De ce se zbate ÎPS Teodosie pentru înfiinţarea MITROPOLIEI Tomisului și ce argumente invocă. „Demersul a început în urmă cu mulți ani”

De ce se zbate ÎPS Teodosie pentru înfiinţarea MITROPOLIEI Tomisului și ce argumente invocă. „Demersul a început în urmă cu mulți ani”
Publicat: 07/02/2024, 09:00

Proiectul înființării noii Mitropolii a Dobrogei pare a fi un nou ”măr otrăvit” între Dealul Patriarhiei și Arhiepiscopia de la Marea Neagră. ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oferit un punct de vedere pentru Gândul, legat de această situație, prin intermediul părintelui Mircea Cristian Pricop, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Întreaga discuție – intens mediatizată în spațiul public – a pornit după ce Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a anunţat că a trimis la Cancelaria Sfântului Sinod „cel mai complet referat” pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului, precizând că acesta a fost înregistrat şi speră să fie pus pe ordinea de zi.

„Din 2001 s-a lucrat permanent, prin înființarea a peste 40 de mănăstiri pe teritoriul Dobrogei”

Gândul: De ce s-a simțit nevoia unui astfel de demers abia acum și nu mai devreme?

Părintele Mircea Cristian Pricop: Demersul recunoașterii Mitropoliei Dobrogei a început în urmă cu mulți ani, de fapt la întronizarea lui ÎPS Teodosie, atunci când a fost întâmpinat de cuviosul părinte Arsenie Papacioc de la Mănăstirea Techirghiol cu cuvintele: „Vă așteptăm de 2000 de ani pe aceste meleaguri Înaltpreasfinția voastră!”

Din 2001 s-a lucrat permanent, prin înființarea a peste 40 de mănăstiri pe teritoriul Dobrogei, iar sute de noi locașuri de cult, cât și viața religioasă a Dobrogei au fost revitalizate și readuse la strălucirea cea din vremurile străvechi.

De aceea, credem că recunoașterea de către Sfântul Sinod a Mitropoliei Tomisului este o încununare a muncii depuse de ÎPS Teodosie, de călugării, clericii și credincioșii Dobrogei, iar județele Constanța și Tulcea, aflate în vechea jurisdicție a Mitropoliei Tomisului au beneficiat de această muncă asiduă.

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului

„Mitropolia Tomisului este un organism viu al BOR, ceea ce necesită recunoașterea meritată”

Gândul: Există o statistică reală a numărului de credincioși ortodocși, una actualizată, din care să reiasă, fie și statistic, necesitatea unui astfel de demers? 

Părintele Mircea Cristian Pricop: Ambele județe, Constanța și Tulcea, aflate în provincia Dobrogea însumează aproximativ un milion de locuitori, dintre care peste 85% de etnie română și credincioși ortodocși peste 95%, conform ultimului recensământ din 2022.

Așa că nevoile spirituale și evlavia locuitorilor acestor meleaguri, concretizate în edificarea atâtor noi locașuri de cult și mănăstiri, precum și participarea efectivă la viața Bisericii, prin numărul mare de credincioși ortodocși fac azi ca bisericile să fie neîncăpătoare. Toate aceste elemente de credință nu sunt decât temeiuri de nezdruncinat ale faptului că Mitropolia Tomisului este un organism viu al BOR, ceea ce necesită recunoașterea meritată.

De ce vrea ÎPS Teodosie vrea să transforme Arhiepiscopia Tomisului în Mitropolie

Arhiepiscopul Tomisului a mai spus că iniţiativa reînfiinţării Mitropoliei Tomisului a avut-o încă din anul 2002 însă la acea vreme nu avea suficiente dovezi în acest sens.

Înaltul ierarh spune că în Dobrogea trebuie să fie reînființată Mitropolia Tomisului, așa cum era în secolul al V-lea e.n., când avea ”14 episcopii sufragane.”

Mitropolie a fost şi trebuie să fie. A fost mitropolie înainte de prima mitropolie a Ţării Româneşti, cu 1000 de ani în urmă. Şi am avut iniţiativa aceasta din 2002. (…) S-a pierdut acest statut pentru că teritoriul a fost ocupat. N-a mai fost stăpânire creștină, ci stăpânire islamică (…) 

În secolul V, mitropolia Tomisului avea 14 episcopii sufragane, această istorie, orice popor și-ar dori să o pună în lumină. Am simțit o datorie sfântă, nu pentru mine ci pentru adevărul istoric”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.

BOR a închis cazul acum patru ani

În luna mai a anului 2021, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, declara faptul că, pentru Patriarhia Română, problema (re)înfiinţării unei mitropolii a Tomisului este una definitiv închisă.

Mai mult, conducerea BOR l-a acuzat atunci pe ÎPS Teodosie de „ambiții personale” care nu au legătură cu misiunea pastorală și de sfidarea recomandărilor BOR. În plus, a fost criticat pentru inițiativele din perioada pandemiei care au adus prejudicii imaginii bisericii și au arătat o atitudine ”provocatoare”.

ÎPS Teodosie a reacționat spunând că va continua demersurile pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului, în ciuda refuzului primit din partea Patriarhiei și a respins acuzațiile privind atitudinea sa din timpul pandemiei, susținând că a apărat dreapta credință.

Foto: Facebook/Arhiepiscopia Tomisului

CITIȚI ȘI:

ÎPS Teodosie cere la Cancelaria Sfântului Sinod înfiinţarea MITROPOLIEI Tomisului. „Nu pentru mine, ci pentru a restaura un adevăr istoric”

VIDEO | ÎPS Teodosie, din nou într-o ipostază inedită. A fost ridicat cu macaraua pentru a sfinți crucea unei biserici

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
O femeie din India a inhalat un ac decorativ care i-a ajuns în plămâni