Judecătorii au obligat un proxenet din Galați să dea înapoi iubitei 133.000 de euro, după ce a forțat-o să se prostitueze

Judecătorii au obligat un proxenet din Galați să dea înapoi iubitei 133.000 de euro, după ce a forțat-o să se prostitueze
Femeia susţine că individul ar fi obţinut 240.000 de euro din exploatarea ei sexuală / Sursa: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 29/05/2022, 11:59
Actualizat: 29/05/2022, 12:00

Un proxenet din Galați, condamnat la închisoare după ce și-a exploatat iubita, este obligat de instanță să returneze banii câștigați de pe urma ei, respectiv suma de 133.000 de euro, timp de mai mulți ani. Tânăra a sesizat poliția numai când a aflat că bărbatul este căsătorit și are copii, dar și o altă iubită.

Curtea de Galaţi a condamnat un gălăţean pentru proxenetism şi spălare a banilor, definitiv, la şase ani de închisoare, pe 24 mai. În aceeași decizie, judecătorii l-au obligat şi să îi restituie fostei iubite, pe care a obligat-o să se prostitueze, suma de 133.000 de euro, relatează Adevărul.

Bărbatul este cunoscut cu antecedente penale, fiind anterior condamnat la pedepse cu amenda penală pentru distrugere şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, dar şi la câte 2 ani de închisoare într-un alt dosar penal pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi fals material în înscrisuri oficiale.

Tânăra trimitea acasă bani

Bărbatul a convins-o pe tânără să practice prostituţia, timp de mai mulți ani, la stradă şi în diverse imobile, pe care le-a închiriat în Italia şi Germania. Ulterior a forțat-o, prin violenţă, să continue să se prostitueze în folosul lui. Anchetatorii au stabilit că bărbatul a convins-o pe tânără să practice prostituţia la stradă şi în diverse imobile, pe care le-a închiriat în Italia şi Germania. Ulterior, a constrâns-o prin violenţă să continue să se prostitueze în folosul lui.

Tânăra provine dintr-o familie săracă, astfel că la 19 ani a decis să plece în Italia, în perioada 2008-2009, ca să practice prostituţia. În 2012 l-a cunoscut pe S.G.G. pe o reţea de socializare, iar un an mai târziu acesta i-a propus să vină la Milano, unde urma să îşi vândă trupul „în casă” sau „la stradă”. Fata s-a prostituat în localitatea Como (la 50 de kilometri de Milano).

Bărbatul, „peştele”, o aducea şi o lua cu maşina, iar la finalul ”programului” îi lua toţi banii. ”Inculpatul consuma alcool în mod excesiv, dar şi droguri, existând episoade de violenţă fizică când acesta nu era mulţumit de sumele de bani obţinute de persoana vătămată”, spune procurorul de caz.

Tânăra reuşea să le trimită rar sume modice părinţilor săi. Individul a plimbat-o prin mai multe oraşe din Italia, iar când a fost arestat timp de patru luni în România, a rugat un prieten să o transporte în Germania, unde a continuat să practice prostituţia în folosul lui. Fata îi trimitea banii prin Western Union sau prin diverse persoane.

Potrivit sursei citate, femeia susţine că individul ar fi obţinut 240.000 de euro din exploatarea ei sexuală, pe care i-ar fi folosit ca să îşi cumpere diverse bunuri mobile şi imobile, dar în final judecătorii au decis ca existe probe din care rezultă că suma ar fi de 133.000 de euro. Instanţa a luat în considerare o medie a anilor 2013, 2014, 2015 (jumătate de an) şi 2016 (jumătate de an), apreciind că proxenetul a obţinut de pe urma tinerei 144.00 de euro, în medie cam 1.000 de euro pe lună, din care a scăzut suma 11.000 de euro, cu care şi-a cumpărat o maşină, marca BMW, pe numele mamei sale pentru a disimula provenienţa banilor şi care au fost confiscaţi acum în folosul statului.

S-a încurcat în propriile minciuni În august 2015 a revenit în România cu S.G.G. şi a rămas însărcinată, dar bărbatul a determinat-o să facă avort. Ulterior, a practicat prostituţia pentru el încă un an de zile, iar la un moment dat, tânăra a aflat că individul era căsătorit şi avea doi copii, dar şi o altă iubită, şi a rupt orice legătură cu el. Ulterior, i-a făcut plângere la Poliţie pentru proxenetism, iar poliţiştii au adăugat pe lista de acuzaţii şi spălarea de bani. D epartea celalată, el le-a declarat judecătorilor că se ocupa cu vânzarea de maşini la negru în 2013, când a cunoscut-o pe tânără şi ar fi împrumutat-o pe aceasta cu 11.000 de euro ca să-şi cumpere o maşină, acesta fiind motivul pentru care fata îi trimitea bani prin Western Union. Declaraţia lui se bate cap în cap cu o altă declaraţie pe care o dăduse în faţa magistraţilor, lucru sesizat şi de către instanţa de judecată.

Cei 11.000 de euro au fost folosiţi de bărbat ca să îşi cumpere o maşină, marca BMW, pe care a trecut-o doar scriptic pe numele mamei sale, pentru că în realitate o folosea doar el. A fost doar o modalitate de-a disimula provenienţa banilor obţinuţi din prostituţie.

„Curtea nu poate primi apărarea inculpatului în sensul că respectivele sume ar fi reprezentat restituirea unui împrumut, sau ratele pentru achiziţionarea unui autoturism. Câtă vreme nu a făcut dovada unor venituri, inculpatul nu poate acredita nici ideea că ar fi avut bani de împrumutat. Pe de altă parte, partea vătămată realiza venituri din practicarea prostituţiei – deci nu există o explicaţie logică pentru care ar fi avut nevoie de bani cu împrumut”, au stabilit judecătorii.

„Un ultim argument pe care Curtea îl va avea în vedere este cel referitor la preocupările generale ale inculpatului. Nici pe teritoriul României şi nici pe cel al Italiei nu rezultă de unde işi procura mijloacele necesare traiului zilnic. Ba dimpotrivă, am putea spune că preocupările sale au o mai mare legătură de mediul infracţional (dovadă în acest sens stă fişa de cazier judiciar)”, este explicaţia instanţei de judecată.

Ameninţată să renunțe la plângere

Timp de mai bine de un an, în perioada iunie 2018 – octombrie 2019, individul a ameninţat-o cu moartea ca să renunţe la plângerea penală împotriva lui, lucru care nu s-a întâmplat. Bărbatul i-a trimis mai multe mesaje de ameninţare pe Facebook şi Instagram, cum este şi acesta: „S-aleagă praful de tine şi de rasa mă-tii, duşmanul tău, păi dacă vrei să fiu duşmanul tău, direct la tine acolo (…) Şi ai să vezi ce înseamnă duşman”.

În urma ameninţărilor, tânăra a depus la dosar două memorii, prin care a renunţat la sesizarea penală. Ulterior, a revenit asupra lor şi le-a spus poliţiştilor că le-a scris pentru că i-a fost frică de ce i s-ar putea întâmpla dacă individul îşi pune ameninţările în practică. Pe lista acuzaţiilor s-a adăugat astfel şi influenţarea declaraţiilor în formă continuată.

Şi în acest dosar, Curtea de Apel Galaţi l-a găsit vinovat pe S.G.G. de acuzaţiile aduse, majorându-i pedeapsa de la 5 la 6 ani de închisoare, după ce l-a condamnat la 3 ani de închisoare pentru spălare de bani şi a contopit pedeapsa cu cea de proxenetism pentru care îi aplicase o pedeapsă de 3 ani şi 3 luni de închisoare.

„Curtea va reţine aşadar că inculpatul este constant în a iniţia şi dezvolta relaţii cu persoane tinere, lipsite de experienţă, instabile emotional, uşor de manipulat, care practică prostituţia şi care pot deveni o sursă facilă de venituri, deloc de neglijat. Inculpatul a profitat de vulnerabilitatea persoanei vătămate, de credulitatea ei, de situaţia materială şi socială precară (aceasta provenind dintr-un mediu carenţat) şi a obţinut importante beneficii materiale din exploatarea ei sexuală, venituri care i-au permis să ducă un trai îndestulat, deşi nu avea nicio sursă aparentă de venituri”, este concluzia judecătorilor, conform Adevărul.