Klaus Iohannis a promulgat legea pentru studierea istoriei evreilor şi a Holocaustului la liceu și școli profesionale. Când va fi introdusă noua disciplină

Klaus Iohannis a promulgat legea pentru studierea istoriei evreilor şi a Holocaustului la liceu și școli profesionale. Când va fi introdusă noua disciplină
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 25/11/2021, 14:09
Actualizat: 25/11/2021, 14:10

Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri pentru studierea istoriei evreilor şi a Holocaustului, o propunere legislativă care a trecut la vot în cele două Camere într-o procedură de urgență, ce a durat aproximativ o lună. Aceasta prevede introducerea disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul” în trunchiul comun ale învăţământului liceal şi profesional, începând cu anul școlar 2023 – 2024.

Propunerea legislativă aprobată în Parlament și promulgată de șeful statului are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, precum şi a Legii nr.174/2019 privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România. Intervenţiile legislative vizează introducerea disciplinei şcolare „Istoria Evreilor. Holocaustul” în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional, parte a trunchiului comun, respectiv instituirea şi acordarea premiului Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, conform notei de fundamentare.

Proiectul de lege a fost inițiat de șapte deputați și senatori, respectv fost inițiat de Marcel Ciolacu (PSD), Kelemen Hunor (UDMR), 3 deputați de la minorități, inclusiv comunitatea evreiască – Ovidiu Victor Ganţ, Varujan Pambuccian, Silviu Vexler, Sorin Cîmpeanu (PNL) și Anca Dragu (USR).

Acesta a fost prezentat în 18 octombrie, în procedură de urgență, și a fost adoptat de deputați, prima cameră sesizată, în 3 noiembrie. A fost adoptat cu 270 de voturi „pentru”, opt „împotrivă”, 25 de abţineri şi trei deputaţi nu au votat. Ulterior, în 15 noiembrie a fost adoptat și de senatori, iar în 19 noiembrie a fost trimis pentru promulgare.

Cine elaborează manualele

„Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România «Elie Wiesel» și membrii Consiliului de onoare prevăzut la art. 6 alin. (1) din Legea nr. 174/2019 privind înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 820 din 9 octombrie 2019, și se aprobă prin ordin al ministrului educației”, se arată în proiectul adoptat.

În plus, cadrele didactice care predau disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, în țară sau în străinătate.

Recent, pe 11 octombrie 2021, a fost marcată Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Mai mult, consolidarea educației privind Holocaustul pentru elevii români este unul dintre punctele din angajamentul asumat de România, prezentat în 13 octombrie, de președintele Klaus Iohannis, în cadrul Forumului dedicat Comemorării Holocaustului și Combaterii Antisemitismului, la Malmö, Regatul Suediei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
FOTO. Tania Budi, în costum de baie la 53 de ani! Imagini demențiale: a oprit...
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
FOTO. Fiica lui Ion Țiriac, imagini în costume de baie minuscule!
Germania anunţă lockdown naţional pentru persoanele nevaccinate. Vaccinarea obligatorie ar putea intra în vigoare
Învață să deschizi ușa mașinii folosind METODA OLANDEZĂ
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Un electrician a aruncat în aer liftul blocului în care locuia. Bărbatul voia să-și omoare...
Monica Davidescu, primele declarații despre divorțul de Aurelian Temișan
O ROMÂNCĂ se află printre cele mai frumoase FEMEI din întreaga lume. A FASCINAT, dar...
INTERVIU cu DEPUTATUL PSD, Lucian LUNGOCI
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Vestea ȘOC a momentului în România: a fost găsit mort. Primele informații
ȘOCUL ANULUI de la PFIZER: Șeful companiei a anunțat ce urmează să se întâmple
Klaus Iohannis a semnat joi. Este documentul care vizeaza toți șoferii
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...