Ivan Patzaichin, condus pe ultimul drum. Canotorul de legendă al României, înmormântat la Bellu (LIVE VIDEO&FOTO)

Publicat: 07/09/2021, 14:53
Actualizat: 06/10/2021, 18:22

Ivan Patzaichin a fost înmormântat, marți, 7 septembrie, la Cimitirul Bellu din Capitală, cu onoruri militare. Trupul neînsuflețit a fost depus de luni, 06 septembrie, la Clubul Sportiv Dinamo.

Update – Sicriul lui Ivan Patzaichin a fost coborât în criptă, la Cimitirul Bellu. Garda de onoare a tras salve de armă.

Peste 100 de persoane au participat, marţi, în curtea Complexului Sportiv Dinamo, la slujba religioasă de înmormântare a fostului campion olimpic Ivan Patzaichin, decedat duminică, la vârsta de 71 de ani.

Marți, la 13:05, a început slujba religioasă în memoria fostului mare campion, care a avut loc la sediul clubului Dinamo din Ștefan cel Mare. Zeci de coroane și de lumânări au fost depuse de familie, rude și prieteni.

Slujba, oficiată de 2 preoţi, a avut loc în prezenţa familiei şi apropiaţilor, în interiorul Muzeului Clubului Sportiv Dinamo din cadrul complexului sportiv.

Mihai Covaliu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, și Ivona Beatrice, fiica lui Ivan Patzaichin, au avut discursuri emoționante la slujba de înmormântare.

„Povestea lui Ivan Patzaichin este sfântă. Este icoana sportului românesc. Ivan nu numai că a fost cel mai bun din toate timpurile, dar a dat înapoi sportului înzecit, așa cum o face un campion adevărat, un campiOM.

Până în 2010, a călăuzit zeci de generații și a obținut aceleași performanțe și ca antrenor. Sunt mândru că l-am cunoscut și am învățat atâtea de la el. Un om de o bunătate și o modestie ieșită din comun”, a spus Mihai Covaliu.

„Azi și de-a lungul vieții lui s-a scris infinit de mult. În aceste zile am realizat că tata nu a fost iubit de multă lume, ci a fost iubit de toți oamenii de pe Pământ. Pentru mine, pentru mulți, pentru toți, tata a fost Ivan Inimă de Aur. Îl necăjeam când îi spuneam că este prea bun, mai ales la restaurant, când voia să mănânce și să ducă furculița spre gură, iar cineva îl bătea pe umăr pentru o poză sau autograf. El lăsa furculița plină înapoi de fiecare dată și făcea o poză. Acesta era tatăl meu.

Nu-i plăcea să vadă pe nimeni trist sau să dezamăgească pe cineva. A iubit oameni, a iubit sportul, iar pe mine și pe mama ne-a adorat. Viața lui a fost frumoasă, chiar dacă nu întotdeauna a fost ușoară. A iubit viața, iar viața l-a iubit. Din păcate, în acest an, ursitoarea cea rea și-a adus aminte de el și acum l-a luat de lângă noi”, a spus Ivona Beatrice, fiica lui Ivan Patzaichin.

În momentul plecării către Cimitirul Bellu, sicriul a fost întâmpinat cu aplauze de către public.

După slujba religioasă, care a avut loc în Muzeul CS Dinamo, unde a fost depus sicriul începând de luni, Garda de onoare a dat onorul militar împreună cu Muzica militară a Jandarmeriei Române.

La ora 14:00, sicriul cu trupul neînsufleţit al marelui campion a ajuns la Cijmiterul Bellu.

Plecarea cortegiului funerar spre Cimitirul Bellu a avut loc la ora 14:00, pe următorul traseu: Dinamo – Șos. Ștefan cel Mare – Calea Dorobanților – Bd. Dacia – Piața Romană – Bd. Magheru – Bd. Dimitrie Cantemir – Calea Șerban Vodă – Piața Eroii Revoluției – Cimitirul Bellu.

Printre cei care au venit să își ia rămas bun de la celebrul sportiv se numără și Principele Radu, reprezentând Casa Regală, dar și Aurelian Temișan, soția lui, Monica Davidescu, Horia Brenciu, Leon Rotman, fost canoist, dublu campion olimpic la Melbourne, în 1956. La priveghi a fost prezent și liderul AUR, George Simion.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a trimis o coroană funerară.

Luni, pe 6 septembrie, toți cei care l-au admirat pe fostul sportiv au venit la priveghi, la Muzeul Clubului Sportiv Dinamo.

Ivan Patzaichin a încetat din viaţă duminică, la vârsta de 71 de ani.

Fostul sportiv fusese internat de trei luni la Spitalul Elias din Capitală. În luna februarie a acestui an, legendarul canoist a fost diagnosticat de medici cu o boală nemiloasă, cancerul pulmonar, așa cum au informat apropiaţii marelui campion.

Familia sa a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj cutremurător. „Ivan a plecat. Şi nu se mai întoarce”, este mesajul semnat „Familia”.

Ivan Patzaichin s-a născut la 26 noiembrie 1949, la Mila 23, în judeţul Tulcea.

Ivan Patzaichin s-a remarcat într-un sport dificil, kaiac-canoe, fiind unul dintre puţinii performeri români căruia i s-a ridicat statuie încă din timpul vieţii. S-a născut la Mila 23, în Deltă, 26 noiembrie 1949. Canotorul şi-a petrecut copilăria în barcă, la fel ca ceilalţi oameni ai acelor locuri, câştigându-şi existenţa din pescuit. A avut șansa, după cum a recunoscut-o chiar el, să fie recomandat la Dinamo de câţiva oameni ai Deltei care erau medaliaţi la competiţiile internaţionale. Aşa a ajuns în lotul de kaiac-canoe al clubului bucureştean pe care l-a servit timp de 43 de ani, dintre care în 18 ca sportiv.

În 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, într-o serie de calificări, lui Ivan Patzaichin i s-a rupt pagaia. Regulamentul preciza că dacă pagaia se rupe în primii 25 de metri, atunci se reia cursa, dar cursa nu s-a oprit.

Patzaichin a reușit să obțină calificarea în finală, după ce delegația României a făcut contestație, și chiar a obținut o medalie de aur.

Este cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 şi 1984 şi triplu laureat cu argint.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Intră în vigoare de la 1 APRILIE. Schimbarea care afectează direct extrem de mulți români
Capcana STB pentru șoferii nesimțiți. Nimeni nu mai scapă
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Tatăl lui Mirel Dragomir, despre crima sângeroasă comisă de fiul său: "Nu pot să-l privesc...
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Test de cultură generală. Care a fost prima țară care a trecut la ora de...