În lipsa apei calde, se propune apă termală direct în casele bucureștenilor, adusă din nordul Capitalei | Proiect

În lipsa apei calde, se propune apă termală direct în casele bucureștenilor, adusă din nordul Capitalei | Proiect
Publicat: 06/07/2021, 16:27
Actualizat: 06/07/2021, 16:42

Consilierii social democrați din Consiliul General al Municipiului București au în lucru un proiect care prevede folosirea apelor termale din nordul Bucureștiul pentru consumul casnic al bucureștenilor. Consilierii PSD spun că așteaptă acordul primarului general pentru ca acest proiect să fie susținut pe viitor.

Proiectul prevede ca apa termală din nordul Bucureștiului să fie transportată la CET Casa Presei, apoi să fie distribuită către o parte din populația orașului.

Una din alternativele viabile pentru producția de agent termic din surse nepolunate este exploatarea zăcămitelor geotermale de adâncime, această alternativă având un cost de producție mult mai scăzut, reprezentând astfel un beneficiu net și pentru clientul final, nu doar pentru mediul ambiant”, se arată în referatul de specialitate al proiectului.

Consilierul Marius Pavel spune că proiectul are nevoie de susținerea executivului din Primăria Capitalei, îndeosebi de suținerea lui Nicușor Dan.

„Apa caldă poate fi caldă. Cu condiția să vrei să faci ceva pentru bucureșteni. Acest proiect ar putea reprezenta o schimbare în modul în care funcționează lucrurile la nivelul Primăriei Capitalei.

Un mod în centrul căruia să se găsească comunitatea și cetățeanul. Acest proiect își propune să valorifice potențialul energetic geotermal. Iar, finanțarea poate fi accesată de la nivelul Uniunii Europene. Rămâne să vedem dacă, instituțional, există capacitatea de a trece peste disputele politice”, a declarat consilierul Marius Adrian Pavel pentru Gândul.

Potrivit documentului, pentru acest proiect trebuie găsite soluții tehnice.

„Zona de Nord a Municipiului București are un potențial energetic geotermal semnificativ”

„Zona de Nord a Municipiului București are un potențial energetic geotermal semnificativ ce a fost exploatat încă din anii 80, iar conectarea unei rețele termice geotermale cu rețeaua publică existentă poate fi realizată în CET Casa Presei.

În acest sens, trebuie demarată cu celeritate indentificarea și selecția de producători și furnizori de servicii termoenergetice, naționali și internaționali, cu expertiză necesară în domeniu, capabili tehnic și financiar să capteze, să autorizeze conform prevederilor legale, să livreze în CET Casa Presei agent termic din sursa geotermală de adâncime, la temperatura minimă de 60 de grade Celsius, în cantitate minimă echivalentă cu 10% din consumul actual al Capitalei și la un preț cu cel puțin 15% mai mic față de prețul mediu al ultimilor trei ani”, se arată în proiect.

Potrivit documentului, încălzirea rezidențială în Municipiul București se realizează aproape în totalitate prin centrale termice de apartament și prin sistemul public de alimentare cu energie termică operat de Compania Municipală Termoenergetica București S.A.

„Folosirea centralelor termice de apartament este una dintre sursele principale de poluare la nivel național”, se mai arată în proiect.

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații precum Ziarul Libertatea (6 ani), Averea, Evenimentul Zilei (3 ani), dar și la Agenția de Presă citeste mai mult
BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Europa ar putea renunţa la gazul rusesc. Negocieri avansate cu alt stat în caz de...
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
A treia zi de grevă la STB: Angajații și-ar putea pierde locul de muncă. Cei...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Răzvan Dimoftache se plânge că i se dă carne de porc la masă, în penitenciar
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Noua ordine mondială! Cine va domina totul? Va deveni cea mai mare putere a lumii
Doliu în România. Vestea cruntă a lovit la ceas de seară. S-a stins un om...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...