ștefan cel Mare, la căminul T17 din Tudor Vladimirescu, în zona Centrului Medical Arcadia din Bucium, vizavi de Parcul Copou, în Piața Gării, precum și în zona 1001 Articole din Podu Roș.

„Avem aproape 100% convingerea că sunt date populației mai multe medicamente decât ar fi efectiv nevoie. Trebuie să acceptăm că medicamentul este o substanță chimică, care poate fi la fel de periculos ca orice deșeu ajunge în mediul înconjurător. Aruncarea medicamentelor la coșul de gunoi, la canalizare, trebuie să dispară”, a precizat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, în cadrul unei conferințe de presă.

Inițiatorul campaniei este Colegiul Farmaciștilor din România – Filiala Iași, iar parteneri sunt Primăria Municipiului Iași, Direcția de Sănătate Publică Iași, Agenția pentru Protecția Mediului Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași, Salubris SA, Poliția Locală Iași, ApaVital SA, Demeco și Wink.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, unde acoperăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase