Ivan Patzaichin, despre prima sa mașină: ”O bijuterie! N-aveam permis, dar ce conta?”

Ivan Patzaichin, despre prima sa mașină: ”O bijuterie! N-aveam permis, dar ce conta?”
Publicat: 05/09/2021, 14:24
Actualizat: 05/09/2021, 14:24

Ivan Patzaichin, omul plecat dintr-un sat din Delta Dunării pentru a intra în legendă, ar fi putut scrie cărți despre toate amintirile sale extraordinare. A muncit enorm, s-a zbătut – la propriu – pentru a-și împlini visul, iar trecerea sa în neființă nu va însemna și trecerea în ”uitare”.

Ivan Patzaichin nu poate fi uitat, nu numai din punct de vedere sportiv, ci și pentru că simplitatea sa de un bun gust desăvârșit i-a conturat un caracter de o forță incomensurabilă.

CampiOMul povestea (mai multe detalii AICI) că a dorit să devină chitarist, dar și că asculta – în adolescență – ”Europa Liberă”, într-o Deltă a Dunării unde găseai ”un milițian la trei sate”. O altă amintire savuroasă a marelui campion este cea legată de… prima sa mașină.

”I-am lăsat 1.800 de mărci, adică toți banii mei”

Marele campion a povestit, pentru oamenidepoveste.ro, că prima sa mașină a fost o bijuterie, un ”Ford Coupé, argintiu, cu tapițerie din piele roșie”, cu toate că, la momentul respectiv, nici nu avea carnet de conducere.

Îl învinsese pe Detlef Lewe și chiar pe acesta l-a rugat să îl ajute în demersul de a-și găsi o mașină. După ce au mers prin târguri timp de 3 zile, Patzaichin i-a lăsat lui Lewe 1.800 de mărci (toți banii pe care îi avea), iar adversarul său i-a promis că va găsi o mașină și îl va anunța.

”După ce l-am bătut pe Detlef Lewe (n.red. – unul dintre cei mai de seamă rivali ai săi), l-am rugat să mă ajute să-mi găsesc o mașină. N-aveam permis auto, dar ce conta? Aveam să-mi iau după aceea. Trei zile am colindat cu el târgurile din Germania, dar n-am găsit nimic pe placul meu. Atunci, m-a întrebat dacă am încredere să-i las lui banii. Mi-a promis că-mi va găsi el o mașină și mă va suna la momentul potrivit. Câștigasem aurul la simplu și medalia de argint la dublu. Pentru prima performanță fusesem recompensat cu 1.000 de mărci, iar pentru a doua, cu 750 de mărci. Mai aveam 50 de mărci din diurnă. I-am lăsat, astfel, 1.800 de mărci, adică toți banii mei. După două săptămâni, mă sună Lewe și-mi spune că mi-a găsit mașină. Când a ajuns în țară, am rămas mască! Mă aștepta un Ford Coupé, argintiu, cu tapițerie din piele roșie. Cred că era printre cele mai tari autoturisme din România. O bijuterie! N-a vrut să-mi spună cât a plătit pentru ea. Era clar că dăduse mult mai mult. Vreo 8.000 de mărci, din câte am înțeles mai târziu”, a povestit Ivan Patzaichin, potrivit sursei precizate mai sus.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase