Incendiul de la Institutul Matei Balș, relatat în presa internațională. Jurnaliștii atrag atenția asupra stării sistemului sanitar din România

Incendiul de la Institutul Matei Balș, relatat în presa internațională. Jurnaliștii atrag atenția asupra stării sistemului sanitar din România
Incendiul de la Institutul Matei Balș,. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 29/01/2021, 15:19

Incendiul de vineri dimineața de la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București a fost relatat pe larg si în presa internațională.

Pe lângă prezentarea bilanțului și a declarațiilor oficialilor români, unele dintre publicațiile internaționale au făcut referire și la situații similare, cum ar fi incendiul de la Spitalul Județean din Piatra Neamț, dar și la starea sistemului sanitar din România în general.

Euronews: Spitalul a fost pe prima pagină a ziarelor din România anul trecut

„Cel puțin patru persoane au murit într-un incendiu la un spital din București unde sunt tratați pacienți cu COVID-19, la doar trei luni după ce un alt incendiu într-un spital a ucis zece oameni”, încep jurnaliștii de la Euronews relatarea, făcând referire la incendiul de la secția ATI a Spitalului Județean Piatra Neamț.

Euronews reamintește și de imaginile de la Institutul Matei Balș, publicate anul trecut, care arătau situația din spitalul supraaglomerat ca urmare a numărului foarte mare de cazuri de COVID-19.

„În luna noiembrie, spitalul, cunoscut ca Institutul Național de Boli Infecțioase, a ținut prima pagină a ziarelor din România după apariția în mediul online a unor imagini care arătau secții supraaglomerate și pacienți care erau tratați pe holurile spitalului, ca urmare a numărului mare de cazuri de COVID-19”, scriu jurnaliștii instituției media pan-europene.

Reuters: Sistemul de sănătate din România este afectat de corupție și lipsa de eficiență

Agenția de presă Reuters relatează și ea despre incendiu și îl citează pe ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, care a făcut referire la improvizațiile din spitale și la proasta finanțare a majorității instituțiilor sanitare din România.

Jurnaliștii Reuters notează, însă, că numărul mare de cazuri de COVID-19 nu este singura problemă a sistemului sanitar din România și notează că spitalele se confruntau cu probleme mari cu mult înainte de pandemie.

„Chiar și înaintea pandemiei, sistemul de sănătate din România se afla sub presiune, fiind afectat de corupție și lipsa de eficiență. Țara are unul dintre cele mai puțin dezvoltate sisteme sanitare din Uniunea Europeană.

Statul român a construit un singur spital în ultimele trei decenii, alocă printre cele mai mici sume din Uniunea Europeană pentru Sănătate, iar zeci de mii de medici și asistenți au emigrat”, explică jurnaliștii Reuters.

Informațiile prezentate de Reuters sunt preluate și de The Irish Times.

Europa Liberă: România încearcă să facă față pandemiei cu un sistem de sănătate degradat

Jurnaliștii de la Europa Liberă prezintă și ei situația de la Institutul Matei Balș, despre care spun că este unul dintre cele mai mari și mai aglomerate spitale COVID din țară.

Și Europa Liberă pune accentul pe situația precară a sistemului sanitar românesc, atrăgând atenția asupra lipsei personalului, infrastructurii și fondurilor care afectează spitalele din România.

„România, una dintre cele mai sărace țări din Uniunea Europeană, încearcă să gestioneze pandemia de COVID-19 cu ajutorul unui sistem sanitar degradat și cu personal medical insuficient”, scriu jurnaliștii de la Europa Liberă.

Associated Press: Al treilea incendiu la o instituție sanitară românească din ultimele câteva luni

Associated Press notează că acesta este al treilea incendiu care are loc într-un spital din România în ultimele câteva luni, după cel de la Spitalul Județean Piatra Neamț și cel de la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iași.

„Acesta este al treilea astfel de incident din ultimele luni. Un incendiu la secția de Terapie Intensivă COVID dintr-un oraș din nordul României a ucis zece persoane în luna noiembrie, iar un alt incendiu, petrecut la un spital de psihiatrie din aceeași regiune, a dus la moartea unei alte persoane”, scriu jurnaliștii AP.

Associated Press notează că Institutul Matei Balș a fost spitalul unde a demarat campania de vaccinare împotriva COVID-19 în România.

Jurnaliștii de la The Independent amintesc și ei de incendiul de la Piatra Neamț și despre medicul Cătălin Denciu, care a fost grav rănit încercând să salveze pacienții din secția de Terapie Intensivă.

„La data incendiului din noiembrie, Marius Filip, directorul Autorității de Sănătate (directorul Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, n. red.), a declarat că mai puțin de o treime din spitalele din țară dețin autorizații de securitate la incendiu”, scrie The Independent.

Cinci morți în urma unui incendiu la Spitalul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”

Un incendiu a izbucnit, vineri dimineață, la un salon de la parterul Spitalului Național de Boli Infecțioase Matei Balș, din Capitală. Potrivit ISU București Ilfov, bilanțul inițial este de cinci morți. Peste 120 de pacienți, dintre care mulți infectați cu noul coronavirus, au fost evacuați și urmează să fie transportanți la alte spitale.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția