Judecătorul Bogdan Mateescu, noul președinte al CSM

Judecătorul Bogdan Mateescu, noul președinte al CSM
Judecătorul Bogdan Mateescu, noul președinte al CSM / Foto: Facebook
Publicat: 03/12/2020, 14:33

Judecătorul Bogdan Mateescu a fost ales în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorul Florin Deac în funcţia de vicepreşedinte.

Judecătorul Bogdan Mateescu a primit 13 voturi „pentru”, 3 „împotrivă” şi două voturi nule.

Procuror Florin Deac a primit 13 voturi „pentru” şi 5 „împotrivă”.

Şedinţa Plenului CSM pentru alegerea preşedintelui şi vicepreşedintelui Consiliului a avut loc joi, de la ora 12.00, la Facultatea de Drept din Bucureşti.

La şedinţă, unde s-a prezentat şi bilanţul Consiliului Superior al Magistraturii, a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Pentru funcţia de preşedinte al CSM, funcţie deţinută până acum de judecătorul Nicoleta Margareta Ţînţ, au candidat judecătorii Evelina Mirela Oprina şi Mihai Bogdan Mateescu.

Pentru funcţia de vicepreşedinte, deţinută de Tatiana Toader, a candidat procurorul Florin Deac.

Klaus Iohannis, la ședința CSM: Majoritatea parlamentară s-a dedicat trup şi suflet adoptării unor legi menite să-i apere pe infractori

Procesul de reparare a legilor justiţiei a început, dar procesul nu a fost finalizat din cauză că majoritatea parlamentară este ostilă unor reforme reale ale sistemului judiciar, spune Klaus Iohannis la ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM): „S-a şi dedicat trup şi suflet adoptării unor legi menite să-i apere pe infractori”.

„Ne revedem într-un context total atipic pentru întâlnirile de prezentare a raportului de activitate al Consiliului Superior al Magistraturii, în acest an marcat de pandemia de COVID-19, care a afectat întreaga lume. Confruntaţi cu o criză sanitară de o amploare fără precedent, cu implicaţii în toate domeniile vieţii sociale, am fost cu toţii nevoiţi să ne adaptăm. Răspunsul la această situaţie dramatică, în care pe primul loc se află, evident, sănătatea românilor, nu a fost şi nu este unul deloc simplu. În aceste vremuri dificile, misiunea justiţiei de a asigura respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor a rămas însă la fel de actuală şi de importantă”, afirmă Klaus Iohannis la şedinţa anuală de bilanţ a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase