Încă o categorie ar putea beneficia de PENSIE SPECIALĂ. Ce prevede proiectul

Încă o categorie ar putea beneficia de PENSIE SPECIALĂ. Ce prevede proiectul
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25/04/2023, 14:55

Într-o perioadă în care se vorbește tot mai mult despre eliminarea pensiilor speciale, autoritățile se pregătesc să facă un nou cadou unei categorii de bugetari.

Românii se descurcă tot mai greu, în special pensionarii cu pensii bazate pe contributivitate, iar unii oficiali au vorbit deja despre înghețarea salariilor din sistemul bugetar, dar asta nu îi împiedică pe politicieni să mai creeze o categorie de pensionari „speciali”.

Este vorba despre magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate asimilat acestora. Ei ar urma să beneficieze de o pensie la nivelul CCR, informează Antena3.

Conducerea comisiei juridice a convocat şedinţa pentru a dezbate un proiect care are ca obiect acordarea de pensii speciale pentru magistraţii asistenţi şi personalul de specialitate asimilat acestora.

În tot acest timp, profesorii ameninţă cu greva generală, iar Sindicatul din Institutul Național de Statistică București – SINSB, membru al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, organizează miercuri o grevă japoneză pe durata întregii zile de muncă, notează sursa citată.

„Art. 29 – (1) Magistraţii-asistenţi sunt asimilaţi ca rang şi salarizare judecătorilor cu grad de Curte de apel, beneficiind în mod corespunzător de drepturile salariale şi de celelalte drepturi ale acestora, în măsura în care nu contravin prevederilor prezentei legi.

Prevederile art. 210-217 din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor se aplică în mod corespunzător magistraţilor-asistenţi şi personalului de specialitate juridică asimilat acestora din cadrul Curţii Constituţionale.

(2) Magistraţii-asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat acestora, indiferent de vârstă, cu o vechime de cel puţin 25 de ani în activitate juridică, din care cel puţin 10 ani desfaşuraţi în cadrul Curţii Constituţionale, se pot pensiona la cerere şi pot beneficia de pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Prevederile art. 213 din Legea nr. 303/2022 se aplică în mod corespunzător.

(3) Nu beneficiază de pensia de serviciu prevăzută de art. 211 din Legea nr.303/2022, magistraţii-asistenţi şi personalul de specialitate juridică asimilat acestora cu privire la care s-a stabilit sancţiunea disciplinară a eliberării din funcţie.

Aceste persoane pot beneficia de pensie în sistemul public, în condiţiile legii.

(4) Magistraţii-asistenţi beneficiază anual de un concediu de odihnă plătit, stabilit potrivit regulamentului privind concediile judecătorilor şi ale personalului Curţii Constituţionale.

(5) Magistraţii-asistenţi au dreptul la concedii de studii de specialitate plătite pentru participarea la cursuri sau alte forme de specializare organizate în ţară sau în străinatate, pentru pregătirea şi susţinerea examenului de doctorat, precum şi la concedii fără plată, potrivit regulamentului prevăzut la alin. (4).

(6) Magistraţii-asistenţi sunt obligaţi să participe, cel puţin o dată pe an, la o acţiune de perfecţionare profesională, organizata în ţară sau în străinătate, cu aprobarea preşedintelui Curţii Constituţionale şi cu avizul judecătorului pe lângă care sunt desemnaţi.

Cheltuielile ocazionate de participare la acţiunile de formare profesională se suportă din bugetul Curţii Constituţionale, Plenul Curţii Constituţionale aprobă anual programul de formare profesională continuă al magistraţilor asistenţi”, se arată în proiect.

Marius Budăi: „Nu vorbim de o înghețare a salariilor, ci de o neintervenție pe o perioadă limitată”

În același timp, statul încearcă să „strângă cureaua”.

Ministrul Muncii afirmă că nu se pune problema înghețării salariilor în sistemul public.

Mai degrabă, declară Marius Budăi, este vorba despre o „neintervenție pe o perioadă limitată” de timp în grila de salarizare a personalului bugetar.

În momentul în care jurnaliștii l-au întrebat punctual dacă salariile mai pot crește până la finalul anului, ministrul Muncii a răspuns: „Aceasta este o decizie pe care coaliția o va lua”.

„Acolo unde este nevoie de o intervenție, ați văzut acele echilibrări între sporurile venite din fonduri europene și PNRR, coaliția a înțeles și a intervenit pentru a nu avea scurgeri de personal dintr-o parte în alta. Dar, nu vorbim de majorarea salariului din lună în lună, pentru că suntem în luna aprilie și am majorat salariile în luna ianuarie, ci vorbim o neintrervenție asupra legii salarizării, astfel încât analiza de impact pe care o avem când plecăm în analiza finală pentru a crea noua lege a salarizării să nu fie modificată pe parcurs”, a transmis Budăi.

De asemenea, ministrul Muncii anunță că vor exista excepții la angajări în sistemul public de educație și sănătate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului