Klaus IOHANNIS, mesaj cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor: „O lecție tragică despre ură, prejudecată și dispreț”

Klaus IOHANNIS, mesaj cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor: „O lecție tragică despre ură, prejudecată și dispreț”
Publicat: 02/08/2023, 10:39

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, miercuri, cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, prin care a descris acest eveniment istoric ca fiind „o lecție tragică despre ură, prejudecată și dispreț față de drepturile omului.

Șeful statului mai atrage atenția că doar prin informare și educație generațiile viitoare vor conștientiza importanța comemorării victimelor acestor atrocități.

„Rememorăm în această zi atrocitățile suferite de romii din Europa în timpul celui De-al Doilea Război Mondial și aducem un omagiu celor aproximativ 500.000 de victime de etnie romă ale căror vieți au fost curmate brutal. Totodată, comemorăm 81 de ani de la un moment care a lăsat o pată întunecată și dureroasă în istoria noastră: deportarea în Transnistria a romilor considerați «indezirabili» de către regimul Ion Antonescu.

Genocidul împotriva romilor este o lecție tragică despre ură, prejudecată și dispreț față de drepturile omului. Prin informare și educație, viitoarele generații vor trebui să conștientizeze că a comemora victimele este o datorie morală și o manifestare firească a angajamentului nostru de a acționa astfel încât asemenea tragedii să nu se mai repete niciodată. Fie ca amintirea victimelor să rămână veșnică în inimile noastre!”, transmite președintele.

Klaus Iohannis: Suntem responsabili pentru lumea pe care dorim să o lăsăm moștenire

Șeful statului a insistat în mesajul său pe importanța înțelegerii și asumării trecutului istoric, acestea fiind o parte extrem de importantă în clădirea unui viitor în care demnitatea și drepturile omului să fie cu adevărat respectate.

Iohannis mai spune că și în prezent, comunitatea romă se confruntă cu discriminarea, motiv pentru care este nevoie ca statul și societatea în ansamblul său să facă mai multe pentru a lupta împotriva prejudecăților.

El a mai amintit și despre legea referitoare la înființarea Muzeului Național de Istorie şi Cultură a Romilor din România.

„Recent, am promulgat Legea privind înființarea Muzeului Național de Istorie şi Cultură a Romilor din România, proiect care reconfirmă angajamentul nostru privind apărarea memoriei și am convingerea că, prin eforturi susținute din partea autorităților și a societății civile, acesta va avea o contribuție consistentă la promovarea diversității, toleranței și drepturilor omului.

Holocaustul romilor readuce în atenție manifestările rasiste și discriminatorii cu care se confruntă și astăzi minoritatea romă și reprezintă, totodată, un îndemn pentru a continua să luptăm permanent împotriva urii, a prejudecăților și a stereotipurilor.

Memoria noastră colectivă, din care face parte și tragedia Holocaustului, trebuie să ghideze acțiunile statului român în respectarea, apărarea și promovarea valorilor esențiale ale democrației, libertății și demnității umane. Este important ca acțiunile de comemorare să fie parte integrantă a unui amplu efort de asumare a lecțiilor istoriei noastre pentru sănătatea democrației, prin educație continuă și programe care să ajute generațiile tinere să cunoască trecutul așa cum a fost”, mai transmite Klaus Iohannis.

La 2 august 1944, aproximativ 3.000 de romi din lagărul de exterminare Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. În total, în Europa, circa 500.000 de romi au fost uciși în perioada Holocaustului.

Pentru a onora memoria victimelor, ziua de 2 august a fost declarată Ziua europeană de comemorare a genocidului romilor prin Rezoluția Parlamentului European din 15 aprilie 2015.

Totodată, prin Legea nr. 124/2020, ziua de 2 august a fost instituită în plan național ca Zi națională de comemorare a Holocaustului împotriva Romilor – Samudaripen. Cuvântul samudaripen înseamnă „ucidere în masă” în limba romani.

Conform Raportului final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, aproximativ 25.000 de romi din România au fost deportaţi de regimul Antonescu în Transnistria. Dintre aceştia, circa 11.000 au murit.

Sursa foto: MEDIAFAX

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Sunt cele mai scumpe mere din lume. Foarte puțini oameni și le permit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?