Klaus Iohannis la manifestările de la Chișinău: Situaţia de securitate din regiunea Mării Negre continuă să fie îngrijorătoare

Klaus Iohannis la manifestările de la Chișinău: Situaţia de securitate din regiunea Mării Negre continuă să fie îngrijorătoare
Sursa FOTO: presidency.ro
Publicat: 27/08/2021, 18:17
Actualizat: 27/08/2021, 18:19

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, la discuţiile de la Chişinău cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, al Republicii Polone, Andrzej Duda, şi al Ucrainei, Volodimir Zelenski, că situaţia de securitate din regiunea Mării Negre continuă să fie îngrijorătoare, reiterând susţinerea României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a R. Moldova şi a Ucrainei.

Iohannis a fost prezent la manifestările de la Chişinău dedicate aniversării a 30 de ani de la declararea independenţei Republicii Moldova.

Cei patru preşedinţi au discutat despre securitatea regională, cooperarea în cadrul iniţiativelor regionale, viitorul Parteneriatului Estic, inclusiv privind Summitul din decembrie 2021, şi conflictele prelungite, inclusiv privind dosarul transnistrean, precizează un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că situaţia de securitate din regiunea Mării Negre continuă să fie îngrijorătoare, a reiterat susţinerea ţării noastre pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Republicii Moldova şi ale Ucrainei şi a reconfirmat poziţia României de sprijin ferm al parcursului european ale acestor două state, arată sursa citată.

România susţine o soluţie care să respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova

De asemenea, preşedintele Iohannis a reiterat, în privinţa dosarului transnistrean, că România susţine o soluţie care să respecte integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale internaţional recunoscute, „fără afectarea vectorului pro-european al politicii externe a Republicii Moldova”, se menţionează în comunicat.

La întrevederea bilaterală cu preşedintele Republicii Moldova, şeful statului român a adresat Maiei Sandu invitaţia să efectueze o vizită la Bucureşti în perioada imediat următoare, invitaţie acceptată cu plăcere de către aceasta.

Klaus Iohannis a adresat felicitări pentru victoria forţelor politice pro-reformă, pro-democratice şi pro-europene la alegerile anticipate din 11 iulie şi a reconfirmat angajamentul României de a acorda întreaga susţinere în procesele de transformare, modernizare şi de implementare a reformelor, în spiritul Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, adaugă sursa citată.

Iohannis a menţionat că România a reuşit furnizarea către Republica Moldova mai multor doze de vaccin împotriva COVID-19 decât cele care au fost anunţate în luna decembrie – 506.220 de doze până în prezent, la care se adaugă donaţii substanţiale de echipamente şi dispozitive medicale.

Preşedintele României a subliniat, totodată, oportunitatea unei cooperări aprofundate la nivel prezidenţial, guvernamental şi parlamentar pentru avansarea agendei bilaterale, a sprijinirii efortului de reformare a statului, precum şi a susţinerii parcursului european al Republicii Moldova. Cei doi şefi de stat au salutat demararea pregătirilor pentru viitoarea şedinţă comună de Guvern, care urmează a avea loc la Chişinău, în viitorul apropiat, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
A fost la un pas să moară din cauza unui produs de slăbit popular la...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
Ireal cât a costat sicriul lui Corduneanu! Cosciugul, adus din America
Afirmații revoltătoare făcute de preotul Nicolae Tănase despre femeile agresate sexual: ,,Fetele nu sunt chiar...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Este legal să circuli cu o copie a talonului auto?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000...
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
De ce s-a SINUCIS Mihaela, fata care s-a aruncat de la balcon! Șocant ce a...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Pepe, relație de prietenie cu Ibrahim Ibru, actualul soț al Ralucăi Pastramă: "Vorbim aproape zilnic,...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Inteligența Artificială a găsit originea psihozei în creier