In Memoriam. Piațeta din fața Casei de Cultură din Adjud se va numi ”Piațeta lon Dichiseanu”

In Memoriam. Piațeta din fața Casei de Cultură din Adjud se va numi ”Piațeta lon Dichiseanu”
Piațeta din fața Casei de Cultură din Adjud se va numi ”Piațeta lon Dichiseanu”
Publicat: 25/06/2021, 09:40
Actualizat: 25/06/2021, 11:55

Trecerea în neființă a marelui actor Ion Dichiseanu a lăsat un gol imens nu numai în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut, iubit și apreciat, dar și în întreaga comunitate artistică. Cuvintele, oricât ar fi de bine alese, nu vor putea umple, niciodată, acest gol, dar amintirea Maestrului Dichiseanu va ”arde” întotdeauna, precum o flacără.

Ion Dichiseanu a fost un ”Fiu al Adjudului”, localitate unde s-a născut pe data de 20 octombrie 1933 și de unde a pornit către o carieră care s-a întins pe parcursul a șase decenii.

În 2002, actorul Ion Dichiseanu a fost decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, ”pentru prestigioasa carieră artistică și talentul deosebit prin care a dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc“.

Piațeta din fața Casei de Cultură din Adjud se va numi ”Piațeta lon Dichiseanu”

Maestrul Ion Dichiseanu, ”Cetățean de Onoare” al municipiului Adjud

În anul 2000, pe 18 mai, Ion Dichiseanu a primit și titlul de „Cetățean de onoare“ al municipiului Adjud, conferit prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Adjud nr.19.

Acum, după trecerea dincolo de cele lumești a marelui actor, Primăria Municipiului Adjud îi cinstește memoria. În urma unui Proiect de hotărâre a Consiliului Local a1 municipiului Adjud, Piațeta din fața Casei de Cultură ”Tudor Vornicu” se va numi ”Piațeta Ion Dichiseanu”.

”Potrivit dispozițiilor art. 129 alin. (6) lit. d din Ordonanța de Urgență nr. 57/03.07.2019 privind Codul administrativ, „Consiliul local atribuie sau schimbă, în condițiile legii, denumiri de străzi, de piețe și de orice alte obiective de interes public local“. (…) Având în vedere și titlul de „Cetățean de onoare“ al municipiului Adjud conferit prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Adjud nr.19 /18 mai 2000 , propunem atribuirea denumirii de ” Piațeta lon Dichiseanu ” Piațetei din fața Casei de Cultură ” Tudor Vornicu”. Atribuirea sau schimbarea de denumiri se face de către consiliul local, prin hotărâre, pentru parcuri, piețe, oboare, cartiere, strazi, statii ale mijloacelor de transport in comun, precum si pentru obiective si institutii de interes local aflate in subordinea lor, potrivit art. 2 lit.d din Ordonanța Guvernului nr. 63/2002 privind atribuirea sau schimbarea de denumiri.

În conformitate cu dispozițiile art. 136 alin. (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.57 din 03 iulie 2019 privind Codul administrativ, propun elaborarea unui Proiect de hotărâre a Consiliului Local al municipiului Adjud privind aprobarea atribuirea denumirii ”Piațeta Ion Dichiseanu”, a notat primarul Florin Nechifor în Expunerea de Motive .

Filmul Românesc la Adjud. ”Trandafirul Galben”, în amintirea lui Ion Dichiseanu

Joi, 24 iunie, la Adjud, prima seară a Filmului Românesc a fost deschisă prin filmul ”Trandafirul Galben”, în memoria lui Ion Dichiseanu.

”Prima seară a Filmului Românesc este una specială, deoarece o dedicăm marelui actor Ion Dichiseanu”, s-a scris pe pagina de socializare a Primăriei Municipiului Adjud.

”Astăzi, începând cu ora 21:00, pe un ecran amplasat pe Stadionul Municipal, vom urmări împreună filmul ”Trandafirul galben”, din seria ”Mărgelatu”, în care Ion Dichiseanu interpretează rolul căpitanului Mărgărit!”, s-a mai precizat în postare.

În 2015, Ion Dichiseanu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor

În 1979, Ion Dichiseanu a fost distins cu Premiul Asociaţiei Cineaştilor din România pentru rolul din lungmetrajul „Clipa”, în regia lui Gheorghe Vitanidis.

În 2015, Ion Dichiseanu a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor, în semn de preţuire pentru întreaga activitate în domeniul teatrului şi filmului. Un an mai târziu, a lansat cartea „Am fost rivalul regelui. Povestea mea de iubire cu Sara Montiel”, în care evocă momente petrecute alături de celebra actriţă şi cântăreaţă Sara Montiel.

În martie 2017, actorul Ion Dichiseanu a primit ”Premiul pentru Întreaga Carieră” în cadrul celei de-a XI-a ediţii a Galei Premiilor Gopo, iar în luna mai, acelaşi an, a fost lansat la Bookfest volumul „Ion Dichiseanu: Adevărul, mai frumos decât legenda”, care cuprinde memoriile artistului şi multe informaţii pe care nu le-a povestit până acum.

În 2019, președintele Klaus Iohannis i-a înmânat actorului Ion Dichiseanu ordinul „Steaua României” în timpul ceremoniilor dedicate decorării mai multor personalitati ale vietii culturale românesti.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Mesajul transmis de Mihaela Rădulescu de ziua de naștere a iubitului ei, Felix Baumgartner: ”Mă...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Un veteran NASA a inventat un propulsor care sfidează legile fizicii