ÎPS Teodosie, despre înmormântarea pacienților COVID: Omul trebuie respectat și după moarte

Redactor:
Florentina Dinu
ÎPS Teodosie, despre înmormântarea pacienților COVID: Omul trebuie respectat și după moarte
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. ÎPS Teodosie, despre bugetul alocat cultelor: „Sunt ispitele celor care vor să braveze, că îngenunchează ei Biserica...” / Mediafax Foto / Andreea Alexandru

Arhiepiscopul Tomisului a vorbit la Sinteza zilei despre protocolul de înmormântare în cazul pacienților decedați de COVID. Un document, aflat la Ministerul Sănătății, a fost convenit de toate cultele religioase și reprezentanții Guvernului României, alții decât Ministerul Sănătății,

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie a vorbit despre protocolul de înmormântare în cazul pacienților decedați de COVID-19, criticând modul în care se realizează înmormântarea acestora, o practică dezonorantă.

Arhiepiscopul Tomisului: Omul trebuie respectat și după moarte

„În sfârșit s-au gândit să propună această scrisoare ca să ne redobândim demnitatea și onoarea. Am fost dezonorați prin aceste practici. Omul trebuie respectat și după moarte.

Noi așteptăm învierea (…) Noi trebuie să cinstim și trupul și sufletul. Mai ales sufletul, pentru că el aparține persoanei care l-a purtat și de aceea credința de a învăța cum să avem cultul morților. De aceea îngrijim mormintele, punem flori, vizităm mormintele, aducem lumânări.

Nu am înțeles de ce în stare de urgență a fost interzisă intrarea în cimitir. Ce ne făceau morții?! Toate lucrurile sunt pe dos. Nu știu ce minte a pus bazele unei măsuri lipsite de orice logică și orice altă deducție.

Nu găsesc nicio deducție sănătoasă în aceste măsuri înjositoare, care cu adevărat ne încalcă drepturile noastre. (…) Cum să dărâmi un asemenea fundament, atât de solid?! (…) Această boală este folosită drept pretext și nu de medici. Medicii care ne spun niște lucruri ne spun dintr-un ordin. (…) Mari specialiști se dezic de asemenea practici și sunt specialiști!”, a declarat ÎPS Teodosie, la Sinteza zilei.

Secretarul de stat Raed Arafat a spus că regulile de înmormântare a persoanelor decedate de Covid vor fi relaxate, astfel încât înmormântările să se facă în conformitate cu ritualurile creștine.

”Este un ordin emis de Ministerul Sănătății la începutul pandemiei, dar care acum trebuie ajustat. Am înțeles că nu Institutul, ci comisia de Medicină Legală nu ar fi fost de acord, dar trebuie verificat, nu știu”, a declarat Raed Arafat.

Victor Opaschi, șeful secretariatului de Stat pentru Culte, a vorbit, marți, despre documentul ce conține modificări cu privire la înmormântările persoanelor care au murit în urma infectării cu virusul Sars-CoV-2.

Victor Opaschi: E nevoie de o singură semnătură

„Aceste propuneri le-am discutat și la reuniunea cu premierul din 25 martie, cu reprezentanții și conducătorii tuturor cultelor din țară. În momentul de față, aceste modificări și completări ale ordinului se află în circuitul de avizare la compartimentele de specialitate ale Ministerului Sănătății. Asta e ceea ce pot să vă spun în momentul de față. Aș vrea să fac o precizare: ați menționat că pe acest ordin se află semnăturile mai multor miniștri, membri ai Cabinetului, mai puțin a ministrului Sănătății. Nu! E un ordin doar al ministrului Sănătății! Dacă sunt la curent și sunt informat corect, în momentul de față, mai e nevoie de o singură semnătură la Institutul Național de Sănătate Publică”, a spus acesta.

FOTO-ŞOC! ”Am intrat în direct fără să mă îmbrac!” Gafă de proporţii făcută de o...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
FOTO. Anca Țurcașiu, apariții fără inhibiții! Imaginile cu ea la mare, la 50 de ani
GRAVIDA? „Aproape că am căzut din picioare” Anca Serea, declarațiile momentului! E vorba de SARCINA...
Stelistul Chitoșcă și rapidistul Ciuculescu s-au luat la bătaie! Scandal monstru la Survivor România! Imagini...
Alimentul care a fost numit după Benone Sinulescu. Se vinde ca pâinea caldă în România
VIDEO Atenţie, cade! Momentul în care un balcon ticsit de invitaţi se prăbuşeşte pe stânci,...
BANCUL ZILEI – O partidă feroce de 53X în patru
Românii din Israel trăiesc în teroare: „Au început să se bată, să împuște poliția, să...
Loredana Groza, prinsă de paparazzi BEATĂ MANGĂ. Ce alte vedete din România s-au luat la...
Cât de mare este PERICOLUL de la Cernobîl după ce a început să FIARBĂ radioactiv...
Dan Bittman, interzis la PRO TV? Artistul a dat totul în vileag! Fanii au rămas...
Nominalizări BOMBĂ la Survivor România. Doi faimoși, în pericol: a ieșit scandal uriaș
După primul satelit și primul om în spațiu, rușii mai dau o lovitură. E uluitor...
Veste ȘOC în România: A fost GĂSITĂ MOARTĂ
Cele mai comune 4 greşeli pe care bărbații le fac în dormitor
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Povestea antreprenoarei care a creat împreună cu soţul său un adevărat imperiu în România. Totul...
Inchide