Jocul diplomatic prin care România a „spart gheața” Schengen. Presa austriacă dezvăluie importanța crucială a vizitei lui Marcel Ciolacu în SUA

Jocul diplomatic prin care România a „spart gheața” Schengen. Presa austriacă dezvăluie importanța crucială a vizitei lui Marcel Ciolacu în SUA
Publicat: 10/12/2023, 20:43
Actualizat: 10/12/2023, 21:31

Ministrul austriac de Interne Gerhard Karner a confirmat pentru presa locală că Austria ar putea fi de acord cu o aderare treptată a României și Bulgariei la spațiul Schengen. În primul rând, controalele în aeroporturi ar trebui eliminate, a precizat el. Confirmarea oficială a noii poziții a Austriei vine după ce premierul Marcel Ciolacu a anunțat sâmbătă că România „a spart gheața” în ce privește Spațiul Schengen. 

Cotidianul Derstandard dezvăluie că discuțiile recente dintre fostul ambasador al SUA în Austria, Ronald Lauder, cât și diplomatul american responsabil pentru Europa, James O’Brien, cu politicienii de la Viena au fost decisive pentru renunțare la VETO privind aderarea României în Schengen. România este un important aliat al SUA în Europa de Est, precizează Derstandard.

Dezvăluirea vine la puțin timp după ce premierul României, Marcel Ciolacu, a avut o întrevedere cu Ronald Lauder, ,care este și președintele Congresului Mondial Evreiesc, în cadrul vizitei sale de lucru în SUA.

Ulterior, Ciolacu a anunţat, sâmbătă seară, că Austria „şi-a flexibilizat poziţia în ceea ce priveşte spaţiul Schengen şi este de acord cu ridicarea graniţelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene”, a explicat premierul la acel moment într-o postare pe Facebook.

Duminică a venit și o confirmare oficială din partea Austriei. Astfel, ministrul de Interne Gerhard Karner (ÖVP) a confirmat pentru Kurier că Austria ar putea fi de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România , relatează Der Standard.

Condițiile puse de Austria

Următorii pași urmează să fie conveniți luni și marți la Forumul de la Salzburg, o întâlnire a miniștrilor de interne ai UE la Brdo, Slovenia. Ca o condiție în Brdo, Karner este de așteptat să mărească de trei ori operațiunile Frontex în Bulgaria și să aducă și mai mulți bani UE pentru infrastructura de protecție a frontierei. Granița dintre Bulgaria și România pe Dunăre va continua să fie monitorizată. În plus, România și Bulgaria ar trebui să convină să accepte solicitanții de azil sirieni și afgani care se află în Austria, mai notează Der Standard. Cu toate acestea, acest punct trebuie încă negociat. Bucureștiul este deja pregătit să preia înapoi solicitanții de azil care au călătorit prin România, conform Regulamentului Dublin.

Austria și-a justificat vetoul Schengen spunând că prea mulți migranți vin în Austria. La București, însă, s-a subliniat că maximum două procente dintre migranți au călătorit prin România, ceilalți au venit prin Serbia și Ungaria.

„La București se speră acum ca în martie să fie ridicate controalele pe aeroporturi și apoi controalele la frontierele naționale în toamnă – după alegerile din Austria. Acest lucru este și în interesul companiilor austriece, deoarece acestea pierd mulți bani din cauza timpilor de așteptare la granițe. Premierul român Marcel Ciolacu a scris acum pe Facebook: „Am spart gheața! Austria și-a înmuiat poziția față de spațiul Schengen”. Dar totul depinde acum de modul în care decide Olanda și dacă Austria va fi de acord cu aderarea deplină la Schengen în următoarele câteva luni”, mai notează cotidianul austriac.

Premierul a prezentat în Guvern rezultatele vizitei sale în SUA

Premierul Marcel Ciolacu le-a comunicat miniștrilor săi, în ședința de guvern, rezultatele vizitei de lucru pe care a efectuat-o în Statele Unite.

Șeful Executivului a precizat, înaintea ședinței, că echipa guvernamentală a reușit setarea premiselor pentru ca România să devină un hub de investiții pentru companiile americane.

Ciolacu le-a transmis că au datoria de a „concretiza aceste oportunități fără precedent”.

Facem azi ședință de Guvern după vizita desfășurată în Statele Unite, una extrem de importantă, deoarece am reușit, împreună cu colegii mei, să setăm premisele pentru ca România să devină un hub de investiții și suport logistic pentru marile proiecte americane din această regiune a Europei. Există potențial major pentru investiții americane în domenii, precum energia și tehnologiile digitale, iar interesul strategic al Statelor Unite față de zona Mării Negre înseamnă și o șansă enormă de dezvoltare pentru portul Constanța, a declarat Marcel Ciolacu, la începutul ședinței.

Citește și:

EXCLUSIV | „Make Romania Great Again.” MIZELE vizitei premierului Ciolacu în SUA, comentate de un analist politic: „Sunt mai mult decât binevenite”

VIDEO | Marcel Ciolacu anunță rezultatele vizitei în SUA / Premierul îi cere ministrului Burduja clarificări cu privire la prețul gazelor

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Zanni a vrut să-i ofere primul ajutor Anei Porgras, dar nu a putut-o căra, pentru...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Medicul Tudor Ciuhodaru, dezvăluiri de ultimă oră despre Florin Piersic: 'Prognosticul este rezervat' 😢
SECRETE din viața intimă a unei vedete celebre, s-a iubit și cu femei: „Le-am oferit...
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Un nou sprijin financiar pentru pensionarii din România. Ce sumă de bani vor primi seniorii...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
Ungaria A RECUNOSCUT, în sfârșit. Vestea cea mare a venit direct de la Budapesta: DIN...
Alimentele care ne pot strica vacanța. Vedeta zilei pune viața în pericol
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Enzimele descoperite în bacteriile intestinale pot schimba grupele de sânge ale unui donator