VIDEO | Invincibilitatea dronelor ucrainene sau cum se câștigă „războiul bruiajului” (DOCUMENTAR)

Publicat: 20/05/2022, 19:00
Actualizat: 20/05/2022, 19:54

Deși dronele primesc comenzi de la operatorul său prin legături radio, ele se pot pierde dacă semnalul este copleșit de zgomot, fie din cauza interferențelor, fie din cauza bruiajului deliberat pe aceeași frecvență. Astfel, drona blocată se poate prăbuși, se poate întoarce în ultima locație din care a primit comenzile sau ar putea încerca o aterizare ușoară.

Asta se întâmplă în cazul dronelor vulnerabile. Însă ucrainenii folosesc și drone militare, cum ar fi Bayraktar TB2, care au filtre electronice pentru a reduce zgomotul și pentru a rezista la bruiaj.

Bayraktar TB2 este o dronă de luptă fără pilot de altitudine medie și lungă durată, care este capabilă să efectueze operațiuni de zbor controlate de la distanță sau autonome. Ele au fost fabricate de o companie turcă, în primul rând pentru Forțele Armate Turce.

Aeronavele sunt monitorizate și controlate de un echipaj de zbor într-o stație de control de la sol, chiar și utilizarea armelor este controlată. Cel mai mare operator de drone TB2 este armata turcă, dar un model de export a fost vândut armatelor din alte țări.

Rusia ar fi trebuit să le poată dezactiva, însă realitatea a fost diferită. Deși armata sa are o gamă variată de resurse pentru războiul electronic, sub formă de unități mobile pe camioanele care însoțesc forțele terestre, analistul militar specalizat în războiul electronic, Thomas Withinton susține că astfel de unități trebuie să aibă o țintă în linia lor de vedere pentru a opri quadcopterele care zboară la altitudine joasă, de tipul celor pe care Ucraina le folosește pentru recunoaștere.

Rusia pare că nu dorește să își mute unitățile de război electronic suficient de departe pentru a fi eficiente, de teama că ar putea fi distruse sau capturate de ucraineni. Până în acest moment, pierderile rusești includ cel puțin opt sisteme de bruiaj, dintre care trei au fost capturate intacte, inclusiv modulul de comandă al unei unități Krasukha-4 cu rază lungă de acțiune, care poate urmări aeronave.

Sistemul Krasukha-4 capturat va fi examinat de agențiile de spionaj occidentale, lucru care ar putea dezvălui secrete ale modului în care funcționează sistemul, ceea ce ar ajuta Ucraina și aliații occidentali.

Analistul militar Thomas Withington a efectuat un studiu al dispozitivului de bruiaj repellent-1, despre care producătorii săi ruși susțin că este eficient în doborârea dronelor la o distanță de până la 35 km.

Pentru a-i estima eficacitatea, el a folosit un software prin care a descoperit că dispozitivul de bruiaj funcționează bine doar până la aproximativ 20 km. După această distanță, eficacitatea lor scade de la 10 până la 50%.

Cu toate acestea, capacitatea de bruiaj a Ucrainei pare să se îmbunătățească din ce în ce mai mult. Forțele ucrainene au acum DroneGuns produse de DroneShield, EDM4S Sky Wipers de la NT Service (o companie lituaniană) și jammerul KVSG-3 fabricat local.

Și America a anunțat că va furniza Ucrainei echipamente de război electronic, după ce conflictul din țara vecină a demonstrat importanța războiului electronic în condițiile digitalizării tot mai accentuate a forțelor militare.

Pentagonul a anunțat un pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 150 de milioane de dolari care include dispozitive de bruiaj, precum și 25.000 de proiectile de artilerie de 155 mm, trei sisteme radare de contraartilerie AN/TPQ-36 și alte echipamente și piese de schimb

Un oficial american a declarat că este o premieră pentru SUA furnizarea echipamentelor de război electronic și a susținut că lipsa unor detalii specifice cu privire la tipul sistemelor a fost intenționată.

„Este o piesă care le permite ucrainenilor să opereze mai eficient, într-o zonă geografică foarte condensată, unde știm că rușii au încercat în mod uzual să folosească bruiaj electronic”.

Totodată, oficialul a susținut că ucrainenii au solicitat în mod particular astfel de sisteme. Echipamentele provin din stocurile forțelor militare americane. Deși până acum Washingtonul nu a mai furnizat Ucrainei astfel de dispozitive de bruiaj, Statele Unite au livrat anterior „sisteme de detectare a războiului electronic”.

Asta s-a întâmplat în anul 2014, când SUA au acordat Ucrainei un alt ajutor militar sub formă de asistență de securitate.

După 2014, America a început să furnizeze Ucrainei dispozitive radio îmbunătățite, capabile să protejeze mai bine comunicațiile și mult mai rezistente la bruiaj.

Alături de America și Italia s-a hotărât să trimită în Ucraina aparate de bruiaj radar și sisteme de apărare împotriva eventualelor atacuri asupra infrastructurilor care ar putea implica Ucraina, dar și alte state.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult