Jumătate dintre candidații care au aplicat pentru un job nu au primit feedback de la angajator (STUDIU)

Jumătate dintre candidații care au aplicat pentru un job nu au primit feedback de la angajator (STUDIU)
Publicat: 26/11/2020, 13:47

Potrivit unui studiu realizat în luna noiembrie, jumătate dintre candidații care au aplicat pentru un job nu au primit feedback de la angajator.

Lipsa unui feedback din partea angajatorilor reprezintă un motiv serios de nemulţumire pentru candidaţii care sunt în căutarea unui loc de muncă, lucru care s-a manifestat intens şi anul acesta.

„Anul acesta, nu au fost puţine cazurile în care, pentru un singur loc de muncă au fost primite mii de CV-uri, iar asta a încetinit în mod firesc timpul de răspuns al angajatorilor. Pentru prima dată vedem înţelegere din partea candidaţilor pentru că sunt conştienţi de ce se întâmplă în această perioadă. Înţeleg, dar nu uită şi ataşează automat o bilă neagră în dreptul acelor angajatori care nu le-au trimis niciun fel de răspuns. Iar acesta este un lucru pe care recrutorii trebuie să nu-l uite”, explică Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Dintre cei care au primit, totuşi, feedback, 23% spun că răspunsul a venit în câteva zile de la aplicare, 12% într-o săptămână de la aplicare, 5% în două săptămâni şi 13% într-o lună de la aplicare. Resemnarea şi revolta sunt principalele două efecte pe care lipsa feedback-ului le are asupra candidaţilor. Astfel, aceştia spun că, deşi îi deranjează, au ajuns să se obişnuiască cu această situaţie şi să nu mai aibă aşteptări din partea angajatorilor sau că, dimpotrivă, vor spune mai departe, cunoscuţilor, despre experienţa avută.

Cei mai mulți dintre candidați nu vor sa mai aplice niciodată pentru o companie care nu le-a dat feedback

„Cei mai mulţi, din păcate, sunt decişi să nu mai aplice niciodată pentru o companie care nu le-a dat feedback, iar asta este o concluzie pe care nu o vedem pentru prima oară în studiile noastre. Am sondat acelaşi lucru şi în 2018, când aveam alt raport de forţe în piaţă, şi rezultatele au fost similar. Candidaţii au, deci, aşteptări mari de la angajatori din acest punct de vedere”, adaugă Bogdan Badea.

Neliniştea, demotivarea, resemnarea, furia sau nepăsarea sunt doar câteva dintre stările care îi încearcă pe cei care aplică, dar nu primesc, ulterior, niciun răspuns. Doar 14% spun că acest lucru îi ambiţionează să îşi îmbunătăţească CV-ul sau felul în care aplică. Pe de altă parte, atunci când primesc feedback de la angajatori, candidaţii se simt motivaţi, recunoscători, liniştiți sau încurajați. 10% spun că îşi doresc un răspuns doar dacă acesta este unul pozitiv.

Studiul a fost realizat în luna noiembrie, pe un eşantion de 1.143 de rerspondenţi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase