Irina Ionesco, cunoscută pentru fotografiile erotice cu fiica ei, a murit la Paris. Artista a inspirat filmul „My Little Princess”

Irina Ionesco, cunoscută pentru fotografiile erotice cu fiica ei, a murit la Paris. Artista a inspirat filmul „My Little Princess”
Fotografa Irina Ionesco a murit / Sursa FOTO: Pinterest
Publicat: 29/07/2022, 10:33
Actualizat: 12/08/2022, 09:05

Artista de origine română Irina Ionesco, devenită celebră în anii 70 pentru fotografiile erotice cu fiica sa Eva, a murit luni, la vârsta de 91 de ani. Anunțul a fost făcut în presa din Franța de Eva Ionesco, fiica artistei.

Artista, născută la 3 septembrie 1930, a încetat din viață luni la spitalul Rothschild din Paris după ce a suferit mai multe AVC-uri, a declarat Eva Ionesco pentru AFP.

„Mama m-a făcut să sufăr enorm toată viaţa”, a mărturisit ea, recunoscându-i totuşi un „talent incontestabil” de fotograf. „Nu-i putem lua acest talent”, a subliniat femeia, scrie news.ro.

Simbol în modă, Irina Ionesco a devenit celebră în anii 1970, în special datorită fotografiilor erotice cu fiica sa Eva, fotografiată între 4 şi 11 ani.

Artista a inspirat filmul „My Little Princess”

Într-un film intitulat „My Little Princess”, prezentat la Festivalul de la Cannes în 2011, Eva a revenit asupra acestei perioade. Actriţa Isabelle Huppert a jucat în film rolul mamei ei.

La finalul unui proces intentat la momentul lansării filmului, Eva Ionesco obţinuse interzicerea oricărei noi comercializări a fotografiilor sale, calificate apoi de magistraţi drept cele ale „un copil foarte mic sau o orice fetiţă, sexualizată într-un mod nesănătos şi degradant pentru ea”.

Eva Ionesco nu şi-a văzut mama de 15 ani, dar a ajuns să-şi „depăşească frica” datorită fiului ei care a încurajat-o să meargă să-i vorbească înainte de moarte. „Nu poţi ierta pe cineva care te-a rănit atât de mult. Iertarea este dificilă. Dar putem vorbi cu oamenii. Am putut discuta cu ea înainte de moartea ei”, a spus ea. Irina Ionesco i-a dat nepotului ei negativele.

Născută la Paris dintr-un tată violonist şi o mamă trapezistă, fotografa a fost abandonată la vârsta de patru ani. Trimisă în România, a crescut în lumea circului alături de bunica şi unchii ei. Fotografia a venit relativ târziu. Prima sa expoziţie din 1970 a fost un succes. Vedem femei în ipostaze teatrale şi seducătoare, împodobite cu dantelă, perle, flori artificiale şi înconjurate de obiecte fetişiste.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase