“În Timiș este prăpăd!”Ambulanța a ajuns la un record de testări pentru COVID, numărul solicitărilor a crescut alarmant în județul cu cea mai mare rată de incidență

“În Timiș este prăpăd!”Ambulanța a ajuns la un record de testări pentru COVID, numărul solicitărilor a crescut alarmant în județul cu cea mai mare rată de incidență
Publicat: 02/02/2022, 13:39
Actualizat: 03/02/2022, 18:11

Situația infecțiilor cu COVID-19 în județul Timiș a ajuns alarmantă, cu aproape 2.000 de noi cazuri confirmate zilnic în ultima săptămână și cu cea mai mare rată de infectare, de 24,78 la mie. Serviciul de Ambulanță nu mai face față solicitărilor și a cerut sprijin de la autoritățile locale și de la oameni, după ce a ajuns să testeze 900 de oameni zilnic, cu doar 20 de mașini.

  • Aproape 2.800 de cazuri noi de infecție cu SARS-CoV-2 au fost confirmate în Timiș în ultimele 24 de ore.
  • Numărul cazurilor de COVID din Timiș a depășit 13.000 în ultima săptămână, cu o medie de aproape 2.000 de cazuri zilnic.

Directorul Serviciului de Ambulanță Timiș, Leonida Iancu, spune că situația a devenit dramatică, numărul de recoltări pentru testele PCR depășind orice record de până acum.

“Cele mai mari probleme sunt la recoltarea pentru testarea PCR, pentru astea trebuie să mergem la domiciliul pacienților, să luăm probe, să facem niște documente și cu toate trebuie să ajungem la laboratoare, ca să facă testele. Aici avem cea mai mare problemă, pentru că nu-i obiectul nostru de activitate, ne-am adaptat și noi, în urmă cu doi ani, când am primit prin ordin de ministru să facem aceste testări, dar ele au crescut fulminant în acest val cinci”, a spus Leonica Iancu.

Serviciul de Ambulanță Timiș a recoltat doar marți peste 900 de probe de la persoane care au chemat ambulanța la domiciliu pentru simptome de COVID. La solicitările pentru testări s-au adăugat și 300 de urgențe.

”Ca să aveți un termen de comparație, am văzut o știre, marți, că Galațiul a depășit orice record și a efectuat 200 de recoltări. Noi, marți, am recoltat peste 900 de probe, în timp ce Bucureștiul avea 1.200. Dacă e să comparați Timișul cu Bucureștiul, vă puteți da seama că este prăpăd la noi, în Timiș. În plus, ieri, am avut și 152 de teste rapide, 300 de urgențe, 95 de cazuri de transport COVID, 142 consulturi de suspect de COVID. În total, ieri, am avut 1.458 de solicitări, de la o medie de 350 cât aveam noi normal, nu în pandemie. Am avut 20 de mașini, azi avem doar vreo 16”, a declarat directorul Ambulanței Timiș, pentru Gândul.

Leonida Iancu spune că, în urma apelului făcut de prefect, mai multe instituții s-au mobilizat deja și au trimis mașini și șoferi. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Banat a trimis cinci mașini, Primăria Timișoara, trei, dar și două persoane și-au cedat autoturismele pentru deplasarea medicilor la testări.

Șeful Serviciului de Ambulanță Timiș mai spune că sunt probleme și de personal, deoarece zilnic 40 de angajați, aproximativ 10 la sută din personalul Serviciului de Ambulanță Timiș, sunt în carantină sau izolare.

Prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, a făcut apel la instituțiile publice din Timiș pentru a ajuta Serviciul de Ambulanţă Timiș, care este sufocat de numărul mare de solicitări pentru testarea la domiciliu.

“În Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă de vinerea trecută, Prefectura a cerut instituţiilor participante să vină în ajutor și să pună la dispoziţie maşini şi şoferi pentru transportul cadrelor medicale la testare. În afară de ISU Timiş, care a disponibilizat cinci maşini şi merită mulţumiri publice, nimeni nu a mai dat vreun semn legat de acest subiect.Voi solicita astăzi tuturor instituţiilor deconcentrate aflate în coordonarea directă a Prefecturii să prezinte în scris câte maşini şi şoferi pot disponibiliza pentru a susține activitatea Serviciului de Ambulanță, iar în cazul în care nu au posibilitatea, să și explice care este cauza”, a spus Mihai Ritivoiu.

Prefectul a precizat că și el va renunţa la maşina Prefecturii şi la şofer în favoarea Serviciului de Ambulanţă.

”În perioada următoare, mă voi deplasa singur la serviciu și pe teren cu mașina familiei, până când trece valul și nu va mai fi nevoie de ajutorul lor. Sper ca forţa exemplului personal să mobilizeze mai bine instituţiile statului”, a mai spus Mihai Ritivoiu.

Daniel Groza
Daniel Groza și-a început cariera de jurnalist în anul 1997, în presa locală, ca reporter la ziarul Redeșteptarea din Lugoj (6 ani), ziar la care mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce înseamnă ca Ucraina să piardă războiul cu Rusia. Trei scenarii
Anunțul făcut de Lavinia Pîrva după 7 ani de mariaj cu Ștefan Bănică Jr.: ”Întotdeauna...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Fermierii aruncă tone de legume în timp ce samsarii din piețe vând marfa cu 200%...
BREAKING NEWS | A murit celebrul transgender Naomi
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă...
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone...
"Dumnezeu s-o ierte!" De ce a murit, de fapt, Naomi! Acum s-a aflat!
Ce a făcut Mădălin Paul Păduran cu câteva ore înainte de accident! Dezvăluirile făcute de...
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să...
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja...
David Beckam, în război cu un actor cunoscut. Miza este uriașă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
"A scos o canistră şi a turnat pe el". Cine este bărbatul care și-a dat...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Schimbările climatice ar crește numărul de AVC-uri