Inundații în Hunedoara. Drumuri impracticabile și case evacuate în satele din zonă. Codurile galben și portocaliu, prelungite până miercuri

Publicat: 13/02/2024, 15:03
Actualizat: 13/02/2024, 16:29

DN7 a fost inundat, marți, din cauza ploilor abundente, între Orăştie şi Aurel Vlaicu, în județul Hunedoara, iar traficul rutier se desfăşoară cu dificultate. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis închiderea coborârii de pe autostrada A1, în zona localităţii Geoagiu, pentru fluidizarea traficului pe DN7.

UPDATE: Râul Orăştie este în creştere cu 48 de centimetri peste cota de inundaţie

Apele Române anunţă, marţi, că râul Orăştie este în creştere cu 48 de centimetri peste cota de inundaţie, dar că ploaia s-a oprit. S-a intervenit pentru diminuarea riscului de inundaţii, prin supraînălţarea de mal cu saci de nisip şi pământ.

”Două formaţii de lucru din cadrul Apele Române Mureş – Sistemul de Gospodărire a Apelor Hunedoara (Deva şi Orăştie) au intervenit astăzi, alături de reprezentanţi ai ISU Hunedoara şi de la Primăria Municipiului Orăştie, pentru diminuarea riscului de inundaţii. Astfel, s-au realizat supraînălţări de mal cu saci de nisip şi pământ provenit din umpluturi pentru diminuarea riscului de inundaţii. Intervenţia s-a impus din cauza ieşirii din albie a trei cursuri de apă (Romoş, Vaidei şi Orăştie) din judeţul Hunedoara, pe sectorul din aval, situat în amonte de confluenţa cu râul Mureş”, a transmis Apele Române.
Potrivit sursei citate, dacă la ora 11.00, râul Orăştie înregistra un nivel de peste 20 cm peste cota de inundaţie, în prezent, râul Orăştie este în creştere cu 48 cm peste cota de inundaţie, dar ploaia s-a oprit.

Avertizările cod portocaliu şi cod galben au fost prelungite

”Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a reactualizat şi prelungit avertizarea cod portocaliu (până mâine la ora 12.00), respectiv galben (până mâine, la ora 24.00) pentru mai multe sectoare de râuri. S-a instituit cod portocaliu pentru râul Mureş şi afluenţii aferenţi sectorului din aval de confluenţă cu râul Târnava până în amonte confluenţă cu râul Strei (judeţele: Alba, Sibiu şi Hunedoara)”, mai precizează Apele Române.

Știrea inițială

”La data de 13 februarie 2024, în jurul 08:30, la km 357, intersecţia DN 7 cu breteaua de urcare pe A1, în urma unor ploi  abundente, râul Romos s-a revărsat  pe o porţiune de aproximativ 2 km. La această oră  traficul rutier este restricţionat şi se desfăşoară alternativ pe un singur sens, urmând  a fi reluat în jurul orei 16:00”, a transmis IPJ Hunedoara.

La faţa  locului  se află poliţiştii rutieri care dirijează  traficul  rutier şi  reprezentanţii ISU Hunedoara.

Din cauza precipitaţiilor abundente înregistrate în ultimele ore , traficul pe DN 7, între Orăştie şi Aurel Vlaicu se desfăşoară cu dificultate. În acest sens, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă  a dispus închiderea  coborârii de pe autostrada A 1, în zona localităţii Geoagiu, pentru fluidizarea traficului pe DN7, a ransmis ISU Hunedoara.

La faţa locului se află reprezentanţi ai ISU Hunedoara, Sistemului de Gospodărie a Apelor Hunedoara  şi ai Secţiei de Drumuri Naţionale.

Gospodării evacuate

Unsprezece gospodării au fost inundate, în judeţul Hunedoara, la Orăştie, în urma ploilor puternice, iar 7 persoane, printre care şi un copil, au fost evacuate.

”35 de pompieri cu 10 autospeciale din cadrul subunitatilor Orăştie, Deva şi Hunedoara acţionează pentru înlăturarea efectelor negative produse de precipitatiile abundente din ultimele ore. Prin intermediul numărului unic de urgenţă 112 au fost anunţate până la această oră,  11 gospodării  inundate în municipiul Orăştie,  pe strada Plantelor şi în zona gării”, a transmis ISU Hunedoara.

Pentru 7 persoane, printre care şi un opil, s-a luat hotărârea de evacuare din casele ameninţate de ape.

”Pompierii militari au evacuat în siguranţă persoanele aflate în pericol, acestea fiind transportate  cu un microbuz  spre un centru pus la dispoziţie de către Primăria Municipiului Orăştie”, a mai precizat ISU Hunedoara.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
ȘOCANT! Cum arată un hamburger de la McDonald’s după ce a fost ținut timp de...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
S-A DECIS PLATA a câte 3.000 de euro pe lună. Banii intră direct ÎN CONTUL...
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Motivul pentru care Paula Seling a vrut să plece definitiv din România: ”Drumul meu era...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Jami Gertz, cea mai bogată actriță de la Hollywood. „Mă aflu într-un moment al vieții...