VIDEO LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 219: Vladimir Putin a semnat decrete de recunoaştere a independenţei regiunilor Herson şi Zaporojie. Harta zonei care trece sub conducerea Kremlinului. „Vestul ne crede proști. Rusia e pregătită să-și reia locul în lume”

VIDEO LIVE UPDATE | Război în Ucraina, ziua 219: Vladimir Putin a semnat decrete de recunoaştere a independenţei regiunilor Herson şi Zaporojie. Harta zonei care trece sub conducerea Kremlinului. Vestul ne crede proști. Rusia e pregătită să-și reia locul în lume
Război în Ucraina
Publicat: 30/09/2022, 15:48
Actualizat: 30/09/2022, 17:52

Ziua 219 de lupte în Ucraina. Vladimir Putin a semnat vineri tratatele de anexare a teritoriilor din Ucraina, a anunţat Kremlinul, într-o escaladare majoră a războiului pe care Rusia îl poartă de şapte luni.


Citește și: Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul


Cele mai importante evenimente ale zilei:

UPDATE 15:40 – Vladimir Putin anunță oficial anexarea teritoriilor ucrainene ocupate în cadrul unei ceremonii oficiate la Kremlin

Vladimir Putin: „Rusia acceptă Lugansk, Donețk, Herson și Zporojie. Rusia are patru noi regiuni. Legile ruse se vor aplica către noii noștri cetățeni, pentru că aceasta este dorința a millioane de cetățeni. Este dreptul lor natural.

Sunt generații întregi născute în urma tragediei prăbușirii URSS. Atunci guvernul s-a destrămat fără să țină cont de dorința a milioane de ruși. Oamenii s-au trezit prizonieri în țări pe care nu le cunoșteau. După revoluția din Rusia s-au creat republici care nu existau și oamenii au fost puși în fața faptului împlinit. Rușii sunt uniți și nu este nimic mai puternic decât dorința a milioane de oameni care vorbesc aceeași limbă, cu tradiții și strămoși comuni. Nu este nimic în neregulă pentru ca acești oameni să se întoarcă la patria mamă. Îi cerem Kievului să oprească focul. Suntem gata să mergem la masa negocierilor.

Vestul a decis ruperea URSS, dar noi nu ne vom raporta la acest status quo. Vestul se aștepta ca Rusia să nu-și revină, dar ne-am ridicat mai puternici. Rusia e pregătită să-și reia locul în lume. Vestul încă încearcă să ne distrugă statul, să ne sărăcească populația, să ne ucidă cetățenii. Vestul folosește dolarul ca pe o armă, asta fac peste tot în lume, să profite de această hegemonie.

Înțelegerile pe care le-am făcut privind tratatele nucleare au fost numai minciuni. Aceste tratate au fost rupte în bucăți. Ei ne cred proști. Rusia este o civilizație de mii de ani. Ne facem propriile reguli, nu vom trăi după regulile lor. Vestul nu poate accepta că nu trebuie să domine întreaga lume. Unul dintre motivele din spatele acestei rusofobii este faptul că noi am decis să nu fim jefuiți când Vestul a început să-și creeze coloniile”.

Iată discursul integral al președintelui rus Vladimir Putin:

„În Donețk și Lugansk, în Zaporojie și Herson, oamenii au votat pentru referendum. Rezultatele sunt cunoscute și voi știți foarte bine care au fost acestea. Oamenii și-au făcut alegerea, singura alegere.

Rusia acceptă Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson. Sunt sigur că Adunarea Generală va susține legile țării noastre și legile Rusiei se vor aplica către noi, cetățeni ai Federației Ruse, pentru că aceasta este voința a milioane de cetățeni.

Este dreptul lor natural pentru care până și statutul Națiunilor Unite, primul paragraf, susține acest drept al acestor oameni. Este un drept bazat pe unitatea istorică, pe generațiile de strămoși comuni pe care i-am avut.

În decursul secolelor am protejat Rusia – de la Ecaterina a II-a, de la fondarea primelor orașe, am luptat în Al Doilea Război Mondial.

În secolul al XX-lea ne vom aminti de aceia care nu au fost de acord cu neonaziștii din Ucraina, cei care au murit ca să-și salveze limba și pentru dreptul de a vorbi limba rusă în Ucraina.

Acești războinici din Donbas și, acum și din Odesa, au avut parte de tratament inuman, au suportat acte de terorism organizate de regimul de la Kiev. Rușii, ucrainienii, nu au rădăcini atât de diferite, dar alături de noi îl avem pe adevăratul lider din Donețk, adevăratul comandor, liderul din autoproclamata Republică Donețk.

Un soldat care a stat alături de oamenii lui, pe măsură ce au murit în timpul în timpul operațiunii militare speciale, cu toții sunt eroi. Sunt eroi unei Rusii mărețe. Așa că vă cer un moment de reculegere.

Timp de mulți ani s-a văzut iubirea pentru Rusia. Mulți oameni simt acest lucru. Sunt generații întregi, dar și oameni tineri care s-au născut în urma tragediei dizolvării Uniunii Sovietice, în 1991. Atunci, Guvernul s-a destrămat fără să țină cont de dorința milioanelor de ruși. O parte din elită a decis să dizolve Uniunea Sovietică, iar oamenii s-au trezit prizonieri în țări pe care nu le recunoșteau.

Aceasta a devenit o tragedie națională. După revoluția din Rusia, au fost create republici, granițe care nu existau. Exact asta s-a întâmplat în 1991, atunci când au destrămat marea noastră țară și au pus oameni în fața unui fapt împlinit, presupunând că nici măcar nu înțelegeau ce li se întâmplă și care erau consecințele acestui fapt. Acest lucru nu mai contează acum. Putem să aducem trecutul înapoi.

Rușii sunt uniți și nu este nimic mai puternic decât dorința. Milioane de oameni care vorbesc aceeași limbă, împărtășesc aceleași tradiții, aceleași obiceiuri. Avem strămoși comuni și care pentru secole au trăit în același stat unitar. Nu este nimic în neregulă pentru ca acești oameni să își dorească să se întoarcă la țară-mamă de care au fost despărțiți atât de mult timp.

Pentru 8 ani lungi, oamenii din Donbas au fost amenințați de genocid. În Zaporojia, oamenii au fost învățați să urască tot ce vine din Rusia, iar regimul i-au presat pe profesori și pe cei care lucrau și decideau să își exprime dorința în limba rusă.

Oamenii curajoși din Herson și Zaporojie și-au făcut vocea auzită. Vreau ca toți cei de la Kiev și tot Vestul să audă dorința oamenilor din Donbas și Zaporijie, care vor deveni cetățeni ai Rusiei pentru totdeauna. Îi cerem Kievului să oprească focul, iar acel război pe care Kievul l-a pornit în 2014, vrem să vrem să-l oprim. Suntem gata să mergem la masa negocierilor.

Alegerea oamenilor din Donețk și Lugansk, Zaporijie și Herson nu va fi discutată. Alegerea aceea a fost făcută. Rusia nu îi va trăda. Astăzi, autoritățile din Kiev vor trebui să înțeleagă că această exprimare a dorinței este singurul mod în care putem să ajungem la pace. O să ne protejăm oamenii cu toate mijloacele pe care le avem. Ne vom asigura că vor trăi în siguranță. Aceasta este misiunea noastră.

Vom reconstrui ruinele orașelor, satelor, teatrelor, spitalelor, muzeurilor, muzelor, fabrici, infrastructură, sistemul social, sistemul de securitate socială, educație și sănătate. Vom lucra, de asemenea, la securitate, pentru a fi siguri că toți cetățenii din aceste regiuni vor simți ajutor din fiecare parte a marii noastre țări.

Dragi prieteni, colegi, astăzi vreau să le mulțumesc ofițerilor, militarilor care au luat parte la operațiunile speciale din Zaporojia, soldaților din Donbas și celor care au luat parte la mobilizarea parțială, care s-au înrolat în armată și s-au prezentat la comisariatele militare.

Vreau să le mulțumesc, de asemenea, soțiilor și copiilor lor. Le spun că lucrul pentru care luptăm este un inamic care distruge lumea și aduce crize, de care apoi beneficiază frații și surorile din Ucraina, parte din societatea noastră unitară, care sunt acum pregătiți de Vest. Cu toate că Vestul a decis ruperea Uniunii Sovietice, nu ne vom raporta la acest status.

Vestul se aștepta ca Rusia să nu-și revină după ce s-a întâmplat în 1990, după Războiul Rece. Dar Rusia s-a ridicat mai puternică, a devenit mai puternică decât atunci și este pregătită să-și reia locul în lume. Vestul mai caută o șansă acum să distrugă Rusia, să ne distrugă statul și să ne să răcească populația, să ne omoare populația. Noi nu putem să fim de acord. Ei nu pot să fie de acord că noi suntem o mare țară în lume și că oamenii noștri nu vor trăi niciodată sub comanda altcuiva.

Vestul este gata să treacă peste orice pentru a păstra acest sistem colonial care le permite să fie un parazit, să folosească dolarul ca pe o armă și să își ia partea de peste tot din lume. Acesta este motivul suprem pentru care ei fac tot ce fac și de aceea sunt atât de agresivi față de statele independente, față de culturile unice.

Nu știu atât prea e și și își doresc mică suder să să oprească procesul de integrare, de brămult prin procese tehnologice. Este foarte important pentru ei ca toate țările este impus să renunțe să-și declare coeziunea și să lucreze împreună cu Statele Unite.

Unii din liderii acestor țări sunt de acord cu ideea de a deveni vasali, dar unii nu sunt de acord cu această idee. Și așa apar catastrofele umanitare, milioane de pierderi, hrăniți de vieți omenești, în colonii și semi-colonii, de care lor nu le pasă. Ei își vor doar profiturile.

În dorința lor de a-și păstra prea-puterea nelimitată, apare războiul hybrid, pe care ei îl poartă împotriva Rusiei. Vor să ne vadă o colonie. Nu vor un parteneriat pe picior de egalitate cu Rusia, vor să ne jefuiască, nu vor să ne vadă ca pe o societate liberă, ci ca pe un stat-paria. Filozofia noastră este o amenințare directă pentru ei și tocmai de aceea încearcă să ne oprească dezvoltarea, cultura.

Ei n-au nevoie de Rusia, dar noi avem nevoie de Rusia. Doresc să vă reamintesc că în trecut si toate aceste pretenții de a domina lumea sunt pretenții la care Rusia a renunța, dar vom proteja țara noastră și lucrurile în care credem și nimeni nu va scăpa încercând să ne ia asta.

nțelegerile pe care le-am făcut privitor la dezarmarea nucleară și la securitatea globală, promisiunile de azi pe care NATO le-a făcut, de a nu se extinde în Est, au fost numai minciuni și tratate au fost rupte în bucăți.

Auzim de peste tot că Vestul protejează noua ordine globală. Cine a discutat regulile după care această nouă ordine mondială funcționează? Ce spun ei sunt minciuni. Ei ne cred proști. Rusia este o civilizație de mii de ani. Nu vom trăi după regulile pe care ei le fac pentru noi. Ne facem propriile reguli.

Acest așa-numit Vest spune că respectă principiul granițelor și ei decid cine are dreptul de a stabili granițe și cine nu. De ce decid ei asta? Cine le-a dat acest drept? Cine le-a dat această putere? De aceea experimentează acum această furie oarbă.

Vestul nu poate accepta că nu trebuie să domină toate lucrurile care se întâmplă în lume. Țările așa-numit civilizate, pe care ei le decid, pot observa că sunt barbari moderni, sabotori. E

i spun că alte state care nu sunt ca ei și nu acceptă regulile lor sunt barbari. Sunt elite care își doresc să formeze colonii. Ei discriminează oameni din diferite grupuri și nu vom accepta aceste politici rasiste și naționaliste. Rusofobia este un tip de rasism care crește acum peste tot în lume. Vestul, ca și cultură liberal și ca exemplu pentru toată lumea, este ceva atât de ciudat.

Dacă ne uităm la crimele lor istorice, de fiecare dată au dat vina pe altcineva. Atât de mulți oameni din atât de multe țări așteaptă doar scuze și Vestul îi obligă pe ei să-și ceară scuze pentru ceva ce nu au făcut. Vestul și-a început politica colonialistă cu sclavi, printr-un genocid al triburilor indiene în America, profitând de China și India prin războaie împotriva Chinei, până când China și-a deschis granițele pentru comerț.

Toate națiunile au devenit dependente și vesticii s-au considerat acești supra-oameni, care dețin adevărul, libertatea, iar noi suntem mândri că în trecut, în secolul al XX-lea, țara noastră a avut o mișcare anticolonială în lume.

Unul dintre motivele din spatele acestei rusofobii ce durează deja de mulți ani este faptul că noi nu am permis să fim jefuiți în momentul în care Vestul își stabilea coloniile. Am reușit să facem asta prin a crea un stat puternic centralizat, care se dezvolta și devenea din ce în ce mai puternic, indiferent de religia locuitorilor.

