Instanța ADMITE cererile inculpaților în dosarul retrocedării satului Nadăș pe baza unor acte false și SCHIMBĂ încadrarea juridică

Instanța ADMITE cererile inculpaților în dosarul retrocedării satului Nadăș pe baza unor acte false și SCHIMBĂ încadrarea juridică
Protest al locuitorilor din Nadăș FOTO Fscebook/ Nadăș
Publicat: 05/03/2023, 16:26
Actualizat: 05/03/2023, 16:27

Curtea de Apel Alba Iulia a schimbat încadrarea juridică în dosarul de abuz în serviciu, cu prejudiciu de peste 28 de milioane de euro, privind retrocedarea satului Nadăș, din județul Arad.

Dosarul a fost strămutat la instanța din Alba Iulia, de la Curtea de Apel Timișoara, în octombrie 2022. DNA a dispus trimiterea în judecată a unui fost notar (Adrian Vlai), precum și a trei membrii ai aceleiași familii (Mihai Colțeu, Viorica Colțeu și Mihaela Colțeu), care au beneficiat de pe urma rerocedării ilegale a localității, precum și a Ocolului Silvic Privat Nadăș.

În 10 februarie 2023, Curtea de Apel Alba Iulia „admite sesizarea din oficiu și cererile formulate de inculpații Vlai Adrian, Colţeu Viorica şi Colţeu Mihaela Adriana” și dispune   schimbarea încadrării juridice din forma continuată a infracțiunilor (opt acte materiale) în cea simplă. Teoretic, această schimbare de încadrare juridică este în favoarea inculpaților. Notarul este acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, iar cei trei membri ai familiei Colțeu de instigare la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. În cazul ocolului silvic privat, infracțiunea reținută de procurori este cea de tăinuire.

Au obţinut în instanţă aproape tot extravilanul satului arădean Nadăş pe baza unor semnături false

Terenurile retrocedate familiei Colţeu, care a obţinut în instanţă aproape tot extravilanul satului arădean Nadăş, au fost restituite în baza unor documente purtând semnături false, potrivit unor expertize grafologice făcute la cererea procurorilor DNA.

Judecătoria Balș a desființat sentinţa prin care familia Colţeu a fost împroprietărită în anul 2006 de către Judecătoria Ineu, însă, în 2019, Tribunalul Olt a întors această decizie. Judecătoarea din Ineu care a decis retrocedarea satului a fost condamnată la închisoare pentru corupție, însă a fost eliberată după doar trei luni.

„Inculpatul Vlai Adrian, la instigarea celor trei inculpați, persoane fizice, ar fi conceput și emis, cu încălcarea normelor de drept civil și a normelor juridice privind desfășurarea activității notariale, un certificat în care ar fi atestat mai multe date nereale legate de calitatea de moștenitor legal a unei persoane. În perioada 2006 – 2010, după decesul acelei persoane, certificatul respectiv le-ar fi permis celor trei inculpați, în calitate de moștenitori: – reconstituirea în mod nelegal a dreptului de proprietate pentru suprafața de 8.743 ha teren cu vegetație forestieră, pășuni, teren intravilan, situat pe raza administrativă a localității Nadăș, județul Arad, – restituirea în mod nelegal a unei clădiri cu 6 apartamente și terenul aferent, situate în municipiul Arad”, se precizează în rechizitoriul DNA.

Prejudiciul total cauzat prin activitatea infracțională a inculpaților a fost evaluat de procurori la sumele de 27.450.800 euro (terenurilor extravilane inclusiv pășuni, păduri din localitatea Nadăș) și 4.882.967 lei (sume obținute din valorificarea masei lemnoase, sume obținute fără drept cu titlu de subvenții pentru pășune și o sumă reprezentând valoarea clădirii și a terenului din municipiul Arad).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...