Întâlnire între ministrul Justiției și oficiali europeni de rang înalt. Când ar urma să fie desființată Secția Specială

Întâlnire între ministrul Justiției și oficiali europeni de rang înalt. Când ar urma să fie desființată Secția Specială
Sursa foto: Ministerul Justiției
Publicat: 11/12/2021, 16:17

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a avut vineri, la Bruxelles, discuții cu vicepreședintele Comisiei Europene, Vera Jourova, și cu Didier Reynders, comisarul european pentru Justiție.

Cei trei au discutat despre Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), dar și despre principalele subiecte din cadrul consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției de la București.

„Ambii oficiali europeni au insistat pe faptul că 2022 va fi determinant pentru îndeplinirea obiectivelor MCV și a treia rundă de evaluare în cadrul mecanismului Rule of Law. Din această perspectivă, oficialii europeni au subliniat importanța calendarului pentru realizarea principalelor obiective, desființarea SIIJ, adoptarea legilor justiției și a codurilor penale”, se arată în comunicat.

Atât Jourova, cât și Reyders, au subliniat necesitatea accelerării reformelor și obținerea de rezultate concrete, care să poată duce la finalizarea MCV și continuarea evaluării României exclusiv în cadrul Mecanismului generalizat al UE privind statul de drept.

Pentru atingerea acestui deziderat este imporantă asigurarea sustenabilității reformelor, inclusiv prin respectarea jurisprudenței CJUE și a avizelor Comisiei de la Veneția, mai precizează sursa citată.

Jourova a subliniat nevoia realizării unui plan de acțiune cu un calendar realist al reformelor, declarând că este conștientă de dificultățile aflate pe agenda Ministerului Justiției, din cauza nerealizării obiectivelor din anul 2021, ceea ce creează o presiune suplimentară pentru realizarea lor in 2022, în vederea obținerii unor rapoarte pozitive în cadrul mecanismelor MCV și Rule of Law.

Ministrul Justiției: Programul de guvernare este unul ambițios în domeniul Justiției. SIIJ ar urma să fie desființată până la finalul lunii martie

Ministrul Justiției a explicat că programul de guvernare al actualei coaliții este unul foarte ambițios în domeniul Justiției, inclusiv în ceea ce privește desființarea Secției Speciale (SIIJ).

Potrivit acestuia, SIIJ ar urma să fie desființată până la finalul lunii martie a anului viitor, conform prevederilor programului de guvernare.

„Ministrul Predoiu a subliniat că programul de guvernare aprobat de Parlament este unul foarte ambițios în domeniul Justiției și include explicit obiectivele MCV, inclusiv adoptarea modificărilor la Codul penal și Codul de procedură penală, Legile Justiției și desființarea SIIJ. Ministrul a subliniat că în privința SIIJ, programul de guvernare trimite explicit la deciziile CJUE și prevede ca termen maxim de desființare 30.03.2022.

În ceea ce privește desființarea SIIJ, ministrul român a subliniat că există opinii divergente în sânul sistemului judiciar și că, în opinia sa, este important să continuăm demersurile pentru consultarea sistemului judiciar și căutarea unei soluții tehnice care să înlăture orice amenințare la independența justiției și să asigure un mecanism eficient de combatere a corupției în sistemul judiciar”, se arată în comunicatul Ministerului Justiției.

Ministrul român a arătat că în privința dreptului european, chiar Guvernul precedent a transmis Comisiei o scrisoare în care a precizat că Guvernul României respectă principiul supremației dreptului european și că poziția noului Guvern în această chestiune rămâne neschimbată.