Prin deschidere către cultura rusă cu toate că au fost multe planuri de invadare a Rusiei în decursul timpului, n-au reușit niciodată să ne învingă. Cu toate că am avut un tratat la sfârșitul secolului trecut, am fost tratați ca și colonie și ne amintim asta. Nu vom uita niciodată asta. Oamenii din Donbas, Lugansk, Herson, Zaporojie, și-au făcut vocile auzite pentru a crea o unitate istorică.

Țările vestice, în decursul secolelor, au spus că ei aduc libertate și democrație către alte popoare, dar este fix opusul. În locul democrației, sunt reguli greșit făcute, în locul libertății apar restrângeri. Este o ipocrizie, iar Statele Unite ale Americii sunt singura țară din lume care au folosit arme nucleare asupra cetățenilor din Japonia.

Statele Unite, împreună cu britanicii, au creat zvonuri fără niciun fel de nevoie. Au colonizat orașe din Germania, în mod deschis, fără niciun fel de nevoie militară, la fel ca bombardamentele nucleare din Japonia. Statele Unite au creat acest lucru oribil în Coreea și Vietnam, au folosit napalm pentru a-i omorî pe locuitori. Au ocupat Coreea, Japonia și alte țări și ei se consideră aliați. Războiul este despre alianțe.

Liderii acestor țări sunt mincinoși. Nu doar în birouri, dar și în viața private, sunt niște șerpi, sunt oameni răi. Ei vorbesc despre Alianța Nord-Atlantică, iar în Ucraina vorbesc despre escaladarea războiului, despre arme biologice. Au creat o migrație uriașă peste tot în lume, oamenii mor.

Sunt mii de oameni care mor încercând să ajungă în Europa și toți pleacă din Ucraina. Unde vor să ajungă cu asta? Ei spun că vor să ajute cu mâncare, cu alimente țările sărace. Dar ce fac, de fapt? Doar 5% din producția lor merge către țările sărace. Și, din nou, vedem aceste minciuni. Elitele americane folosesc tragedia acestor oameni pentru a-și slăbi competitorii, pentru a crește statutul anumitor țări.

Din perspectiva Europei, Franța, Italia, Spania sunt țări cu istorie bogată și cu toții cer sancțiuni noi împotriva Rusiei. Dar mulți politicieni din Europa înțeleg industrializarea Europei și faptul că Statele Unite vor să controleze piețele europene. Europenii înțeleg asta, dar preferă să-i servească pe alții.

Acesta nu este un comportament din greșeală, este o trădare. Anglo-saxonii au început să saboteze și să organizeze explozii pe conductele din Marea Baltică. Au încercat să anihileze transporturile de energie în Europa. Ei au făcut asta. Puterea Statelor Unite se bazează pe forță brută. Poate că poate fi scris frumos pe o hârtie, dar nu despre asta e vorba.

La finalul zilei, folosesc brutalitatea pentru a ajunge unde vor. Extinderea în NATO, crearea de noi alianțe militare în lume, la care ei lucrează – încearcă să creeze o axă nouă, Washington-Seul, prin Turcia. Washington-ul încearcă să creeze o strategie și ne privesc ca pe dușmani. Acestea sunt principiile doctrinei militare a Statelor Unite și ale NATO. Se bazează pe dominație.

Elitele din Vest prezintă aceste planuri vorbind despre o prețioasă dragoste pentru pace. Ce cuvânt – pace – având în vedere strategiile pe care le folosesc, se vede că vor doar să submineze toate statele suverane. Am auzit despre Rusia, Iran, China – multe țări sunt pe acea listă, parteneri, alianțe.

Când ceva nu este pe placul Statelor Unite, pur și simplu impun sancțiuni pe statele care fac lucruri care nu le convin și asta pățim și noi pentru Ucraina. Ar trebui să stăm cu vecinii noștri la capătul unei arme încărcate, iar vesticii ar vrea să organizeze toată lumea în funcție de dorințele lor. Dar acest lucru nu este de bun augur pentru nimeni, poate doar pentru cei care nu sunt pentru relațiile tradiționale, cei care nu înțeleg modul logic de a te comporta cu Rusia.

Statele Unite se poartă în modul în care au făcut-o întotdeauna – amenințări, trădări, șantaj. Nu este un dialog constructiv pe care l-am purtat cu ei în decursul anilor. Vorbim despre faptul că adevărul a fost înecat într-o mare de minciuni și iluzii, propagandă și s-au comportat ca și cum cu cât o minciună este mai proastă, cu atât mai ușor va fi consumată de oameni.

Capitalizarea vesticilor n-a fost suficientă pentru a ține oamenii departe unii de ceilalți. Nu puteți să hrăniți oamenii cu bucăți de hârtii, cu tratate. Aveți nevoie de mâncare pentru asta.

Până la urmă, nu poți să-ți mănânci apartamentul, nu poți să te încălzești cu bani, ai nevoie de energie. De aceea, politicienii din Europa trebuie să-și convingă populația să mănânce mai puțin, să se îmbrace mai gros și cine nu e de acord, este tratat ca și inamic, este trimis în Rusia și li se spune că Rusia este sursa tuturor problemelor voastre. Dar aceasta este o minciună.

Elitele din Vest nu vor, de fapt, să termine crizele pe care le-au creat, în decursul a multor ani de politici greșite și pentru care acum dau vina pe ce se întâmplă în Ucraina. Vestul nu are dreptul să creeze aceste probleme. Este clar că vor să folosească modul lor vechi de a face treaba.

Să răspundem la niște întrebări foarte simple. Aș vrea să revin la ceea ce am vrut să spun. Aș vrea să mă adresez tuturor cetățenilor țării, nu doar colegilor care se află în sală. Vreau să mă adresez tuturor cetățenilor țării: dacă dorim ca aici, în această țara noastră, în Rusia, să fim împreună.

Ne dorim ca aici, în Rusia, să avem părintele numărul 1, numărul 2, dorința ca în școlile noastre, în clasele primare, copiii să fie obișnuiți cu un comportament care să ducă la degradare și la distrugerea lor, ca în afară de femei și bărbați, să existe și un alt gen, să permitem efectuarea operațiilor de schimbare a sexului? Ne dorim asta pentru țara noastră, pentru copiii noștri? Pentru noi este inacceptabil acest lucru.

Avem un cu totul alt viitor, propriu. Repet: dictatura elitelor Vestice, din toate societățile vestice și la toate țările lor, această negare permanentă a umanității, a valorilor tradiționale, a religiei, este un satanism pur. Să ne amintim vorbele prorocului, care spune că îi vom recunoaște, iar deja îi recunoaștem, nu doar în țara noastră, ci în toate țările noastre, inclusiv în Vest.

Lumea trece prin transformări fundamentale, se formează noi centre de dezvoltare, care reprezintă majoritatea comunității internaționale și este gata nu numai pentru a-și apăra propriile interese, ci și a proteja multipolaritatea, polaritatea și suveranitatea de a da dovadă și a demonstra adevărul.

Vorbim de o dezvoltare pe bază de procese armorioase. În Europa și în SUA, așa cum am spus, avem foarte mulți aliați ca și mod de gândire, care ne susțin. Sunt din diverse țări și comunități, vedem că ele se dezvoltă pe baza unei mișcări anticolonialite și multipolare, care va crește doar și această forță va stabili, de fapt, viitorul politic al lumii.

Stimați invitați, astăzi luptăm pentru adevăr și pentru libertate, în primul rând, pentru noi, pentru Rusia, pentru că despotismul și dictatura să rămână în trecut și sunt convins că poporul înțelege că politica este orientată exclusiv în acest sens.

Trebuie să depășim această pagină rușinoasă din istoria lumii și să înțelegem că lucrurile nu vor mai sta niciodată ca înainte, din acest moment.

Este, de fapt, o luptă pentru poporul nostru, pentru marea Rusie istorică, pentru generațiile viitoare, pentru copiii noștri, trebuie să-i apărăm împotriva ciudățenilor acestor schimbări, care pur și simplu ne sunt băgate pe gât și trebuie să înțelegem că Rusia, poporul nostru, limba noastră, cultura noastră, se dorește a fi parte din istorie.

Avem nevoie de consolidarea întregii societății și acest lucru este posibil doar prin suveranitate, prin adevăr, prin libertate, iar valorile noastre sunt respectul față de om.

Aș vrea să închei cu cuvintele unui mare patriot, Ivan Alexandrovici Ilyin: Dacă el consideă că patria mea este Rusia, înseamnă că eu iubesc rusește, gândesc rusește, cânt rusește și vorbesc rusește, că eu cred în forța spirituală a poporului rus, că spiritul său este spiritul meu, că soarta sa este soarta mea și că suferințele mele sunt amărăciunea mea, iar înflorirea Rusiei este bucuria mea.

Aceste cuvinte ale marelui nostru gânditor vreau să vă spun că au fost respectate de multe generații și înaintași ai noștri, iar această alegere o facem noi.

Au făcut toți cei din Donețk și Lugansk, locuitorii din regiunile Zaporojie și Herson, care și-au dorit să fie cu propriul popor, să fie cu patria, să trăiască poarta sa, să învingă alături de ea, pentru că cu noi este adevărul, cu noi este Rusia”.

UPDATE ora 12:00 – Ucrainenii din zonele anexate de Rusia părăsesc teritoriile

Câteva sute de mașini, filmate în timp ce pleacă din zonele ocupate din sudul Ucrainei

Automobilele au fost escortate către Zaporijia.


UPDATE ora 11:00 – Harta teritoriului ucrainean care trece sub conducerea Kremlinului

The Guardian a publicat o hartă cu teritoriul ucrainean pe care Vladimir Putin l-a anexat la Rusia. Teritoriul total este de aproximativ 15% din Ucraina și include orașe mari. Conform constituției modificate a Rusiei, niciun lider de la Kremlin nu poate ceda teritorii odată ce acestea sunt anexate.


UPDATE ora 10:00 – Vladimir Putin a semnat tratatele de anexare a teritoriilor din Ucraina

Vladimir Putin a semnat vineri tratatele de anexare a teritoriilor din Ucraina, a anunţat Kremlinul, într-o escaladare majoră a războiului pe care Rusia îl poartă de şapte luni.

Rusia a recunoscut independenţa regiunilor Zaporojie şi Kherson, potrivit decretelor preşedintelui rus Vladimir Putin, publicate vineri pe portalul oficial de informaţii juridice. Decretele intră în vigoare din ziua în care sunt semnate, scrie Mediafax.

Putin a declarat că este pregătit să apere aceste teritorii folosind toate mijloacele disponibile, indicând că ar fi dispus să recurgă la un atac nuclear pentru a împiedica eforturile Ucrainei de a-şi elibera teritoriul suveran.

Anunţul a declanşat o nouă rundă de condamnări internaţionale.

„Orice decizie de a continua cu anexarea regiunilor Doneţk, Luhansk, Kherson şi Zaporizhzhia din Ucraina nu ar avea nicio valoare juridică şi merită să fie condamnată”, a declarat reporterilor secretarul general al ONU, António Guterres.

UPDATE ora 09:00 – Eugen Tomac: În timp ce Putin se pregătește să anunțe anexarea teritoriilor ocupate, la București fanii lui se adună pentru a sărbători anunțul tiranului

Europarlamentarul Eugen Tomac afirmă că, în timp ce președintele rus Vladimir Putin se pregătește să anunțe anexarea teritoriilor ocupate, „la București fanii lui se adună pentru a sărbători anunțul tiranului”.

Eugen Tomac, președintele PMP

UPDATE ora 08:00 – Atac rusesc asupra unui convoi de civili în apropiere de Zaporojie: Cel puţin 23 de morţi şi 28 de răniţi, anunţă guvernatorul regional

Cel puţin 23 de persoane au fost ucise, iar alte 28 rănite într-un atac rusesc asupra unui convoi de civili în apropiere de Zaporojie, a declarat Oleksandr Striuk, guvernatorul administraţiei regionale din Zaporojie, pe contul de Telegram, relatează The Guardian, citat de News.ro.

”Există morţi şi răniţi. Salvatorii, medicii şi toate serviciile relevante se află în prezent la faţa locului”, a declarat Striul.

De asemenea, Serghii Haidai, guvernatorul administraţiei regionale din Lugansk, a anunţat  incidentul, spunând că ”lângă Zaporojie, ruşii au tras cu rachete asupra unui convoi care se îndrepta către teritoriul ocupat. De menţionat că a fost planificată plecarea a 34 de vehicule cu locuitori din regiunea Lugansk. Informaţiile mai detaliate despre victime sunt în curs de clarificare”.

Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu și-a început cariera jurnalistică în 2019, la Prima TV, unde a lucrat ca redactor de știri externe pentru jurnalul "Focus". Ulterior, mai mult
Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
Regele Charles e din ce în ce mai rău! S-au activat planurile de înmormântare! Apropiații...
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Ultimele informații despre starea de sănătate a Regelui Charles. Palatul Buckingham se așteaptă la ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Criza climatică crește frecvența valurilor oceanice mortale, indică un studiu