Jean Badea, șeful digitalizării din Ministerul Educației, a demisionat: ”Dacă ai o strategie şi nu ai finanţarea corespunzătoare pentru ea, rămâne un document ca multe alte documente adoptate şi nepuse în practică”

Jean Badea, șeful digitalizării din Ministerul Educației, a demisionat: ”Dacă ai o strategie şi nu ai finanţarea corespunzătoare pentru ea, rămâne un document ca multe alte documente adoptate şi nepuse în practică”
Jean Badea, șeful digitalizării din Ministerul Educației, a demisionat: ”Dacă ai o strategie şi nu ai finanţarea corespunzătoare pentru ea, rămâne un document ca multe alte documente adoptate şi nepuse în practică”
Publicat: 03/03/2021, 19:13
Actualizat: 06/04/2021, 14:30

Subsecretarul de stat Jean Badea, considerat și ”părintele strategiei de digitalizare” din Ministerul Educaţiei, și-a prezentat demisia la doar la cinci luni de la numirea în funcţie.

Alături de zeci de companii din domeniul IT şi organizaţii nonguvernamentale, subsecretarul de stat a reușit să construiască – în doar trei luni de la numire – un proiect prin care şcoala românească ar fi ajuns în secolul XXI. Acum, proiectul rămâne doar o frumoasă teorie.

”Eu am preluat mandatul pe vremea ministrului Monica Anisie, mandatul meu fiind pe digitalizarea educaţiei. Am pornit un proiect, şi anume elaborarea strategiei pentru această digitalizare, alături de mulţi reprezentanţi ai mediului de afaceri relevanţi, organizaţii nonguvernamentale cu relevanţă. Pare că, până în acest moment, cel puţin în ultimele două luni, acest proiect n-a mai reprezentat o prioritate şi, practic, eu nu-mi mai regăseam obiectul de activitate”, a explicat Jean Badea, potrivit adevarul.ro. 

Ministrul Cîmpeanu nu a încercat să-l determine pe specialist să-şi retragă demisia

După ce a fost anunțată demisia, ministrul Educației – Sorin Cîmpeanu – nu a încercat să-l determine pe specialist să-şi retragă demisia, însă a existat, totuși, propunerea ca Jean Badea să rămână consilier la cabinetul ministrului.

Numai că, din funcţia de consilier, Jean Badea nu ar fi avut aceeaşi putere de decizie ca în funcția de subsecretar de stat, motiv pentru care a refuzat, cu toate că recunoaște că a avut o legătură puternică, în plan personal, cu acest proiect de digitalizare.

”Mi-a făcut însă o propunere de a rămâne consilier la cabinetul dumnealui, pe probleme de digitalizare. Nu. Nu am acceptat. Pentru că, în România, autoritatea ţi-o dă funcţia. Faptul că ai decizia integral te ajută foarte mult să mişti lucrurile, şi asta este important. Nu e vorba de oameni şi de funcţii, ci de proiecte. Ce mă interesa pe mine era proiectul de digitalizare. Chiar şi personal mă legasem foarte tare de acest proiect pentru că am început cu mult entuziasm, e un proiect la care m-am gândit cu mult înainte de pandemie, fiind cumva în profilul specializării mele. Am activat întotdeauna în zona aceasta de IT şi digitalizare a educaţiei şi practic acum am găsit momentul oportun – deschiderea din partea doamnei ministru Anisie -, care, cumva, mi-a acordat toată încrederea şi mână liberă pentru a coordona acest proiect”, a declarat Jean Badea.

Proiectul de digitalizare urma să fie implementat din cel puţin trei surse de finanţare

Acest proiect de digitalizare urma să fie implementat din cel puţin trei surse de finanţare: Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), alte programe sectoriale şi, eventual, de bugetul statului.

Jean Badea spune, potrivit sursei citate, că ar fi contat – în cea mai mare parte, pe Planul Național de Redresare și Reziliență. PNNR este elaborat deja, mai declară fostul subsecretar de stat și nu poate aprecia – nefiind consultat – dacă este ”convergent” cu strategie de digitalizare propusă.

”Dar în cea mai mare parte contam pe PNRR. Pentru asta ar fi trebuit ca până la momentul în care transmitem proiectele către Comisia Europaenă, noi să avem strategia adoptată şi de acolo să extragem fişele de proiect pe care le propunem pentru finanţare. În acest moment, m-am retras pentru că-mi dau seama că PNRR este elaborat deja, iar eu nefiind consultat nu ştiu în ce măsură acesta este convergent cu strategia. Ori, dacă ai o strategie şi nu ai finanţarea corespunzătoare pentru ea, rămâne un document ca multe alte documente adoptate şi nepuse în practică. Iar scopul meu nu este să realizez un document, ci să avem un plan pe termen de şapte ani pentru care să avem finanţarea corespunzătoare, pe care să-l monitorizăm şi să-l punem în practică până în 2027”, a mai menționat Jean Badea.

Cât despre viitor, acesta spune că se va întoarce la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. ”Mă întorc la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, unde am prin concurs funcţia de şef de serviciu de informatizare. Practic, o să fac digitalizare la nivelul Capitalei. Voi încerca să urnesc nişte proiecte pentru Capitală. Nu mai sunt membru al niciunui partid. Am avut o experienţă politică relativ scurtă, am înţeles că nu fac parte din acel film, am renunţat şi nici nu mai doresc”, a încheiat Jean Badea.

ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Cuplu-bombă în showbiz! Cu cine se iubește fiica lui Hagi. E cunoscut și el
FOTO. Cum arată azi Simona Sensual, asistenta TV care a luat-o pe calea bisericii și...
Ce semne îți dă corpul când ai saturația de oxigen scăzută. E un simptom fatal...
Cine este femeia cu care Liviu Vârciu a înșelat-o pe Anda Călin, la doar două...
Ce meserie va avea Simona Halep, după ce va renunța la cariera de jucătoare: `Nu...
NEWS ALERT! Cartierele din București care ar putea rămâne fără căldură la iarnă. 'Sunt cele...
Măsuri adoptate de CMBSU după ce Capitala a trecut de incidenţa 3 la mie. Mai...
Modelul ELECRTIC Dacia Spring a ajuns pe OLX. Chilipir sau țeapă?
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Șeful Moderna dezvăluie când se va încheia pandemia. „Delta plus Beta, următoarea mutație pe care...
Cuplu-bombă în showbiz! Cu cine se iubește fiica lui Hagi. E cunoscut și el
Cât de DĂUNĂTOARE este sexualitatea reprimată. Urmările pot fi GRAVE
NEWS ALERT! Irinel Columbeanu, în stare SEVERĂ la spital! A ajuns cu salvarea, detalii de...
Alimentele toxice dacă le reîncălzești. Greșeala neștiută de multe gospodine
Interviu cu Cristian CÎRJALIU, primarul comunei Agigea! VIDEO
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost GĂSIT SPÂNZURAT. Primele informații
E interzis! După ce incidență nu vom mai ieși din casă. Guvernul a decis acum
Irina Tănase a fost fată cuminte cât a stat Dragnea la Rahova? S-a aflat și...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...