Ion Cristoiu, despre incidentele de la Washington: „Victima nu este Congresul, ci Donald Trump!”

Ion Cristoiu, despre incidentele de la Washington: „Victima nu este Congresul, ci Donald Trump!”
Publicat: 07/01/2021, 11:26

Gazetarul Ion Cristoiu face o comparație între evenimentele violente din SUA și cele din februarie 1990, care au marcat istoria post-decembristă a României.

Cristoiu scrie pe blogul său că Donald Trump ar putea fi, de fapt, o victimă, în toată povestea cu „puciul” de la Capitoliu!

„N-avem de a face cu mânia unui întreg popor față de o dictatură care a coborât nivelul de trăi sub limitele supraviețuirii.

La Washington e vorba de fani de-ai lui Donald Trump, prin nimic deosebiți în clocotul lor de membrii unei galerii de fotbal care-și văd echipa învinsă de un arbitru de o incorectitudine absolută.

Pentru ca intrarea în sediul Congresului să amintească măcar de luarea cu asalt a CC, ar trebui ca Donald Trump să aibă complici în Congres. N-are nu numai complici, dar nici susținători.”, e de părere Ion Cristoiu, citat de Antena3.ro.

„E o premieră în Istoria lumii…”

„Mă uitam la transmisia în direct de la Washington și nu găseam în întâmplările de acolo nimic care să justifice excitația produsă în România nu numai în rândurile ziariștilor, dar și în cele ale politicienilor. Politicienii, în frunte cu cei de la putere, s-au grăbit să deplângă tulburările de la Washington de parcă imaginea Americii depindea de însăilările lor pe Facebook. E o premieră în Istoria lumii, așa ceva nu s-a mai văzut până acum, să dea năvală protestatarii în Clădirea Congresului? Ceva nemaivăzut, imposibil de conceput? Dar când președintelui american i s-a tăiat transmisia în direct pe motiv că minte, asta era de conceput? Dar când au votat morții asta nu era o premieră? Dar când protestatarii l-au spânzurat pe Cristofor Columb ipostază de statuie, ce altceva era decât ceva de neconceput?”, se întreabă gazetarul.

Cristoiu compară incidentele din SUA cu mineriada din 18 februarie 1990, când primele forme de opoziție la adresa Frontului Salvării Naționale au fost înăbușite.

„Victima nu e Congresul, ci Trump”

„N-a fost nici un plan care să prevadă violențele.

A fost un plan de convocare la Washington a unui milion de fani, care să manifesteze pașnic.
Intrarea în Congres nu e planul lui Donald Trump.

E planul adversarilor.

Putem compara evenimentele de la Washington cu intrarea în sediul Guvernului pe 18 februarie 1990. Până atunci Opoziția din stradă la FSN repurtase succese. Pe 18 februarie 1990, tam-nesam protestatarii intră în sediul Guvernului.

Victima nu e Congresul, e Donald Trump.

(…)Trump nu i-a chemat ca să ia cu asalt prin ei Congresul, ci pentru a face presiune asupra Congresului pariind pe sprijinul lui Mike Pence și al republicanilor. Acest sprijin n-a venit. A venit în schimb ciudata intrare în sediu a unor oameni care ar fi trebuit să se întrebe, înainte de a face asta, ce vor rezolva prin pătrunderea în Capitoliu în afară de posibilitatea de a-și face un selfie pe coridoare sau a transmite în direct pe Facebook.

Advesarii lui Trump au lucrat cu materialul clientului. După întâmplările de miercuri, 6 decembrie 2020, capitalul politic al lui Trump s-a făcut pulbere.

Victima nu e Congresul, e Donald Trump. Dacă mă gândesc la posibilitatea de a fi arestat după ce nu va mai fi președinte, chiar că e vorba de o victimă”, a concluzionat Ion Cristoiu.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie laciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce i-a spus Gina Basoc soțului ei înainte să moară. Ultimele cuvinte ale șefei de...
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă nu se mai ferește! A devenit milionară la 18 ani...
Doi liceeni susțin că au demonstrat teorema lui Pitagora, unul din marile mistere ale matematicii....
6 pești TOXICI, de evitat ☢️ Au foarte mult MERCUR
Cum l-a anunțat Valentina Pelinel pe Cristian Borcea că îl va face tată din nou:...
Cel mai bun SUV second-hand. Consumă puțin și este mai ieftin decât un Duster nou...
Subiecte simulare română Bacalaureat 2023. Ce subiecte au primit elevii anul acesta? Emoții mari pentru...
BANCUL ZILEI. Bulă vrea să agațe o tipă bună: Domnișoară, pot să vă servesc cu...
Antalya 2023. De la poze cu munţi ce se întrepătrund cu marea la gastronomia cunoscută...
FOTO EXPLOZIV! Andreea Bălan și Cătălin Cazacu, noul cuplu din showbiz!? Sărut în miez de...
Tocmai PENTAGONUL spune că suntem urmăriți de o NAVĂ-MAMĂ extraterestră
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
L-AU UCIS! Doliu imens în Ucraina. Au confirmat chiar acum
Cătălin Cazacu, gesturi tandre față de Andreea Bălan. Cele două vedete s-au întâlnit la Nuba
Nelu Cortea și Cătălin Bordea, primele declarații după ce au câștigat „America Express”