Japonia a observat patru nave rusești amfibie, încărcate cu echipament militar, care navigau dintre Orientul Îndepărtat, posibil spre Europa

Japonia a observat patru nave rusești amfibie, încărcate cu echipament militar, care navigau dintre Orientul Îndepărtat, posibil spre Europa
Una dintre navele rusești, fotografie din 16 martie, furnizată de Statul Major Japonez / sursa Kyodo
Publicat: 17/03/2022, 11:21

Armata japoneza a anunțat, joi, că a observat patru mari nave de război amfibie, rusești, care navigau aproape de insulele sale în drumul lor spre vest, posibil spre Europa, relatează Reuters.

Imaginile cu navele amfibii, utilizate în mod obișnuit pentru debarcarea forțelor expediționare la țărm, publicate de Ministerul Apărării japonez, arată ceea ce păreau a fi camioane militare încărcate pe puntea uneia dintre nave.

Un purtător de cuvânt al ministerului japonez al Apărării a declarat, ca răspuns la o întrebare, că autoritățișle nipone nu știu cu siguranță încotro se îndreaptă, dar direcția acestora sugerează că este posibil să se îndrepte spre Ucraina.

Cum au fost detectate navele

O patrulă maritimă a Forței de Autoapărare a Japoniei a fost cea care a detectat prima dată, marți, navele rusești, care pot transporta zeci de tancuri, alte vehicule militare și sute de militari, și le-a monitorizat în timp ce treceau spre vest de la Oceanul Pacific până la Marea Japoniei prin strâmtoarea îngustă Tsuruga, care separă insula Honshu a Japoniei de insula Hokkaido, miercuri.

Potrivit oficialului citat de Reuters, este neobișnuit ca navele rusești să treacă prin strâmtoarea atât de aproape de teritoriul japonez.

Înarmați cu arme antitanc furnizate de Statele Unite și alte țări, luptătorii ucraineni au lovit forțele care au invadat țara, camioanele rusești blindate și combustibil, ceea ce înseamnă că Moscova, care descrie atacul său drept o „operațiune specială”, ar putea avea nevoie să-și întărească forțele cu noi echipamente.

Aliații NATO, care au furnizat deja 20.000 de arme antitanc și alte arme Ucrainei, au declarat, miercuri, că vor continua să ajute țara să reziste în fața atacului rus.

Războiul din Ucraina a intrat în a 22-a zi, iar părțile au ajuns la o primă variantă a unui posibil acord de pace, potrivit Financial Times.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult