Klaus Iohannis, despre aderarea României la Schengen: Am convingerea că se va întâmpla în 2023. Nu o anumită dată când se discută este miza, ci intrarea e miza

Klaus Iohannis, despre aderarea României la Schengen: Am convingerea că se va întâmpla în 2023. Nu o anumită dată când se discută este miza, ci intrarea e miza
Sursa: MEDIAFAX FOTO
Publicat: 20/12/2022, 14:56
Actualizat: 20/12/2022, 15:16

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că este convins că România va adera la Spațiul Schengen în 2023.

Întrebat dacă România va primi un vot pozitiv în Consiliul JAI din martie, președintele a spus că nu data aderării reprezintă miza pentru autoritățile de la București, ci însăși aderarea în Spațiul Schengen.

„În ceea ce priveşte Schengen, eu am convingerea 100% că România va deveni parte a spaţiului Schengen, însă v-aş ruga, şi pe toţi colegii dumneavoastră, să nu ne legăm neapărat de o anumită dată. Acelaşi lucru l-am spus şi când lumea a început să vehiculeze ca dată ultimativă 8 decembrie, şi, dacă vă amintiţi, am spus că pentru mine nu ziua de 8 decembrie este o miză, ci intrarea România în Schengen este o miză, şi intrarea României în Schengen rămâne obiectiv naţional de mare importanţă.

România va intra în Schengen, dar acum, la acest moment, nu cred că putem să ne legăm de o dată, de februarie sau de martie. Speranţa – şi cred că nu mă înşel – a mea este ca în anul 2023 România să intre în Schengen cu drepturi depline. Pentru mine, nu cred că mă exprim greşit, nu o anumită dată când se discută este miza, ci intrarea României în Schengen este miza, dar, sigur, deja Consiliul JAI din martie ar fi cel puţin teoretic un moment bun pentru a discuta această chestiune.

Repet, eu personal mă aştept ca România să intre în Schengen în 2023, fără ca în acest moment să putem spune o dată când se ia decizia, dar, în acelaşi timp, pot să spun că în momentul în care cele două chestiuni care încă nu sunt lămurite – votul Austriei, respectiv votul mixt al Olandei – sunt lămurite, cu siguranţă un consiliu JAI va fi convocat şi răspunsul pe care îl aştept este unul pozitiv”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele Portugaliei susține extinderea Schengen

Aflat în România, la Caracal, unde a vizitat Batalionul 1 Instrucție Olt împreună cu Iohannis, președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa, a declarat la rândul său că țara sa susține pe deplin aderea României la Spațiul Schengen. Acesta a adăugat că solidaritatea europeană trebuie să fie una deplină, mai ales în contextul situației actuale de securitate, potrivit news.ro.

„Portugalia întotdeauna a fost este şi va fi de partea României cât priveşte aderarea României la spaţiul Schengen. Aceasta e o poziţie nu doar naţională, ci şi europeană a Portugaliei în UE. Portugalia consideră că pentru UE importat să revizuiască poziţia adoptată recent şi să o facă cât mai curând cu putinţă. Solidaritatea europeană nu poate fi una parţială sau unilaterală, trebuie să fie o solidaritate globală. Şi înseamnă să evităm probleme suplimentare faţă de cele pe care le avem cu toţii în Europa şi în lume”, a spus șeful statului portughez.

România și Bulgaria nu au fost primite în Schengen

Reamintim că România și Bulgaria rămân momentan în afara Spațiului Schengen, după ce Austria și Olanda s-au opus aderării celor două țări în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne de joi.

Austria s-a opus aderării ambelor țări, în timp ce Olanda s-a împotrivit doar aderării Bulgariei, dar cum candidaturile Bucureștiului și Sofiei au venit „la pachet”, decizia Olandei a afectat, practic, și România.

Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse de la Bruxelles.

În schimb, candidatura Croației a fost acceptată, astfel că această țară va deveni membru Schengen de la 1 ianuarie 2023.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
ILEGAL în România! N-ai voie să deții aceste ANIMALE acasă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
EXCLUSIV! Cum se simte acum fiul lui Kamara? Leon face progrese notabile: ”Este un mic...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Experții avertizează că bolile transmise de țânțari se răspândesc în Europa din cauza crizei climatice