Klaus Iohannis, DECLARAȚII comune cu Charles Michel: Am avut un schimb de vederi pe tema aderării la Schengen

Publicat: 27/03/2023, 18:40
Actualizat: 27/03/2023, 19:07

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Consiliului European (CE), Charles Michel. Cei doi oficiali au avut un schimb de vederi pe tema aderării României la spaţiul Schengen şi a rolului ţării noastre în garantarea securităţii frontierei externe a Uniunii Europene. Iohannis a arătat, la declarația comună de presă susținută după discuții, că a prezentat șefului CE evaluarea României privind situaţia din Republica Moldova, „care este în prezent ţinta unor ameninţări şi acţiuni hibride”. 

”Mă bucur să îl primesc astăzi la Palatul Cotroceni pe Preşedintele Consiliului European, domnul Charles Michel. Discuţiile de astăzi ne-au oferit ocazia să aprofundăm subiectele de actualitate, o parte dintre acestea discutate şi săptămâna trecută în cadrul Consiliului European. Ne aflăm într-o perioadă dificilă, marcată de războiul dus de Rusia în Ucraina şi de efectele acestuia în tot mai multe domenii, efecte pe care le simţim cu toţii”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Şeful statului a precizat că România are, în procesul aderării la spaţiul Schengen, susţinerea Preşedintelui Consiliului European în vederea adoptării unei decizii pozitive privind aderarea anul acesta.

 ”Am arătat că, împreună, şi numai împreună, putem găsi soluţii la crizele actuale, inclusiv în ceea ce priveşte rezilienţa, competitivitatea, tranziţia verde şi cea digitală sau modul în care răspundem la contextul global în plină reaşezare”, a spus şeful Iohannis.

Preşedintele a menţionat că a abordat astăzi subiectul care a dominat agenda Consiliului European în ultimul an, şi anume războiul din Ucraina. ”Am fost de acord că nu este momentul pentru ezitări în menţinerea unităţii şi a solidarităţii cu Ucraina, iar sprijinul trebuie menţinut şi consolidat pe toate palierele: politic – inclusiv prin avansarea parcursului european -, economic, militar, umanitar. Am fost de acord astăzi că acţiunea destabilizatoare a Federaţiei Ruse nu se limitează la Ucraina. Am prezentat Preşedintelui Consiliului European evaluarea noastră privind situaţia din Republica Moldova, care este în prezent ţinta unor ameninţări şi acţiuni hibride menite să îi deraieze parcursul european”, a arătat preşedintele.

Klaus Iohannis a mai spus că ”pentru a face faţă acestei presiuni, Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul din partea Uniunii Europene şi se bucură că Preşedintele Consiliului European împărtăşeşte această viziune”.

”La nivelul Consiliului European, la reuniunea de săptămâna trecută, am mandatat Comisia Europeană să prezinte un pachet de sprijin pentru Republica Moldova înainte de următoarea noastră întâlnire din iunie. Totodată, Uniunea Europeană pregăteşte o misiune civilă care să ofere sprijin concret în combaterea ameninţărilor hibride. Continuăm, de asemenea, să promovăm propunerea noastră de a avea un regim de sancţiuni dedicat situaţiei din Republica Moldova, ca răspuns la acţiunile destabilizatoare ale Federaţiei Ruse. Am avut astăzi şi un schimb de vederi pe tema aderării României la spaţiul Schengen şi a rolului ţării noastre în garantarea securităţii frontierei externe a Uniunii Europene. Avem în acest proces susţinerea Preşedintelui Consiliului European în vederea adoptării unei decizii pozitive privind aderarea anul acesta”, a arătat şeful statului.

Klaus Iohannis a mai spus că preşedintele Consiliului va putea vedea în cadrul vizitei pe care o va efectua astăzi la Centrul Operaţional de Coordonare al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră acţiunea noastră concretă de consolidare a securităţii frontierelor externe ale Uniunii Europene, prin tehnologie de ultimă generaţie şi o capacitate de supraveghere în timp real a situaţiei de la frontieră, care să permită gestionarea eficientă şi rapidă a posibilelor situaţii de criză.

”Am prezentat astăzi demersurile în care ne-am implicat constructiv pentru implementarea rapidă a concluziilor pe migraţie pe care le-am agreat în luna februarie. În acest sens, proiectul pilot la frontiera româno-sârbă pe care l-am agreat cu Comisia Europeană va permite ţării noastre să împărtăşească bunele practici în materie de gestionare a frontierelor externe”, a spus Iohannis.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cum a fost prins Prinţul Paul al României! Detaliul care l-a dat de gol. Acesta...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete