Jens Stoltenberg a îndemnat Grecia și Turcia să-şi rezolve neînţelegerile din Marea Egee pentru a se evita escaladarea tensiunilor

Jens Stoltenberg a îndemnat Grecia și Turcia să-şi rezolve neînţelegerile din Marea Egee pentru a se evita escaladarea tensiunilor
Sursa foto: Mediafax Foto
Publicat: 14/06/2022, 19:20

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a îndemnat, marţi, Grecia şi Turcia să evite orice acţiune care „ar putea duce la o escaladare a situaţiei” din Marea Egee. Afirmațiile oficialului vin după ce președintele turc Recep Erdogan i-a acuzat pe liderii eleni că „nu sunt cinstiţi”.

Într-un interviu acordat pentru agenţia de presă greacă ANA, Jens Stoltenberg a a afirmat: „Îndemnăm Grecia şi Turcia să-şi rezolve difergențele din Marea Egee într-un spirit de încredere şi solidaritate între aliaţi. Aceasta înseamnă reţinere şi moderaţie, şi abţinerea de la orice acţiune sau retorică ce ar putea duce la o escaladare a situaţiei”.

Declarațiile secretarului general al NATO au loc la două săptămâni după ce preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că nu va mai avea nicio întrevedere cu liderii Greciei, acuzându-i că „nu sunt cinstiţi”. De partea cealaltă, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a precizat că nu va intra „într-un joc de ping-pong” cu oficialii de la Ankara.

Deși sunt vecine şi aliate în cadrul NATO, Atena şi Ankara mențin de-a lungul anilor o relaţie conflictuală, accentuată și mai mult în ultima perioadă, după ce Turcia a încercat să întreprindă acţiuni de foraj în estul Mediteranei.

„Nu trebuie să ne mire că există uneori puternice dezacorduri între ţările noastre (n.r – aliate). Însă diversitatea punctelor de vedere şi dezbaterile fac parte integrantă din democraţiile noastre. Grecia şi Turcia sunt aliate angajate de decenii. Şi, în fiecare zi, Grecia şi Turcia lucrează împreună în cadrul NATO, alături de ceilalţi 28 de aliaţi, pentru a face faţă celor mai urgente provocări la adresa securităţii”, a precizat Jens Stoltenberg.

Într-o scrisoare adresată secretarului general al ONU, de la sfârşitul lunii mai, Grecia i-a cerut „în mod solemn Turciei să înceteze să pună sub semnul întrebării suveranitatea sa asupra insulelor din Marea Egee”. La rândul lor, autorităţile turce au acuzat Grecia că îşi poziţionează trupele pe insulele din Marea Egee, care separă cele două ţări, încalcând, astfel, tratatele de pace semnate după Primul şi Al Doilea Război Mondial, relatează Digi24.

Bianca Iliescu
Bianca Iliescu a urmat cursurile Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), București, și a absolvit școala de televiziune "Academia Studiourile Buftea", secția Editorial, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase